Η αμυντική, ενεργειακή, εμπορική θωράκιση του Έβρου

Αναστάσιος Δημοσχάκης Βουλευτής ΝΔ Εβρου

Μοίρασε το

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, μένοντας πιστή στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική, πετυχαίνει σημαντικές διπλωματικές νίκες & συμφωνίες, καθιστώντας την Ελλάδα ισχυρό & στρατηγικό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή!


 

Η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει τις διεθνείς ισορροπίες, γυρίζοντας την Ευρώπη σε σκοτεινές εποχές συγκρούσεων, επιθετικής ρητορικής και ιστορικού αναθεωρητισμού.

Ο οικουμενικός ελληνισμός που άνθισε για πάνω από 2500 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Ουκρανίας, οι απόγονοι των πρωτεργατών της Φιλικής Εταιρείας, απειλούνται από την φρίκη του πολέμου.

Πιστεύουν & προσδοκούν την στήριξη από την Μητέρα Ελλάδα, η οποία στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους και θα συνεχίσει να το κάνει.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων η παρουσία της Υπερ-Ατλαντικής Συμμαχικής Χώρας στην Αλεξ/πολη είναι ηχηρή, ελπιδοφόρος και εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας & άμυνας στην περιοχή!!

Η Ελληνο-Αμερικανική συμφωνία η οποία πρόκειται σύντομα να συζητηθεί στην ολομέλεια & να επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα, συμβάλλοντας στην θωράκιση του Έβρου & της χώρας!

Ο τοπικός λιμένας, μετεξελίσσεται σε νέα “Σούδα” του Βορρά, απογειώνοντας αναπτυξιακά τον Ν. Έβρου, ο οποίος μετεξελίσσεται σε πραγματικό, ενεργειακό, συγκοινωνιακό & μεταφορικό κόμβο!

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας (01/03) στην Βουλή των Ελλήνων για την κρίση στην Ουκρανία εξήγγειλε τη δημιουργία και δεύτερου σταθμού LNG στην Αλεξ/πολη, δημιουργώντας μια νέα “Ρεβυθούσα” στην βόρεια Ελλάδα, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στην τοπική κοινωνία!

Η Αλεξ/πολη αποτελεί τον Μητροπολιτικό Δήμο,  η οχύρωση του οποίου βρίσκεται στον Β/Έβρο, στην κρίσιμη γραμμή άμυνας  Διδ/χου-Καστανιών – Ορμενίου!

Η “αχίλλειος πτέρνα” του Έβρου και της Χώρας είναι το Τρίγωνο με τα 17 Χωριά και η Νήσος της Σαμοθράκης με την Ζουράφα.

Το Τρίγωνο της Ορεστιάδας αποτελείται από ένα σύμπλεγμα οικισμών χωρίς αστικό κέντρο, μεταξύ δυο ξένων χωρών, εκ των οποίων η μία είναι επιθετική διαχρονικά έναντι της εθνικής μας κυριαρχίας.

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση στην περιοχή αποτελεί  βόμβα το φυτίλι της οποίας άρχισε να καίγεται όπως διαπιστώνεται ήδη από την τρέχουσα απογραφή.

Μάλιστα είναι ολοφάνερο ότι στο βορειότερο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας  σε ορίζοντα δεκαετίας θα σβήσουν τα φώτα & στα δέκα επτά (17) σπουδαία & όμορφα χωριά!

Στο άλλο άκρο του Νομού, η βραχονησίδα Ζουράφα γνωστή κι ως Λαδόξερα, αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο των Θρακικών Σποράδων.

Σηματοδοτεί τον φαροστάτη των ορίων της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής επικράτειας.

Έχει κεντρικό ρόλο στην χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής και στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Ως εκ τούτου και σε συνδυασμό με την αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τις ΗΠΑ, εργάζομαι πάνω σε ένα σχέδιο δημιουργίας μιας εκπαιδευτικής δομής στο Τρίγωνο Ορεστιάδας, συμμαχικής/συνεργατικής μορφής!

Η δομή αυτή θα πρέπει να συνάδει με τα εθνικά χαρακτηριστικά της περιοχής ή/και με το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο αγροκτηνοτροφικού χαρακτήρα, προκειμένου να λειτουργήσει ως ενισχυτικός παράγοντας σταθερότητας κι ασφάλειας, συγκρατώντας παράλληλα τον πληθυσμό στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο, θωράκισης δηλαδή των ανατολικών, χερσαίων & θαλάσσιων συνόρων της, εντάσσονται και οι διαρκείς προσπάθειές μου προκειμένου το Θρακικό Πέλαγος και το Β/Α Αιγαίο να αποκτήσει ένα πλήρες δίκτυο ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε το πρώτο βήμα της ‘Νέας Θαλάσσιας Εγνατίας’, αποκαθιστώντας την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Νησί της Νίκης, ενώ παράλληλα υλοποίησε και τη σύνδεση με τη Λήμνο μόνο κατά τους θερινούς μήνες!

Η κοινή επιθυμία είναι να φθάσει στη Μυτιλήνη, ώστε στη συνέχεια μέσω ενός νησιωτικού σημείου Εισόδου -Εξόδου με την γειτονική Χώρα να συμπεριληφθούν & τα αλησμόνητα νησιά, Ίμβρος και Τένεδος!

Ήδη η διαχρονική ανάδειξη του αιτήματος αυτού βρήκε συμπαραστάτες στον Ν. Λέσβου με επικεφαλής τον καλό συνάδελφο στη Βουλή, Χαράλαμπο Αθανασίου, με τον οποίο είμαι σε διαρκή επαφή & συνεργασία.

Παράλληλα, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο που ήδη δρομολογεί το Υπουργείο Υποδομών, με φιλόδοξες προδιαγραφές, θα αναβαθμίσει την περιοχή ως διαμετακομιστικό κέντρο!

Ένας πολύτιμος κρίκος θα συνδέει το λιμάνι, το αεροδρόμιο & τον αυτοκινητόδρομο με τα αντίστοιχα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας & της κεντρικής Ευρώπης.

Η σημερινή Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι απόλυτη προτεραιότητα των πολιτικών της αποτελεί η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Στην πολιτική αυτή ο Έβρος κατέχει εξέχουσα σημασία γιατί βρίσκεται στο σταυροδρόμι βορρά & νότου, ανατολής & δύσης, εκεί όπου συναντώνται τρεις πολιτισμοί και δυο Θρησκείες.

Το εκρηκτικό σκηνικό στην Ουκρανία, οι νέες προκλήσεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ & Ευρώπης συνιστούν προκλήσεις τις οποίες η Ελλάδα διαχειρίζεται με προσήλωση στην ειρηνική επίλυση, στην εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου