Δυσάρεστες εξελίξεις για χιλιάδες συνταξιούχους

Διονύσης - Χαράλαμπος Καλαματιανός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Μοίρασε το

Ο Διονύσης Καλαματιανός διαβλέπει δυσάρεστες εξελίξεις για χιλιάδες συνταξιούχους. Όπως εξηγεί σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής ύφεσης είναι επιβεβλημένη η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.


Απαιτείται η στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ώστε να καταφέρουν να σταθούν όρθιοι μέσα στην κρίση και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Η κυβέρνηση, όμως, δε συμμερίζεται αυτή την άποψη, καθώς, όχι μόνο δε λαμβάνει όλα εκείνα τα αναγκαία υποστηρικτικά μέτρα. Αλλά με τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της, βυθίζει ακόμα περισσότερο τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην ανέχεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κοινωνικό μέρισμα, που αυτή τη χρονιά δεν θα το λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και άλλοι αδύναμοι συμπολίτες μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, το 2017 και το 2018, κάθε Δεκέμβρη μοίραζε 629, 750 και 780 εκ. ευρώ, αντίστοιχα, σε εκατομμύρια συμπολίτες μας. Φέτος, που το εισόδημα των μικρομεσαίων έχει μειωθεί δραματικά και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πήραν ούτε αναδρομικά, η κυβέρνηση επιλέγει σχεδόν να το εξαλείψει!

Η κυβέρνηση κατά των συνταξιούχων

Οι ενέργειες της κυβέρνησης κατά των συνταξιούχων, δυστυχώς, δεν περιορίζονται στην κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2015 είχε αφήσει 400 χιλιάδες εκκρεμή αιτήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Υπουργός Εργασίας ήταν τότε, όπως και τώρα ο κ. Βρούτσης.

Τον Ιούνιο του 2019, κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν 110 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ «κατόρθωσε» μέσα σε 1,5 χρόνο να τις αυξήσει σε πάνω από 160 χιλ. Σήμερα τα εκκρεμή αιτήματα ξεπερνούν συνολικά τις 360 χιλ.

Αλήθεια, έχουν αναρωτηθεί στην κυβέρνηση πως θα ζήσουν όλοι αυτοί που έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη, με πενιχρό ή καθόλου εισόδημα;

Μάλιστα, η αναλγησία της κυβέρνησης επεκτείνεται, καθώς, το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προχωρήσει σε έμμεσες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώσεις συντάξεων. Εντείνοντας έτσι το αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι. Με νέες εγκυκλίους ο κ. Βρούτσης καταργεί προγενέστερες εγκυκλίους.

Οι οποίες προέβλεπαν δικαιώματα στους υποψηφίους συνταξιούχους, ευνοϊκότερα όρια ηλικίας και μεγαλύτερα ποσά σύνταξης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποψήφιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι, ενώ μελέτησαν τις ανωτέρω ανακληθείσες εκ των υστέρων εγκυκλίους, κατέθεσαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης. Καθώς απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από τις υπηρεσίες τους, γνωρίζοντας ότι, δικαιούνται σύνταξη. Τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με ισοβίως μειωμένη σύνταξη (αντί για πλήρη), ή με το ενδεχόμενο να μην τη λάβουν καθόλου.

Εμπαιγμός χιλιάδων υποψηφίων συνταξιούχων

Πρόκειται για εγκλωβισμό και εμπαιγμό χιλιάδων υποψηφίων συνταξιούχων, που θα οδηγήσει σε πλήθος ενστάσεων και δικαστικών προσφυγών. Για το σημαντικό αυτό ζήτημα, κατέθεσα ερώτηση την οποία συνυπέγραψαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τι έχει σκοπό να πράξει;

  • Γνωρίζει πόσοι υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης ενώ ίσχυαν οι ανωτέρω εγκύκλιοι, που εκ των υστέρων ο ίδιος ανακάλεσε;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία;
  • Αντιλαμβάνεται ότι η κατάργηση των εγκυκλίων θα επιβαρύνει παράλληλα και τα κέντρα απονομής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ;
  • Κατανοεί ότι αυτή η επιλογή του θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων;

Η κοινωνία υποφέρει

Με την κοινωνία να υποφέρει, η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί και να αδικεί τα μικρομεσαία εισοδήματα. Τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, αντί να μεριμνήσει και να ενισχύσει οικονομικά τους πολίτες που βρίσκονται στην ανέχεια, «εξαϋλώνει» το κοινωνικό μέρισμα. Πολλαπλασιάζει τις εκκρεμείς συντάξεις και καταργεί δικαιώματα πολλών χιλιάδων υποψήφιων συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της μεριμνώντας, για μια φορά ακόμα, μόνο για τους λίγους και ισχυρούς. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βιώνει την εγκατάλειψη και την αδικία, βλέπει και κρίνει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου