«Δουλειές Ξανά» όταν η απασχόληση εκσυγχρονίζεται και γίνεται αποτελεσματικότερη

Κατερίνα Μονογυιού Βουλευτής ΝΔ Κυκλάδων

Μοίρασε το

Η Κατερίνα Μονογυιού εξηγεί, ότι το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στοχεύει στην αναδιοργάνωση και την ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ, στην αντιμετώπιση των φαινομένων κατάχρησης παροχών του Οργανισμού, στην αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και στην υποβοήθηση των ανέργων με σκοπό να βρουν εργασία. 


 

Το νομοσχέδιο βελτιώνει ριζικά τον ΟΑΕΔ, ενισχύει τις πολιτικές απασχόλησης, στρέφει τα επιδόματα προς τους πραγματικούς ανέργους και θέτει τις βάσεις για μια ουσιαστική κατάρτιση. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει την στεγαστική πολιτική, η οποία πλέον θα καλύπτει τις ανάγκες των νέων συνολικά.

Ειδικότερα, αναφορικά με την αντιμετώπιση των φαινομένων κατάχρησης εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση αυτής της χρόνιας στρέβλωσης. Η ανεργία που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς της Eurostat ακολουθεί τα τελευταία χρόνια φθίνουσα πορεία. Αντίθετα, οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ παραμένουν σταθερά στο επίπεδο του 1 εκατομμυρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2013 οι άνεργοι μειώθηκαν κατά περίπου 800.000. Στο ίδιο διάστημα όμως οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ παρέμειναν σταθερά στο επίπεδο του 1-1,1 εκατομμυρίου. Τον Δεκέμβριο του 2021 οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ ήταν 1.100.099, ενώ τον ίδιο μήνα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε 596.067 ανέργους.

Η παρούσα μεταρρυθμιστική τομή στοχεύει στην αντιμετώπιση των φαινομένων απάτης και καταχρήσεων και ο προσανατολισμός των δαπανών στους πραγματικούς ανέργους, μεταξύ άλλων, με την απονομή για πρώτη φορά επιδόματος εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ρητά ότι οι πόροι που εξοικονομούνται από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, θα κατευθύνονται υποχρεωτικά σε άλλες δράσεις προστασίας και στήριξης των αναζητούντων εργασία.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες:

Θεσπίζονται νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως η ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, το ψηφιακό μητρώο, το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των ανέργων να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

  • Προβλέπεται ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων σχετικών με την επαγγελματική κατάρτιση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων του επαγγελματικού δυναμικού
  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι εκτός από το μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία.
  • Παρέχεται για πρώτη φορά μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
  • Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την διατήρηση σειράς βοηθημάτων και παροχών
  • Αναβαθμίζεται ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας με σκοπό τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.
  • Θεσπίζεται ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων», ένα ψηφιακό εργαλείο στα χέρια του πολίτη, όπου θα καταγράφονται οι δεξιότητες, οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που λαμβάνει ή/ και δικαιούται ο καταρτιζόμενος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου