Η Χριστίνα Αλεξοπούλου επισημαίνει ότι με τις έως τώρα εκτιμήσεις, από την απογραφή αναμένεται να προκύψει μείωση του πληθυσμού που θα υπερβαίνει τις 400.000. Είναι γεγονός πως η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην Ευρώπη.
Προ καιρού δημοσιεύθηκε η έρευνα του οργανισμού diaNEOsis με θέμα τί πιστεύουν οι Έλληνες σχετικά με πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Στα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δεσπόζει το ερώτημα για το ποια πιστεύουν ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον των Ελλήνων.
Το δημογραφικό πρόβλημα θεωρείται για άλλη μια φορά ως η σημαντικότερη απειλή για το μέλλον των Ελλήνων, με δεύτερη τις σχέσεις με την Τουρκία, τρίτη τις οικονομικές κρίσεις και τέταρτη τη μετανάστευση.
Η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας μπορεί να επιφέρει κοινωνικά, οικονομικά ακόμα και γεωπολιτικά προβλήματα. Για τους λόγους αυτούς οι πολίτες όλων των ηλικιών το θεωρούν απειλή, αλλά γιατί διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση;
Στους σημαντικότερους λόγους που κάποια ζευγάρια αναβάλλουν ή αποφεύγουν να αποκτήσουν παιδιά πρώτες έρχονται η οικονομική ανασφάλεια και οι οικονομικές δυσκολίες. Το 73,3% αναφέρει τον οικονομικό παράγοντα ως τη σημαντικότερη αιτία του χαμηλού δείκτη γονιμότητας, αλλά όχι τη μοναδική.
Από την έρευνα προκύπτει ξεκάθαρα ότι χρειάζονται κίνητρα προς τους νέους και τις νέες, προκειμένου να δημιουργήσουν μία οικογένεια και να γεννήσουν παιδιά. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα το δημογραφικό ζήτημα. Από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας έχουν υλοποιηθεί, το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, όλα τα βρεφικά είδη έχουν υπαχθεί στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς και αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 για κάθε παιδί, το πιλοτικό πρόγραμμα η Νταντά της Γειτονιάς και πολλά ακόμα.
Στο ερώτημα αν αυτά είναι αρκετά η απάντηση είναι προφανώς όχι, αλλά είναι η αρχή και η δέσμευση ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερα.
Η επόμενη φάση στήριξης θα πρέπει να είναι τα υπογόνιμα ζευγάρια. Στην Ελλάδα υπάρχουν 250.000-300.000 υπογόνιμα ζευγάρια. Από αυτά μόνο το 35% στρέφεται προς την εξωσωματική. Τα υπόλοιπα 200.000 για οικονομικούς λόγους κυρίως, δεν φτάνουν ποτέ σε αυτή. Η χώρα μας έχει κορυφαίο ιατρικό προσωπικό, άριστα καταρτισμένο και τα σύγχρονα μέσα ώστε να δώσει την ευκαιρία της τεκνογονίας σε πολλά ζευγάρια.
Στην Ελλάδα το 2018 έγιναν περισσότεροι από 15.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γεννήθηκαν περισσότερα από 2.500 παιδιά, δηλαδή το 3% επί των γεννήσεων.
Θα πρέπει η πολιτεία να αγκαλιάσει τα ζευγάρια αυτά και να τα στηρίξει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια που κάνουν. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η απλοποίηση των διαδικασιών επιχορήγησης από την πολιτεία, ώστε να ζευγάρια να μπορούν γρήγορα και εύκολα να προχωρήσουν στην εξωσωματική. Σήμερα η διαδικασία είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Ο χρόνος στα υπογόνιμα ζευγάρια είναι κρίσιμος και δυστυχώς χάνεται στην γραφειοκρατία. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό της επιχορήγησης, που σήμερα φτάνει το 20% του συνολικού κόστους όταν άλλες χώρες καλύπτουν από το 70% έως 100%.
Στο επόμενο διάστημα, όπως ανακοινώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο, το οποίο αντιμετωπίζεται με ένα καινοτόμο νομοσχέδιο και το οποίο εκσυγχρονίζει το ισχύον πλαίσιο. Είναι και αυτό προϊόν εξαντλητικής συνεργασίας Υπουργείου, φορέων και βουλευτών. Το νομοσχέδιο που θα έρθει είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση βάζει πολύ ψηλά το φλέγον ζήτημα του δημογραφικού.
Αν ακόμη οι προσπάθειες δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα υπάρχει πάντα ο δρόμος της υιοθεσίας. Η Κυβέρνηση ήδη έχει φέρει ένα καινούργιο πλαίσιο που διευκολύνει την διαδικασία και ως τελικό στόχο έχει κανένα παιδί να μην μείνει στις κοινωνικές δομές φιλοξενίας. Ένα σπίτι και οικογενειακές αγκαλιές για κάθε παιδί.
Η αύξηση των γεννήσεων αποτελεί μονόδρομο για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Θα πρέπει να σταματήσει να είναι ένα θεωρητικό ζήτημα που αναλίσκεται σε εκθέσεις και έρευνες αλλά να γίνει πεποίθηση όλων. Το δημογραφικό είναι ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα. Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι τη χειρότερη εκδοχή του. Γι’ αυτό όσο είναι ακόμη καιρός να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να αλλάξει η πορεία προς το τέλμα. Ας ξεκινήσουμε μία νέα πορεία προς το ελπιδοφόρο αύριο.