Έρχεται ηλεκτρονική ψήφος για τους βουλευτές

Η Κέλλυ Κοντογεώργη μεταδίδει από τον κοινοβουλευτικό "μέτωπο". Η Βουλή εισέρχεται στον χορό των νέων μέτρων λαμβάνοντας κομβικές αποφάσεις  αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως ψηφίστηκε ομόφωνα στη Διάσκεψη των Προέδρων, η ηλεκτρονική ψήφος πρόκειται να καθιερωθεί στην ζωή των βουλευτών. new deal

Μοίρασε το

Η Κέλλυ Κοντογεώργη μεταδίδει από τον κοινοβουλευτικό “μέτωπο”. Η Βουλή εισέρχεται στον χορό των νέων μέτρων λαμβάνοντας κομβικές αποφάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως ψηφίστηκε ομόφωνα στη Διάσκεψη των Προέδρων, η ηλεκτρονική ψήφος πρόκειται να καθιερωθεί στην ζωή των βουλευτών.


Εξ αποστάσεως θα γίνονται πλέον οι ονομαστικές ψηφοφορίες, μέσω μίας ειδικής πλατφόρμας της Βουλής. Σε αυτήν θα συνδέονται οι βουλευτές από το κινητό τους ή τον υπολογιστή τους και θα ψηφίζουν από οπουδήποτε βρίσκονται. Την απόφαση έλαβε ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σκοπός είναι να αποτραπεί ο συνωστισμός βουλευτών και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι 300 θα συμμετέχουν στις ονομαστικές ψηφοφορίες μέσω smartphones και tablets.

«Το θέμα δεν είναι να μετατρέψουμε την ονομαστική ψηφοφορία σε καψώνι, αλλά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού», σημείωσε ο κ. Τασούλας. Διευκρίνισε μάλιστα  ότι από την έναρξη ισχύος του νέου συστήματος τα αιτήματα διεξαγωγής ονομαστικών θα πρέπει να κατατίθενται σε πολύ σύντομο χρόνο από τη στιγμή έναρξης μίας συνεδρίασης, ώστε να ενημερώνονται οι βουλευτές και να προετοιμάζεται η διαδικασία για την απομακρυσμένη ηλεκτρονική ψήφο.

Τα πράγματα σοβαρεύουν

«Η κατάσταση έχει χειροτερέψει και τα πράγματα πλέον σοβαρεύουν με τον κορωνοϊό. Διαπιστώθηκε ότι το σύστημα που εφαρμόσαμε, της σταδιακής προσέλευσης , ανά 20 λεπτά να ψηφίζουν 60 βουλευτές στις ονομαστικές ψηφοφορίες, δεν λειτούργησε. Στη τελευταία ψηφοφορία μέσα σε ενάμιση λεπτό ψήφισαν 140 βουλευτές», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, διευκρίνισε ότι η ειδική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη περίπου σε δύο εβδομάδες. Καθώς μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ασφαλούς ταυτοποίησης του βουλευτή χρήστη.

Υιοθετήθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόταση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία που είχαν προτείνει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, υιοθετήθηκε. Έτσι στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά πιο εύχρηστο για το βουλευτή.

8.500 μάσκες

Η Βουλή παρήγγειλε και ήδη παρέλαβε 8.500 μάσκες υφασμάτινες χρώματος μπλε με το λογότυπό της που θα μοιραστούν στους βουλευτές, τους υπαλλήλους, την αστυνομική φρουρά και τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου