S.O.S Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΛΟΙΟ ΚΑΥΣΩΝΑ

Μοίρασε το

ΕΚΘΕΣΗ WWF ΕΛΛΑΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΜΕΙΩΣΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΑΥΞΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει. Οι δράσεις όμως καθυστερούν. Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς στο να γίνει μια ανυπόφορη χώρα, καθώς είναι πλέον έντονες οι επιπτώσεις της κλιματολογικής αλλαγής. Πόλεις ανυπόφορες, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για την γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο, είναι κάποιες μόνο από τις βαριές επιπτώσεις που δεσπόζουν στην Ελλάδα, όπου τα προγράμματα και οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Η νέα επιστημονική έκθεση της WWF Ελλάς με τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον», δεν κρούει απλά τον κώδωνα του κινδύνου αλλά περιγράφει μια αναπόφευκτη, κατά τα φαινόμενα, ζοφερή κατάσταση στον Ελλαδικό χώρο τα επόμενα χρόνια.

Ανυπόφορες πόλεις, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου, από το WWF Ελλάς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Αντικείμενο της έκθεσης είναι η πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2050.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ήδη υπάρχουσα δυσφορία των κατοίκων στις πόλεις πρόκειται να ενταθεί. Οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται μέχρι και σε 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα. Παράλληλα, σε Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αλλά αναμένεται να αυξηθούν κατά 10-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις. Με άλλα λόγια φαίνεται πως αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο για την έξαρση των πλημμυρικών φαινομένων όσο και για εξάπλωση πυρκαγιών στα περιαστικά δάση.

Σημαντικά θα επηρεαστούν και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας. Από 5 έως και 15 περισσότερες θα είναι οι μέρες με καύσωνα στους υπό εξέταση τουριστικούς νομούς, ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20ο C, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα Χανιά. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα υγρασίας, μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες δυσφορίας. Ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας είναι και η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση του κινδύνου εξάπλωσης πυρκαγιάς στις υπό εξέταση τουριστικές περιοχές. Από την άλλη, η έρευνα δείχνει πως θα αυξηθούν,κατά σχεδόν ένα μήνα, οι ημέρες με θερμοκρασία άνω των 25ο C, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Η Πολιτεία δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον. Έχει καθήκον και υποχρέωση, όχι μόνο να λάβει όλα τα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, αλλά πολύ περισσότερο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα ζητήματα της Κοπεγχάγης και της προσαρμογής της χώρας στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες ως μέγιστες προτεραιότητες», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

ΠΗΓΗ : Foreign press

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου