ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ “ΔΙΑΔΟΧΩΝ” ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ

Μοίρασε το

– ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 

– ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ “ΠΑΙΖΟΥΝ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΥ Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ 

– ΟΙ “ΔΙΑΔΟΧΟΙ” ΥΠΟΥΡΓΩΝ – ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Και τώρα η αναδιοργάνωση του Κόμματος που μετά τις εκλογές ερήμωσε κυριολεκτικά, καθώς τόσο ο Γραμματέας Γιάννης Ραγκούσης, όσο και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Μ. Ξενογιανακοπούλου, Φ. Γενημματά, Π. Μπεγλίτης, Λ. Κατσέλη, Θ. Μωραϊτης, Ν. Ρόβλιας, Μ. Καρχιμάκης), πέρασαν στη Κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει το ΠΑΣΟΚ, να διατηρήσει την δυναμική του, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει την ανανέωση αξιοποιώντας νέα στελέχη, αλλά και δίνοντας την δυνατότητα σε παλαιότερα έμπειρα στελέχη που δεν υπουργοποιήθηκαν να «συνδράμουν» από κρίσιμες θέσεις στο ΠΑΣΟΚ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, συνέρχεται – πλην απροόπτου – το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει τον «διάδοχο» του Γιάννη Ραγκούση. Όμως εκτός από την θέση του Γραμματέα, λογικά το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει και για ανάδειξη μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, ή για συμπλήρωση θέσεων, αφού αρκετά από τα μέλη του έχουν πλέον Κυβερνητική θέση. Με βάση δε τα όσα έχει εξαγγείλει ο Γ. Παπανδρέου θα υπάρχει ασυμβίβαστο για κομματικές – κρατικές θέσεις. Με άλλα λόγια όσοι είναι Υπουργού ή Υφυπουργοί κ.α δεν θα μπορούν να μετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο. Για την ώρα ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του καθώς είναι απασχολημένος με τα πρώτα βήματα της Κυβέρνησης του.

Ωστόσο ήδη υπάρχουν κάποια σενάρια και πληροφορίες. Βέβαια κανείς από τους γνώστες των παρασκηνίων δεν αποκλείει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάει και εδώ σε νέο κύκλο εκπλήξεων, όπως με το Ευρωψηφοδέλτιο και ακόμα πιο πρόσφατα με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να προτείνει πρωτίστως για την θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου «την απόλυτη έκπληξη». Πάντως για την ώρα για την θέση του Γραμματέα «κυκλοφορούν» τα ονόματα:

– του βουλευτή Βοιωτίας Βασίλη Τόγια (με έντονη δραστηριότητα στο φοιτητικό κίνημα και την Ε.Φ.Ε.Ε , παρουσία στη Βουλή και πολύ καλές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια με τον Γιάννη Ραγκούση)

– του Νίκου Μαδεμλή (διετέλεσε Γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και από τους υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου)

– του βουλευτή Λάρισας Βασίλη Έξαρχου (με εμπειρία στα αγροτικά και θα μπορούσε να συμβάλλει στη εμπέδωση της επιρροής του Κυβερνώντος Κόμματος στην ευαίσθητη περιοχή του Κάμπου)

Πέραν τούτων ακούγονται τα ονόματα και παλαιότερων στελεχών, όπως του βουλευτή Α΄Αθήνας και επί χρόνια στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου Θανάση Τσούρα. Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο η θητεία του κ. Τσούρα θα έχει ως σημείο αιχμής την πλήρη αναδιάταξη του κομματικού δυναμικού (γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του) την αναμόρφωση του και κυρίως την αξιολόγηση νέων και παλαιότερων προσώπων .
Επίσης ακούγεται και το όνομα του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα , που διαθέτει οργανωτικές ικανότητες και έχει συνεργαστεί πολύ καλά με τον Γ. Παπανδρέου από διάφορα πόστα .
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για την θέση του Γραμματέα έχει και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος . Όμως η τελική του απόφαση για το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος εξαρτάται από τον ποιον θα προτείνει τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου .

Σε ότι αφορά το Πολιτικό Συμβούλιο , το πιθανότερο είναι πως ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει όχι σε απλή συμπλήρωση των θέσεων , αλλά σε εκλογή νέου . Τα κριτήρια θα είναι τα ίδια με αυτά που πρυτάνευσαν και για την σύνθεση του παρόντος , που εκλέχτηκε αμέσως μετά την εσωκομματική αναμέτρηση και την επικράτηση του Γ. Παπανδρέου έναντι του Ε. Βενιζέλου για την ηγεσία του Κόμματος το 2007.
Θα είναι συνθετικό (θα εκπροσωπούνται δηλαδή όλες οι τάσεις) και δεν θα περιλαμβάνονται πρόσωπα με Υπουργική θητεία στο παρελθόν .
Ήδη πολλά επιφανή στελέχη που εκλέχτηκαν βουλευτές , αλλά δεν πήραν υπουργικές θέσεις , πήγαν επικεφαλής σημαντικών Επιτροπών της Βουλής (π.χ Β. Παπανδρέου , Μ. Παπαϊωάννου , Κ. Σκανδαλίδης κ.α). Η κ. Δαμανάκη δεν έχει μεν παρελθούσα υπουργική θητεία , ανέλαβε όμως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και ίσως να έχει μια πιθανότητα να εισέλθει στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο.
Σε αυτή τη φάση ο Γ. Παπανδρέου έχει πολλούς νεοεκλεγέντες βουλευτές , αλλά και βουλευτές που είναι στη Βουλή από το 2004 και τον στήριξαν , χωρίς να έχουν μέχρι τώρα καμία θέση . Συνεπώς για τα Μπεγλίτηςο Πολιτικό Συμβούλιο έχει μια πολύ μεγάλη δεξαμενή στελεχών και σχετικά νέων σε ηλικία .
Δεν αποκλείεται λοιπόν να προταθούν για το Πολιτικό Συμβούλιο , ανάμεσα στους άλλους και η βουλευτής  Κατερίνα Περλεπέ- Σηφουνάκη , οι βουλευτές Χρήστος Αηδώνης , Μανώλης Όθωνας (επανέκαμψε στ Βουλή) , ο πρωτοεκλεγείς Γιώργος Χαραλαμπόπουλος , ο επανακάμψας μετά πολύ  καιρό στη Βουλή Παντελής Οικονόμου κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ μετέχουν οι :
Σ. Ράπτη , Κ. Ρόβλιας , Γ. Παναγιωτακόπουλος, Μ.Ξενογιαννακοπούλου , Θ. Μωραϊτης , Π. Μπεγλίτης , Ν. Ανδρουλάκης , Γ. Κουτσούκος , Π. Κουκουλόπουλος , Λ. Κατσέλη , Μ. Καρχιμάκης , Φ. Γεννηματά , Κ. Ασκούνης , Τ. Αντωνίου. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου