Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ… ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Μοίρασε το

του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗ

 

Ανοικτή υπόθεση παραμένει η επίσκεψη του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, παρά την κατηγορηματικότητα που ο ίδιος θέλησε να επιδείξει μετά από την προ ημερών συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια στα Εμιράτα. Το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα δυσαρέστησε τον Κάρολο Παπούλια, καθώς γνωστοποιήθηκε χωρίς εκείνος να έχει ενημερωθεί. Ωστόσο, το ότι ο κ.Παπούλιας και ο τούρκος πρωθυπουργός διαπίστωσαν πλήρη ασυμφωνία θέσεων και προθέσεων υποχρέωσε την Αθήνα σε «βήματα πίσω» για την επίσκεψη Ερντογάν… Ο χρόνος πραγματοποίησής της «μπορεί να ορισθεί οποτεδήποτε μέχρι τον Ιούνιο» λένε οι αρμόδιες πηγές και αυτή εξακολουθεί να τελεί υπό την αίρεση ότι η Άγκυρα θα επιδείξει διαπραγματευτική διάθεση επί θεμάτων που έχουν ήδη θιγεί. Το ίδιο συμβαίνει και με την γραπτή απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία θα απαντάται η προ τριμήνου επιστολή Ερντογάν για «διάλογο εφ’ όλης της ύλης».

Η απάντηση πρόκειται να αποσταλεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ενώ -την προηγούμενη Δευτέρα- ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι «θα επιδοθεί σύντομα». Προς το παρόν αναμένονται ενδείξεις για αλλαγή στάσης ή έστω συμπεριφοράς από την Τουρκία. Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να αποφέρει «καταλληλότητα χρόνου και συνθηκών» για την επίδοση της επιστολής Παπανδρέου και τον καθορισμό της επίσκεψης του τούρκου ομολόγου του.
 
Επαφές και μηνύματα

 

Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείονται άτυπες συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων από τις δύο χώρες, κατά τις οποίες, «θα μπορούσε να συζητηθούν κάποια βήματα στα διμερή θέματα και κάποια από τα ευρωτουρκικά».
 
Η απόκλιση που σημειώνεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προαναγγέλλει ότι οι επόμενες ελληνοτουρκικές συναντήσεις κορυφής θα γίνουν, οψέποτε γίνουν, με δύο αντζέντες. Κατ’ αυτές θα συζητηθούν εκατέρωθεν ενδιαφέροντα αλλά αποφάσεις δύσκολα θα προκύψουν πλην για τα συγκλίνοντα στα κιτάπια τους.
 
Αξιόπιστες διπλωματικές πηγές πληροφορούν ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς την τουρκική ότι είναι έτοιμη να προβεί σε αλλαγές ακόμη και σε θέματα-(μέχρι τώρα)-ταμπού για την ελληνική πολιτεία.
 
Ενδεικτικό των δυνατοτήτων για εξελίξεις είναι το ότι η Αθήνα αναγνωρίζει ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες.
 
Θράκη και υποχρεώσεις

 

Αντιστοίχως, διαμηνύεται ετοιμότητα για έμπρακτη ανταπόκριση σε υποχρεώσεις που μπορεί να αφορούν τη μειονότητα της Θράκης, για την οποία σφόδρα ενδιαφέρονται το τουρκικό κατεστημένο και η ηγετική ομάδα Ερντογάν.
 
Το μειονοτικό «στην δυτική Θράκη» είναι το πρώτο «τουρκικό» θέμα σε μια συνάντηση πρωθυπουργών κατά τον Τύπο της γείτονος.  Ωστόσο, πολιτικές πηγές επισημαίνουν ότι «αποφάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω το κράτος ισονομίας και δικαίου στη Θράκη δεν μπορεί να συμψηφισθούν» με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ.
 
«Πολύ περισσότερο», τονίζουν οι εν λόγω πηγές, «οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν θα επικυρώνουν τη ‘‘συνδιοίκηση’’ στη Θράκη, την οποία κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν». Μ’ αυτή την τελευταία διατύπωση, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έμπειροι πολιτικοί παράγοντες απευθύνονται και πέραν της Άγκυρας.
 
Μιλώντας για τη συνάντησή του με τον κ.Παπούλια, ο κ.Ερντογάν δεν έκανε λόγο για «τούρκους» αλλά –αθροίζοντας μονόπλευρα το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη- αναφέρθηκε σε «εκατόν τριάντα χιλιάδες ομογενείς μας».
 
Όπως δήλωσε, «πρόκειται για ομογενείς που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, όπως και οι περίπου τρεις χιλιάδες έλληνες στην Τουρκία. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα αυτά στη βάση της αμοιβαιότητας».
 
Αμοιβαιότητα γιοκ

 

«Δεν υπάρχει πεδίο αμοιβαιότητας» αντιτείνουν έλληνες αρμόδιοι. «Η Τουρκία», λένε, «έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς την ΕΕ, της οποίας θέλει να γίνει μέλος. Σ’ αυτές τις υποχρεώσεις περιλαμβάνεται συγκεκριμένη στάση απέναντι στα θρησκευτικά και στα μειονοτικά δικαιώματα».
 
Σε ό,τι αφορά τους μουσουλμάνους έλληνες πολίτες, οι εν λόγω παράγοντες λένε πως «τα δικαιώματά τους προστατεύονται από την ελληνική πολιτεία, η οποία διασφαλίζει την ισονομία τους με τους υπόλοιπους έλληνες. Αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης με άλλες χώρες».

Πάντως, οι διαφαινόμενοι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν και αντίλογο, που «πατά» στην πάγια στάση της Τουρκίας και στους δεδομένους στόχους της στρατηγικής της προς δυσμάς.
Διπλωμάτες επιμένουν ότι «επιδίωξη ‘‘συνδιοίκησης’’ δεν ‘‘σημαδεύει’’ μόνον στη Θράκη» και ότι «ο διάλογος είναι καλό πράγμα μπορεί οδηγεί σε ενίσχυση των τουρκικών θέσεων που ‘‘περνούν’’ πιο εύκολα από τις ελληνικές» προς τον διεθνή παράγοντα.
 
«Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τη θέση των δικών μας απόψεων στη διεθνή αντζέντα. Το επιδιώκουμε δυναμικά και θα συνεχίσουμε» – καθησυχάζουν υποστηρικτές των ανοιγμάτων:
 
«Κάθε βήμα έχει μελετηθεί και τίθεται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιείται αν και εφ’ όσον η Άγκυρα θα αποδεικνύει εμπράκτως σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην ελληνική κυριαρχία».
 
Μαδρίτη και κεφάλαια
 
Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη στο Λονδίνο για το θέμα του Αφγανιστάν, στην οποία θα παραστεί ο υπουργός αναπληρωτής των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και πιθανόν ο ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου.
 
Επαφές που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες για την Αθήνα είναι πιθανό να έχει και ο Γ.Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
 
Την ίντριγκα οξύνει το δηλούμενο ενδιαφέρον της ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ να ανοιγούν ακόμη τρία κεφάλαια (Παιδεία-Πολιτισμός-Ενέργεια) στις ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις. Η Μαδρίτη εξετάζει το άνοιγμα, παρά τη βούληση της Λευκωσίας να μείνουν «κλειστά» όσο η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη.

(Το κείμενο του φίλου και συνεργάτη του NEW DEAL Αμβρόσιου Σανταμούρη δημοσιεύεται στο  φύλλο του Σαββάτου (23-1-2010) της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Η Άποψη”.)
 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου