Ένα ακόμα καυτό μέτωπο στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, άνοιξε η πρόταση Κύρκου για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμα ο χώρος συνταράσσεται από την υπόθεση Κοροβέση. Ουσιαστικά και επισήμως ο ΣΥΝ «έβαλε στο αρχείο» την πρόταση του ιστορικού στελέχους του, την οποία όμως υποδέχτηκε θερμά το ΠΑΣΟΚ , μιας και ανταποκρίνεται στους σχεδιασμούς του. Όμως ο Κύρκος που είναι υποστηρικτής αυτής της άποψης, είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει. Όπως θα επανέλθουν και πολλά στελέχη του ΣΥΑΣΠΙΣΜΟΥ και κυρίως αυτά που προέρχονται από την ΕΑΡ, καθώς παρά τους όποιους προβληματισμούς που κατά καιρούς διατύπωναν, δεν έχουν απορρίψει την ιδέα για συνεργασία ακόμα και σε Κυβερνητικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ.
Είναι πολύ πιθανόν αν η πρόταση Κύρκου διατυπώνονταν σε άλλη χρονική στιγμή να παρήγαγε άλλα αποτελέσματα. Πολύ δε περισσότερο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια δυναμική από την στιγμή που υπήρχε μια προεργασία και κυρίως αν πέρα από την γενική επίκληση περί συνεργασίας , υπήρχε και μια πολιτική πλατφόρμα με συγκεκριμένες θέσεις που θα άνοιγαν ουσιαστικά το θέμα.
Πάντως η επισήμανσή του Λ. Κύρκου ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να συναντηθούν τα δύο μεγάλα δημοκρατικά ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από την Ιπποκράτους, ενώ συνάντησε αδιαφορία από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.
Παράλληλα, με απόλυτη σιωπή υποδέχτηκε ο ΣΥΝ τις επικριτικές τοποθετήσεις του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς όσον αφορά τις ευθύνες των κ.κ. Αλαβάνου και Τσίπρα για το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στο θέμα της συνεργασίας των δύο κομμάτων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού χαρακτήρισε τον Λεωνίδα Κύρκο «εμβληματική φωνή που σεβόμαστε όλοι και με μια νηφαλιότητα που σπάνια βρίσκει κανείς», επανέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «ανοιχτών συνεργασιών». «Είμαστε ανοιχτοί σε μια συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προγραμματικές συγκλίσεις και σε ενδεχόμενες συνεργασίες με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και χαιρόμαστε που υπάρχουν φωνές σε αυτόν τον χώρο οι οποίες επιχειρηματολογούν στην ίδια κατεύθυνση», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στη συνέχεια πέταξε τα καρφάκια του προς τις αντίστοιχες ηγεσίες σε ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δυστυχώς αυτές οι φωνές δεν είναι πολλές ακόμη και τουλάχιστον δεν κυριαρχούν στην ηγεσία των κομμάτων».
Όχι σημαία ευκαιρίας
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τις προτάσεις του Λεωνίδα Κύρκου, αφού με μια ανακοίνωση τριών αράδων ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας Δημήτρης Βίτσας έκλεισε το θέμα λέγοντας: «Η ενότητα της Αριστεράς δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Ο Συνασπισμός έχει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του και τις αποφάσεις της ΚΠΕ, που αποτελούν ικανοποιητικό πλαίσιο κοινής δράσης όλων μας. Χρειάζεται να μπουν κάποιες τελείες». Ο κ. Βίτσας σε συνέντευξή του (Σκάι 100,3), ερωτώμενος για το ίδιο θέμα, επανέλαβε ότι «αυτό που χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να εφοδιάσουμε την κοινωνία με την πρότασή μας και να γίνει σύγκρουση προγραμμάτων και προτάσεων. Θα δείτε ότι σε αυτή τη σύγκρουση και αυτό που υπαινίσσεται το πολιτικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντέξει», κατέληξε.
Άρνηση
Στο θέμα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ αναφέρθηκαν και τα στελέχη Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Σπύρος Λυκούδης, λέγοντας ο μεν πρώτος ότι «δεν υπάρχουν δυνατότητες για φερέγγυα σύγκλιση ανάμεσα στους δύο χώρους», ο δεύτερος ότι είναι υπέρ των συνεργασιών «αλλά έπρεπε και το ΠΑΣΟΚ να μετατοπιστεί προς τα αριστερά, ενώ αντιθέτως έχει πλώρη για αυτοδυναμία», ενώ ο κ. Λυκούδης επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εξόχως ενδιαφέρον χώρος για την Αριστερά αλλά έχει προβλήματα στην παραγωγή και άσκηση πολιτικής».
Αρνητικά τοποθετήθηκε στην πρόταση Κύρκου το ΔΗΚΚΙ, που αποτελεί μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η ανάγκη συνάντησης με το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν αφορά το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και τη Σοσιαλιστική Αριστερά».
ΤΑΡΑΧΗ ΓΙΑ ΚΟΡΟΒΕΣΗ
Πάντως οι φωτιές που άναψαν οι δηλώσεις Κοροβέση , συνεχίζουν να «ψήνουν» την Αριστερά και να παράγουν αντιδράσεις.
Αρκετά στελέχη , όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητούν ανοιχτά την παραίτησή του και άλλα όπως ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός μιλούν για «ανόητες και αψυχολόγητες» δηλώσεις. Δεν ελλειψαν όμως και τα προσβλητικά σχόλια συντρόφων της Αριστεράς όπως αυτό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντη που είπε ό,τι ο συνάδελφός του «βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση ευφορίας».
Σε σκληρούς τόνους και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε συκοφαντικές τις δηλώσεις του βουλευτή ζητώντας του να ανακαλέσει «χωρίς μισόλογα, υπεκφυγές και στρεψοδικίες, αλλιώς θα μείνει βαρύτατα εκτεθειμένος στην κοινή γνώμη της Αριστεράς», ενώ ο Δημήτρης Στρατούλης (Κανάλι 1) χαρακτήρισε «ασυνάρτητες εκτιμήσεις που αναπαράγουν φήμες καφενείων της προηγούμενης 20ετίας» όσα είπε ο κ. Κοροβέσης.
Σε χαμηλότερους τόνους ήταν οι αντιδράσεις από στελέχη όπως ο Φώτης Κουβέλης και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης που καταδικάζουν τα όσα είπε ο Περικλής Κοροβέσης αλλά δεν ζητούν τη διαγραφή του.