Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ “ΤΡΩΕΙ” ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ

Μοίρασε το

Ό,τι για άλλες χώρες αποτελεί κανόνα και αυτονόητη πρακτική, για την Ελλάδα αποτελεί λαμπρή εξαίρεση. Η αναφορά αφορά στην αξιοποίηση εθνικών αποθεμάτων σε έμψυχο ή άψυχο δυναμικό. Θα μείνουμε στο πρώτο. Προ ετών ένας μαθητής αλβανικής καταγωγής δημιούργησε αναστάτωση στο πανελλήνιο. Ο Οδυσσέας Τσενάι ήταν ο πρώτος που σήκωσε την ελληνική σημαία σε παρέλαση για την επέτειο εθνικής μας εορτής. Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλοι. Πλην όμως ο πρώτος πέρασε στην ιστορία κι ως φαίνεται έχει πολλές ακόμα σελίδες να γράψει. Πόσο μάλλον αν επιβεβαιωθούν φήμες που τον θέλουν να ηγείται του πρώτου, υπό σύσταση, Αλβανόφωνου κόμματος στην Ελλάδα. Όποια κι αν είναι η εξέλιξη κι οι αλλαγές που ενδεχομένως επιφέρει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τα επόμενα χρόνια, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νεαρός αξιοποιήθηκε απ’ τη χώρα του για να διαδραματίσει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Με χρήματα της Αλβανο-Αμερικανικής Τράπεζας (που στην Ελλάδα διατηρεί τρία υποκαταστήματα) αλλά και του Αλβανο-Αμερικανικού λόμπι στις ΗΠΑ, επιλέχθηκε (“στρατολογήθηκε”) για να σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής του Boston College, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον θέλουν να φοιτά στη Σχολή Ηγετών του Harvard.

Πίσω και πέρα απ’ τη “στρατολόγηση” Τσενάι και το σχέδιο (συνωμοσίας;) που συνοδεύει η ίδρυση Αλβανικού κόμματος στη χώρα, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις – κι όχι μόνο. Το σώφρον θα ήταν ο συγκεκριμένος νεαρός να είχε απορροφηθεί απ’ το ελληνικό σύστημα για να γίνει το ζωντανό παράδειγμα και σημαία των αρχών περί ισονομίας και ισοπολιτείας που υποτίθεται πρεσβεύει η χώρα έναντι των μεταναστών που διαβιώνουν στο έδαφός της.

Όμως, η βαθύτερη ψυχοσύνθεση του ελληνικού λαού, οι ιδεολοψίες, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας, τον εξανάγκασαν σε κοινωνική απομόνωση, ωθώντας τον εύκολα στην αγκαλιά άλλων…

Ακούγεται βεβαίως παράλογη κι αδιανόητη η διαπίστωση της παραπάνω ελληνικής αδυναμίας, όταν η ελληνική Πολιτεία αδυνατεί να αξιοποιήσει τα “δικά” της παιδιά – αν δεν τα τρώει κιόλας. Κι είναι αδιανόητη επισήμανση όταν δεκάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες με υψηλό επίπεδο σπουδών και λαμπρές προοπτικές αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν την καλύτερη ζωή που αδυνατεί να τους προσφέρει η χώρα καταγωγής τους.

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η γειτονική Αλβανία “επιδοτεί” την μετανάστευση, αξιοποιώντας τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών προς την πατρίδα τους, ως κύριο μοχλό οικονομικής της ανάπτυξης…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου