“Πατάει πόδι” στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, την Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με πρώτο «πεδίο εφαρμογής», αν χρειαστεί την Ελλάδα. Mε βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το ρεπορτάζ του Bloomberg και δημοσιεύματα του ξένου τύπου φαίνεται πως υπάρχει μια πρώτη «συμφωνία» για την εφαρμογή ενός μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα στον οποίο θα συνεισφέρουν από κοινού με το διεθνές νομισματικό Ταμείο οι χώρες της ζώνης του ευρώ… Η απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής , ενώ το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο κορυφής των 16 της ευρωζώνης την Πέμπτη πριν από τη σύνοδο των 27 ηγετών. Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι Γερμανία και Γαλλία υιοθέτησαν κοινή στάση, μετά από εβδομάδες αντιπαράθεσης πάνω στον τρόπο αντίδρασης στην κρίση της Ελλάδας και με αυτή τη στάση οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης θα εμφανιστούν στην Σύνοδο Κορυφής. Πηγή δήλωσε στο Reuters ωστόσο ότι οι συνομιλίες “είναι πολύ ευαίσθητες” και ότι μέχρι στιγμής Παρίσι και Βερολίνο δεν έχουν βρει ακόμη κοινό σημείο.
Σκληροί όροι από Γερμανία
Νωρίτερα, η Γερμανία έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορεί να αποδεχθεί ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους του Βερολίνου για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη:
Οι όροι της Γερμανίας
* Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,
* Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,
* Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση “επιπρόσθετων εργαλείων” για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι η κα. Μέκρελ αυτό που αναζητά είναι πολιτκά λάφυρα για εσωτερική κατανάλωση και ειδικότερα για να δείξει στο λαό της, ότι δεν δίνει στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ για στήριξη.
“Ο όρος για δράση, ως τελευταίο καταφύγιο, είναι να έχει εξαντληθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίων”, σημείωσε ο αξιωματούχος. “Επιπροσθέτως, θα είναι απαραίτητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει ουσιαστική συμβολή”, προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για πραγματική βοήθεια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι Γαλλία και Γερμανία, εργάζονται πάνω σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία περιλαμβάνεται ένας πιθανός ρόλος για το ΔΝΤ. Το Παρίσι απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι σήμερα έναν ρόλο του ΔΝΤ μέσα στην οικογένεια του ευρώ.
Νωρίτερα, μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την προτίμηση του για μία καθαρά ευρωπαϊκή λύση για την Ελλάδα. «Μπορεί και πρέπει να είναι μόνο μία εξαίρεση για την Ευρωζώνη, η επίλυση προβλήματος μέλους της μέσω του ΔΝΤ» δήλωσε ο Σόιμπλε.
Την ίδια στιγμή και οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που συναντήθηκαν στο Βερολίνο εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην σκληρή στάση της Μέρκελ προς την Ελλάδα.
Παράλληλα ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος θα προεδρεύσει του ευρωπαϊκού συμβουλίου την Πέμπτη, εργάζεται πάνω σε έναν συμβιβασμό που θα ικανοποιήσει τη Μέρκελ και θα εμποδίσει να βγουν ξανά στην επιφάνεια οι διαιρέσεις στους κόλπους της ΕΕ όσον αφορά την Ελλάδα και να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές.
Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ προειδοποίησε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι αν δεν βοηθηθεί η Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει ένα «αποτέλεσμα ντόμινο» στις γειτονικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου η χώρα του διατηρεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.