Η ΠΡΑΣΙΝΗ “ΒΕΝΤΕΤΑ” ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μοίρασε το

Βρέθηκαν «απέναντι» για την διεκδίκηση της θέσης του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ο Σωκράτης Ξυνίδης επικράτησε του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου τότε οριακά και μάλιστα ο τελευταίος ζήτησε να μην επαναληφθεί η ψηφοφορία, αν και δεν υπήρχε η τυπικά προβλεπόμενη πλειοψηφία. Ο Γιώργος Παναγιωτακλόπουλος με εκείνη την αναμέτρηση κατάφερε να καταγράψει ένα διακριτό εσωκομματικό στίγμα, χωρίς όμως ποτέ να προβεί στην παραμικρή αμφισβήτηση του Γραμματέα ή πολιτικών επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου. Είχε πάντα τους προβληματισμούς του για επιλογές και πολιτικές, ωστόσο κινήθηκε πάντα προσεχτικά. Το ότι εξέφρασε την αντίθεση του με το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε, ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι θα γίνονταν, δεδομένης της διαδρομής του. Άλλωστε ο Παναγιωτακόπουλος, μιλούσε και έλεγε πάντα την άποψη του και τις διαφωνίες του ακόμα και την εποχή της παντοδυναμίας του Κώστα Σημίτη. Για τις απόψεις του δέχτηκε κριτική από πολλές  πλευρές. Ουδείς όμως έστω και για αστείο δεν του «έδειξε πόρτα εξόδου», όπως έκανε μάλλον άκομψα ο σοβαρός κατά τα άλλα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης ….

Αυτονόητο και λογικό είναι ο κ. Ξυνίδης να βάζει πλάτη, στις επιλογές του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης σε μια δύσκολη συγκυρία . Λογικό και αυτονόητο είναι να ασκεί και κριτική σε απόψεις που διαφωνούν με την οικονομική πολιτική , όπως είναι αυτή που εκφράζει ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και η «Αριστερή Πρωτοβουλία».

Όμως συνιστά «φάουλ» , έστω και εμέσως να δείχνει πόρτα εξόδου σε ένα στέλεχος που κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ , έδωσε σκληρές μάχες . Άλλωστε είναι λογικό και απόλυτα φυσιολογικό μέσα σε ένα μεγάλο κόμμα , να υπάρχει για μείζονα ζητήματα και η άλλη άποψη . Άλλωστε ο Παναγιωτακόπουλος δεν είναι στην Κυβέρνηση , ώστε με την στάση του να μπλοκάρει μια απόφαση ή να αναστέλλει την πορεία του Κυβερνητικού έργου .

Με αυτή την λογική θα έπρεπε να έχει δει «πόρτα εξόδου» ο Γιάννης Παναγόπουλος , που εκφράζει εντονότατες διαφωνίες για την οικονομική πολιτική και πρωταγωνιστεί ως Πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε απεργιακές κινητοποιήσεις .  Πολύ περισσότερο θα έπρεπε να έχει δει «κόκκινη κάρτα» και από την Κυβέρνηση και από το Κόμμα , π.χ η Υπουργός Οικονομίας , Λούκα Κατσέλη και κάποιοι άλλοι Υπουργοί που είχαν αντιρρήσεις με τα μέτρα και τις είπαν και στις συνεδριάσεις και δημόσια .
Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία , η διαφορετική άποψη όχι απλά πρέπει να είναι ανεκτή , αλλά και θεσμοποιημένη μέσα σε ένα μεγάλο κόμμα , όπως το ΠΑΣΟΚ , χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό ότι μπλοκάρεται η ενιαία δράση ή να δημιουργούνται φέουδα .
Υπό την έννοια αυτή ορθώς έπραξε το Μαξίμου , δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, που επιχείρησε να «σβήσει την εσωκομματική φωτιά» πριν απλωθεί.

Αρνούμαι να αποχωρήσω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ λόγω….. “ασυμφωνίας χαρακτήρων”
με τον Γραμματέα Σωκράτη Ξυνίδη , υπογράμμισε σε δήλωση του το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος , με αφορμή τα όσα είπε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ» ο κ. Ξυνίδης .

«Με τη δήλωση–προτροπή του να αποχωρήσω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ λόγω… “ασυμφωνίας χαρακτήρων”, ο Γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης επιβεβαίωσε την αρχική μου εκτίμηση για την υποψηφιότητα και την εκλογή του.
 Καλά θα κάνει ο κ. Ξυνίδης να ασχοληθεί με την ανασυγκρότηση του κόμματος που παραπαίει και είναι ανύπαρκτο στην κοινωνία.
 Όσο αφορά την ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι νεοσσοί της πολιτικής ούτε την ιστορία του κινήματος, ούτε τις αρχές του και πολύ περισσότερο τις κατακτήσεις του» , υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος .

Πρόσθεσε πως «θα  ήταν προτιμότερο πριν μιλήσει, να έχει μελετήσει την ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ, να έχει αντιληφθεί σε ποιο αμόνι σφυρηλατήθηκε τούτο το κίνημα και να θυμηθεί ποιοι κάθισαν πριν από αυτόν στην ίδια καρέκλα, ώστε να διαθέτει το ελάχιστο απόθεμα σύνεσης και επίγνωσης. Είναι προφανές ότι ως Γραμματέας δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε την πολιτική μου κρίση, ούτε την καρδιά μου. Καλύτερα να απευθύνει αλλού τις προτροπές του. Εγώ πορεύομαι μαζί με τη λαϊκή πλειοψηφία προς τα εκεί που επιβάλλει η παρακαταθήκη του κινήματος. Λίγος σεβασμός στην ιστορία και τη διαδρομή του ΠΑ.ΣΟ.Κ και των στελεχών του από τους νεοσσούς της πολιτικής δεν θα έβλαπτε. Αναρωτιέμαι από το σπίτι του θα με διώξει ο κύριος Ξυνίδης;».

Ο κ. Ξυνίδης ανάμεσα στα άλλα στη συνέντευξη του , όταν ρωτήθηκε για την κριτική που ασκείται μέσα από το ΠΑΣΟΚ και από τον Γ. Παναγιωτακόπουλος , υπογράμμισε :

«Νομίζω ότι όποιος σήμερα βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ και θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει νεοφιλελεύθερη πολιτική, θα πρέπει να επανεξετάσει γιατί επιθυμεί να παραμείνει σε ένα τέτοιο κόμμα. Δεν νομίζω ότι σήμερα μπορούμε να συζητάμε για νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και μάλιστα είναι μακράν από οποιαδήποτε τέτοιοι είδους αντίληψη. Και για την άσκηση της πολιτικής και για την συγκρότηση της οικονομίας. Αυτές είναι κουβέντες, τίτλοι και ταμπέλες που την συγκεκριμένη στιγμή που ο Ελληνικός Λαός κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν και να κάνουν κακό…»

Πάντως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Γιώργος Πεταλωτής , που ρωτήθηκε αν υπάρχει βεντέτα , ανάμεσα στους κ. Ξυνίδη και Παναγιωτακόπουλο , επεσήμανε πως «δεν υπάρχει βεντέτα». Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι και ο γραμματέας και ο κ. Παναγιωτακόπουλος έχουν τις απόψεις τους και πως «όλοι μαζί πορευόμαστε ακόμα και με διαφορετικές προσεγγίσεις».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινή δήλωση του κ. Παναγιωτακόπουλου ότι «το κόμμα παραπαίει», ο κ. Πεταλωτής είπε πως «δεν δεχόμαστε ότι το κόμμα παραπαίει».

Σχετικά δε, με την κατάσταση του κόμματος ανέφερε ότι «αλλάζει και οργανωτικά και κομματικά και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία στελέχωσης τομέων και υλοποίησης κομματικών στόχων». Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, τόνισε ότι δεν υπάρχει κόντρα για τις «καρέκλες».

«Η κυβέρνηση ασκεί υπεύθυνη πολιτική γνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, παίρνουμε αποφάσεις που είναι δυσάρεστες και είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν και αμφισβητήσεις και δυσαρέσκειες και διαφορετικές προσεγγίσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ενοχλείται από τις παρεμβάσεις του κ. Παναγιωτακόπουλου.

«Είναι μια προσέγγιση που σαφώς δεν ενστερνίζεται η κυβέρνηση» και «έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι οι επιλογές μας είναι αναγκαστικές», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Παναγιωτακόπουλου, σύμφωνα με την οποία η πολιτική που ασκείται είναι η «πιο νεοφιλελεύθερη της Μεταπολίτευσης». Κατέληξε δε, πως «έχουμε να ασχοληθούμε με σύνθετα και τόσα δύσκολα ζητήματα, που αφορούν στη χώρα, που οι δηλώσεις του κάθε στελέχους δεν θα σχολιάζονται από εμένα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου