ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟ “ΟΧΙ” ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ

Μοίρασε το

Με το σκεπτικό ότι το σκάνδαλο Βατοπεδίου διερευνήθηκε από Επιτροπή της προηγούμενης Βουλής κι ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος εκ νέου διερεύνησης, ο Αντώνης Σαμαράς είπε τελικά “όχι” στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι. Έτσι, στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων κερδίζει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να “ματώσει”, ακόμα και το κόμμα του – ασχέτως αν τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί.. – προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διαφθοράς της χώρα, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ που εμφανίζεται να καλύπτει το “περιβάλλον” Καραμανλή που είχε εμπλακεί στην υπόθεση και να επιθυμεί το κουκούλωμά της. Κατόπιν τούτου, εν αμφιβόλω τίθεται η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιτείνει το επιχείρημα του “ρεβανσισμού” και του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης απ’ τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής κρίσης – που έτσι κι αλλιώς οξύνθηκε απ’ τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

Πάντως, καλού κακού, η πλευρά Σαμαρά κρατά και μια “πισινή” στην περίπτωση που οι επόμενες δημοσκοπήσεις δείξουν πως το εκλογικό σώμα δεν επικροτήσει τη στάση του προέδρου της ΝΔ. Έτσι, μέσω στενών συνεργατών του, διευκρινίζεται πως αν τελικά συσταθεί νέα επιτροπή παρά την αρνητική ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ν.Δ. θα συμμετάσχει στη σύνθεσή της. Προσθέτουν δε ότι στην περίπτωση που προκύψουν νεώτερα στοιχεία, η ίδια θα κινηθεί με στόχο την ουσιαστική διερεύνηση και αξιοποίησή τους. Έτσι, αφήνει ένα “παράθυρο” ανοικτό, προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο, με την ελπίδα ότι η συναίνεσή του για τη διερεύνηση των υπόλοιπων σκανδάλων (Χρηματιστήριο, εξαγορά Γερμανού, ομόλογα και Siemens) θα υπερκαλύψει την άρνησή του για το Βατοπέδι και τελικώς δεν θα υποστεί μεγάλη πολιτική ζημιά.

Σε τακτικό επίπεδο, η Ν.Δ. αναμένεται να αρνηθεί την παράλληλη λειτουργία Εξεταστικών Επιτροπών κατά το επόμενο διάστημα και θα ζητήσει η Βουλή να ολοκληρώνει τη διερεύνηση κάθε υπόθεσης πριν ανοίξει ένας νέος κύκλος. Κι αυτό γιατί, όπως λένε κομματικές πηγές, υπάρχει ο κίνδυνος οι περισσότεροι βουλευτές να ασχολούνται τους επόμενους μήνες αποκλειστικά με το έργο των Εξεταστικών Επιτροπών.

Απ’ την πλευρά της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι σχεδόν απίθανο να μην κτυπήσουν στο τρωτό σημείο του Αντώνη Σαμαρά. Ήδη, άρχισε να διακινείται η άποψη πως ο διαχωρισμός του Βατοπεδίου από τις υπόλοιπες υποθέσεις συνιστά προσπάθεια κουκουλώματος και το κυριότερο, σαφή ένδειξη ότι η νέα ηγεσία της ΝΔ δεν έχει απαλλαγεί από τα “βαρίδια” του παρελθόντος και δεν έχει βρει ακόμα το θάρρος να προχωρήσει στην εσωτερική κάθαρση που προ ετών προχώρησε, με μεγάλο πολιτικό κόστος και ρίσκο, ο Γιώργος Παπανδρέου. Κι όλα αυτά τη στιγμή που δεν αμφισβητείται ότι το Βατοπέδι συνέβαλε καθοριστικά στη συντριβή της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, και ο Αντώνης Σαμαράς κατά την εσωκομματική μάχη είχε τονίσει πως οι πρωταγωνιστές τού σκανδάλου «βρίσκονταν με φανατισμό απέναντί του».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου