ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ “ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ” ΚΑΙ ΤΟ “ΒΑΘΥ” ΠΑΣΟΚ

Μοίρασε το

του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οριστικό ξεκαθάρισμα με το «ρουσφετολογικό  παρελθόν» του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης το τελευταίο διάστημα δημιουργώντας κραδασμούς στο κομματικό οικοδόμημα. Το μήνυμα δόθηκε  την περασμένη εβδομάδα στην ευρεία σύσκεψη  των Γραμματέων των Περιφερειακών Επιτροπών του κόμματος υπό την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και του νέου Γραμματέα Σωκράτη Ξυνίδη. Αφορμή για αυτή τη συνάντηση στάθηκε το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, με κύριο στόχο, όπως λένε, την αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα…

«Κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν θα καταθέσει αίτημα για ρουσφέτι» ήταν η προειδοποίηση –μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο όποιος ορθά-κοφτά φρόντισε από την αρχή να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ήταν η πρώτη φορά μετά την εκλογική  νίκη του ΠΑΣΟΚ, που  έγινε συνάντηση  με τον  πυρήνα των κομματικών στελεχών και όπως είναι φυσικό όλοι ήθελαν να πουν τα δικά τους.

Όλοι όμως είχαν κατά νου το  στίγμα που έχει  δώσει ο Γιώργος Παπανδρέου : διακριτοί ρόλοι ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμμα. Έτσι αποφεύχθηκαν οι υψηλοί τόνοι και όλοι όσοι είχαν διάθεση για καυγά περιορίστηκαν σε  κριτικές επισημάνσεις. Από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό, ότι οι  Γραμματείς των Π.Ε. αντιπροσώπευαν με το καλύτερο τρόπο την εικόνα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ  μετά την εκλογική νίκη. Για ακόμη μια φορά το ΠΑΣΟΚ είναι μοιρασμένο στα δυο. Από την μια πλευρά είναι εκείνοι που  επικροτούν την αξιοκρατία, την επιλογή των άριστων και όχι των αρεστών. Παράλληλα όμως  σε καμία περίπτωση δεν φέρονται διατεθειμένοι να απεμπολήσουν το δικαίωμα τους στο  να ακούγεται η φωνή τους και να  μην περιθωριοποιηθούν.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται αυτό που κάποιοι ονομάζουν και «βαθύ ΠΑΣΟΚ». Είναι αυτοί  που πιστεύουν ότι η κομματική τους ταυτότητα ανοίγει όλες τις πόρτες και μπορούν να έχουν λόγο και θέση στους εκάστοτε  διορισμούς. Έτσι τουλάχιστον τους παρουσιάζει η άλλη πλευρά. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ορισμένοι  άδραξαν την ευκαιρία να μεταφέρουν από τις περιοχές τους  τα παράπονα των μελών του κόμματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έλειψαν και οι εντάσεις . «Είναι κακό δηλαδή να είσαι σήμερα μέλος του ΠΑΣΟΚ;» αναρωτήθηκε κάποιος από τους γραμματείς, θέλοντας έτσι να εκφράσει τη δυσφορία του για την νέα μορφή που έχει πάρει η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Από το στόχαστρο της κριτικής δεν ξέφυγε η δυσλειτουργία που παρουσιάζει η κυβέρνηση λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην κάλυψη των θέσεων των καίριων κυβερνητικών θέσεων.

Ενστάσεις  όμως  διατυπώθηκαν και για  τη μεγάλη καθυστέρηση  στην επιλογή γενικών γραμματέων  και στελεχών του κυβερνητικού μηχανισμού. Η πλειοψηφία των στελεχών τάχθηκε υπέρ της ανοιχτής διαδικασίας και της διαβούλευσης  ωστόσο ζήτησαν να λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή  και  ορισμένα πολιτικά κριτήρια. «Πως είναι δυνατόν  να έχει διοριστεί κάποιος   ως Γενικός Γραμματέας ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις θα αναπληρώνει τον υπουργό, να μην πιστεύει και να μην υπερασπίζεται τις θέσεις της κυβέρνησης;» ήταν η εύλογη απορία  ενός στελέχους …

“ΣΥΝΝΕΦΙΑ” ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

«Το κόμμα δεν ζητάει θέσεις. Το κόμμα όμως έχει άποψη, έχει λόγο και πρέπει να ακούγεται» αυτό  είναι που επιχειρήθηκε να γίνει σαφές, από την πλειοψηφία των κομματικών στελεχών που συμμετείχαν στην εν λόγω σύσκεψη, όπως μας είπε Γραμματέας  μεγάλης Περιφερειακής Οργάνωσης . Το κλίμα πάντως  σε γενικές γραμμές ήταν ήρεμο και εποικοδομητικό και υπήρχαν θετικά σχόλια για το ότι στα μεγάλα θέματα που ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση προχωρά σε διαβούλευση. Στο δια ταύτα η σύσκεψη αυτή ήταν μια πολύ καλή κίνηση εκτόνωσης σε στελεχιακό τουλάχιστον επίπεδο που προσωρινά μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στα επίμονα αιτήματα που υποβάλλουν καθημερινά και πιεστικά σε όλες τις οργανώσεις της χώρας τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί για τον Πρωθυπουργό το κομματικό ρουσφέτι να προκαλεί- και όχι άδικα- δυσφορία, αυτό δεν συμβαίνει όμως σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που πίστεψαν ότι με το ΠΑΣΟΚ  και πάλι στην εξουσία θα δουν στον… «ήλιο του, μοίρα». Οι πιέσεις αυτές όπως είναι φυσικό δεν σταματούν στα τοπικά κομματικά στελέχη αλλά φθάνουν μέχρι τους βουλευτές, οι οποίοι πασχίζουν να ικανοποιήσουν όσα αιτήματα μπορούν. Προς το παρόν φαντάζει αδύνατη η ικανοποίηση τέτοιων αιτημάτων αφού η κρατική μηχανή δουλεύει «με γεννήτρια».  Ως συνήθως όμως ο αγώνας είναι άνισος  καθώς οι συνάδελφοι τους που έχουν  πάρει υπουργικά πόστα όταν τους ζητούν ραντεβού  οι απλοί βουλευτές, κάποιοι φροντίζουν να είναι… απασχολημένοι!

Τα σύννεφα πυκνώνουν και πάνω από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Ιπποκράτους. Αφενός διότι παρατηρείτε αποψίλωση στελεχών αφού η πλειοψηφία έχει μετακομίσει στα κυβερνητικά κλιμάκια και γενικώς το σύστημα υπολειτουργεί, αφετέρου διότι ορισμένα παλαιά πλην όμως μάχιμα στελέχη που στα «πέτρινα χρόνια» τα έδωσαν όλα, σήμερα όπως λένε βιώνουν  ακόμη και την περιφρόνηση.  

Αυτό το κλίμα που δημιουργείται  στο εσωτερικό του κόμματος είναι σε απόλυτη γνώση του Πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου ενόψει των καυτών μετώπων που σκοπεύει να ανοίξει το επόμενο διάστημα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να έχει να αντιμετωπίσει και εσωκομματικές αναταράξεις. Σε πρώτη φάση αναμένεται να γίνει συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έτσι ώστε να ανατεθούν αρμοδιότητες  και να ξαναμπεί σε λειτουργία η κομματική μηχανή. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται να γίνει αν δεν  ολοκληρωθεί το κυβερνητικό παζλ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου