ΚΑΤΙ “ΨΗΝΕΤΑΙ” ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μοίρασε το

Ελληνοτουρκική Συνάντηση Κορυφής πριν την κρίσιμη Σύνοδο της Ε.Ε τον Δεκέμβρη όπου αξιολογείται η Τουρκία; Φαίνεται ότι κάτι «ψήνεται» ή κάτι «μεθοδεύεταν είναι δεδομένη» συστηματικά από την Τουρκική πλευρά που είναι στριμωγμένη, αφού δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε και πρωτίστως εκείνη που αφορά το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Τον Δεκέμβρη πολλά παίζονται για την Τουρκία και η στάση της Ελλάδας δεν είναι δεδομένη.

Ένα μόλις εικοσιτετράωρο αφότου το Τουρκικό Πρακτορείο Εθιδήσεων «ΑΝΑΤΟΛΟΥ», έφερε στην δημοσιότητα τμήματα της επιστολής Ερντογάν (αρκετά θερμής) προς τον Γ. Παπανδρέου (διατυπώνει σειρά προτάσεων για την δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας) ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για θέματα Ε.Ε Εγκεμέν Μπαγίς, που βρέθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα έδωσε νέα ώθηση στα πράγματα.

Σε συνομιλία που είχε με τους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν (μετά το τέλος της ομιλίας του στο ΔΙΚΕΜΕΠ), προανήγγειλε τρόπο τινά Ελληνοτουρκική Συνάντηση Κορυφής (Τ. Ερντογάν – Γ. Παπανδρέου ) και μάλιστα στην Αθήνα. Ο κ. Μπαγίς είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται 1-2 Δεκέμβρη στην Αθήνα, την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου , επισημαίνοντας πως η εδώ παρουσία του συνδέεται με την προετοιμασία  μιας πιθανής συνάντησης των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Ελληνική πλευρά είναι για την ώρα εξαιρετικά επιφυλακτική και προσεκτική και αποφεύγει «να ρίξει νερό στο μύλο της Άγκυρας», που αποζητά μια κινητικότητα στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό εν’ όψει της Συνόδου Κορυφής, αν και δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της.

Ο κ. Μπαγίς κατά την παραμονή του στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ του παρέθεσε γεύμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο Κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν με αφορμή την συνάντηση Γ. Παπανδρέου – Ε. Μπαγίς ότι «η Ελλάδα έχεις τις δικές της θέσεις και την δική της πολιτική αναφορικά με την Τουρκία και τις Ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ωστόσο οι «χειρονομίες» της Τουρκίας κλιμακώνονται . Είναι χαρακτηριστικό του θρίλερ γύρω από την επιστολή Ερντογάν στον Έλληνα Πρωθυπουργό (ένα απόσπασμα της δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη), το γεγονός ότι ο κ. Μπαγίς κατά την αναχώρηση του από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα, έδωσε με δηλώσεις του στη δημοσιότητα ένα ακόμα τμήμα της περιβόητης επιστολής.

Είπε πως τα θέματα για συζήτηση – συνεργασία που προτείνει ο Ερντογάν είναι: το Κυπριακό, η λαθρομετανάστευση, τα Ευρωτουρκικά και τα θέματα μειονοτήτων. Επίσης είπε πως ο Ερντογάν προτείνει ακόμα την δημιουργία μιας επιτροπής σε επίπεδο Πρωθυπουργών και υπουργών, όπου οι υπουργοί θα εναλλάσσονται  ανάλογα με το θέμα.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου