ΜΕ ΜΟΝΟ “ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ” ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΑ

Μοίρασε το

του ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ

– ΑΓΡΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΤΟΡΑΣ – ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ “ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΣΤΑ ΟΠΛΑ” ΤΟΥ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

– Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΤΩΝ “ΑΙΩΝΙΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ”

– ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ “ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ” ΓΙΑ ΤΟΝ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

 – ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ 50 ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Σε μια μετωπική και εφ’ όλης της ύλης αναμέτρηση ανάμεσα στη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά εξελίσσεται πλέον η κούρσα διαδοχής και με μόνο ενδιάμεσο «αμορτισέρ» τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, είναι η μόνη «σφήνα» ανάμεσα στους δύο «μεγαλοδελφίνους». Η αναμενόμενη από πολλούς αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου, πυροδοτεί μια σειρά σεναρίων και ερωτημάτων.

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ;

Το πρώτο και βασικό σενάριο και ερώτημα είναι το «τι μέλλει γενέσθαι» με τον κ. Αβραμόπουλο .  Ναι μεν αποχωρεί από την μάχη της διαδοχής , με αρκετές αιχμές και υπονοούμενα , ωστόσο ο τ. Δήμαρχος Αθηναίων δεν είναι άνθρωπος με περιορισμένες φιλοδοξίες .
Μια επισήμανση του στη δήλωση για αποχώρηση του από την κούρσα διαδοχής , ήδη προκαλεί συζητήσεις .
«Επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας πολιτικής με όρους που θα  προετοιμάζουν το μέλλον  χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του …» ανέφερε χαρακτηριστικά και ήδη κάποιοι σπεύδουν να πουν πως προετοιμάζει «την δική του επόμενη μέρα που μπορεί να είναι και εκτός Ν.Δ με ένα αμιγές κεντρογενές Κόμμα».
Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι που λένε πως είναι το λιγότερο αδιανόητο να ξαναπροσπαθήσει να κάνει κάτι εκτός Ν.Δ ο κ. Αβραμόπουλος , αφού στο παρελθόν απέτυχε με την ίδρυση του Κ.Ε.Π , «χωρίς καν να μπει στο κόπο να δώσει έστω και μία εκλογική μάχη».

Επόμενο ζήτημα – σενάριο είναι «με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει» τώρα ο Αβραμόπουλος  , δηλαδή αν θα πάρει θέση υπέρ της κ. Μπακογιάννη ή του κ. Σαμαρά ή αν θα φύγει τελείως ο ίδιος προσωπικά από το προσκήνιο όσο διαρκεί αυτή σύγκρουση και θα μείνει τελείως ουδέτερος στην διαμάχη των διαδόχων.
ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ ΟΙ 50
Άλλο θέμα είναι τι θα κάνουν τώρα οι άνθρωποι του ; Αν θα πάνε εν μπλοκ στον έναν ή τον άλλο από τους βασικούς διεκδικητές , αν θα διασπασθούν , ή αν μείνουν ουδέτεροι .
Πάντως για την ώρα υπάρχει και απογοήτευση , αλλά και αγανάκτηση στον κόσμο που στήριζε τον κ. Αβραμόπουλο εξ ΄αιτίας της απόφασης του να μην πάει μέχρι τέλος την επιλογή του. «Μας εξέθεσε και μας άφησε πάλι στη μέση του δρόμου» , επισημαίνουν κάποια από τα στελέχη που συμπορεύτηκαν μέχρι τώρα με τον κ. Αβραμόπουλο.
Εξάλλου τα 50 στελέχη που υπόγραψαν την υποψηφιότητα του , βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων , από τους άλλους υποψηφίους προκειμένου να πάνε μαζί τους . Οι πρώτες πληροφορίες είναι πως αρκετοί από τους 5ο «λοξοκοιτάζουν» ήδη προς την μεριά της κ. Μπακογιάννη .
Πάντως  μια από τις «εκπλήξεις» της ημέρας είναι και το ότι ο τ. Πρόεδρος της Ν.Δ Μιλτιάδης Έβερτ , που στο παρελθόν είχε συγκρουστεί σφοδρά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη , με δήλωση του τάχθηκε υπέρ της Νόρας Μπακογιάννη.  
Σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει  ότι η ανάδειξη της κ. Μπακογιάννη στην ηγεσία θα δημιουργήσει προοπτικές ώστε το κόμμα να επανέλθει στην εξουσία.

ΠΩΣ ΕΞΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ

Πάντως γύρω στις 15.00 μ.μ απέσυρε  την υποψηφιότητα του για την ηγεσία της ΝΔ ο Δ. Αβραμόπουλος, μετά και την απόρριψη της πρότασης του στην Κεντρική Επιτροπή να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος στις εκλογές. Το γεγονός θεωρήθηκε σαν προσωπική του ήττα.
Στη δήλωση του ο κ. Αβραμόπουλος αφήνει αιχμές αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, διευκρινίζει ότι επέμεινε για ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος, καθώς και ότι κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής αποδέχθηκε μια λύση που δεν απηχεί τις προσωπικές του απόψεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι εξ αρχής επέμεινε σε μία αναγκαία προϋπόθεση: «Να ανοιχτεί το Κόμμα προς την κοινωνική του βάση, πέραν δηλαδή των οργανωμένων μελών, να άνοιγε η πόρτα για τους φίλους και τους οπαδούς μας, που θα ήσαν οι εγγυητές της ενότητάς μας και οι πρωταγωνιστές της ανανέωσής μας και κατέβαλα κάθε προσπάθεια να πείσω τους συνυποψηφίους μου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής».

Και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ελάμβανε τις αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές του Καταστατικού μας, αποδέχθηκα μία λύση που, ενώ δεν απηχούσε τις πραγματικές προσωπικές μου απόψεις, έκρινα, ότι ήταν επιβεβλημένη στο όνομα της αποτροπής άμεσου κινδύνου για τη συνοχή της παράταξής μας».
Τόνισε πως «με την τροπή που παίρνουν, ακόμα και σήμερα τα πράγματα, μετά την προχθεσινή Συνεδρίαση, θεωρώ, ότι πρέπει να ολοκληρώσω το βήμα που έκανα στην Κεντρική Επιτροπή, παίρνοντας αποφάσεις, που υπαγορεύει η συνείδηση και οι αρχές μου με γνώμονα τη διαφύλαξη της ενότητας του Κόμματος και την εξασφάλιση της υπέρβασης της κρίσης του» και προσθέτει πως  «δεν επιθυμώ να είμαι μέρος αυτής της κρίσης. Αρνούμαι να γίνω μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης».
Αναφέρει επίσης:

«Επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής, με όρους, που θα προετοιμάζουν το μέλλον, χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του. Για το λόγο αυτό, αποσύρω τη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος». 
Σημειώνει ακόμα : «Εξακολουθώ να θεωρώ, ότι οι διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας δεν πρέπει να εξελιχθούν σε διαδικασίες οποιασδήποτε αμφισβήτησης και κυρίως της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσπαθειών της παράταξής μας
Είναι αυτή, μία ακόμα σημαντική συνεισφορά μου την κρίσιμη τούτη ώρα, στην ταχύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματος της ηγεσίας, με τρόπο, όμως, που να συνδυάζει την επιλογή της νέας ηγεσίας με την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων ταυτότητας και ιδεολογίας. Επιλέγω, δηλαδή, η περαιτέρω συμβολή μου να είναι συμβολή αρχών και ιδεών, μακριά από δεύτερες σκέψεις και υστεροβουλία. Παραμένω σταθερά στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας προσπάθειας». 
ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ
Πάντως έχουν βγει «τα μεγάλα μαχαίρια» ανάμεσα στη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς , απαντώντας από τα Ιωάννινα στις αιχμές Μεϊμαράκη σημείωσε: «Κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους. Εγώ δεν χάνω τη δική μου. Έχω ευθύνη απέναντι στην ενότητα, απέναντι στο μέλλον της παράταξης. Προκλήσεις δεν με αγγίζουν, δεν πτοούμαι».

Η κ. Μπακογιάννη, η οποία κάλυψε τον κ. Μεϊμαράκη υποστηρίζοντας ότι δεν προχώρησε σε ύβρεις αλλά αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα, μιλώντας στον flash 96 τόνισε: «Όλοι κρινόμαστε για την πορεία μας μέχρι τώρα, αλλά θα κριθούμε κυρίως με όρους μέλλοντος”. Η υποψήφια αρχηγός της ΝΔ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “το αύριο θα τους βρει όλους ενωμένους» και επεσήμανε: «Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας, να μη στρουθοκαμηλίσουμε».

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου