ΓΛΕΝΤΙΑ …ΚΑΙ ΚΑΥΓΑΔΕΣ

Μοίρασε το

Το άγριο δημόσιο μαλλιοτράβηγμα το βράδυ της Τετάρτης από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Εκπρόσωπο της Ν.Δ Πάνο Παναγιωτόπουλο είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί , αλλά και των «παιχνιδιών» και των «προσωπικών στρατηγικών» των παραγόντων του Κεντροδεξιού χώρου. Πάντως συνολικά η Κεντροδεξιά βρίσκεται σε ανακατωσούρα και αναταραχή , σε μια σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα , αλλά και τις ώρες που ο Αρχηγός της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να σταθεροποιηθεί και να αρθρώσει ένα στοιχειώδη συνεκτικό λόγο. Οι καυγάδες στη Δεξιά και την ευρύτερη Κεντροδεξιά φούντωσαν και πάλι , λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την ανοιχτή κόντρα Σαμαρά – Μπακογιάννη και την «κίτρινη κάρτα» που έδειξε ο Πρόεδρος της Ν.Δ στην πρώην Υπουργό Εξωτερικών. Αφορμή για τα «νέα γλέντια» και τους «νέους καυγάδες» είναι η πρόταση του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη προς την Ρηγίλλης για συνεργασία και κοινή κάθοδο στις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, με συμφωνία για στήριξη κοινών υποψηφίων πρωτίστως στις Περιφέρειες καθώς εκεί η αναμέτρηση έχει ειδικό πολιτικό βάρος με δεδομένο πως οι νέοι Περιφερειάρχες θα είναι κάτι σαν «μικροί Πρωθυπουργοί»…

Η τηλεοπτική άγρια αντιπαράθεση Καρατζαφέρη – Παναγιωτόπουλου , δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου , αφού φαίνεται πως μέσα από την κρίση που βιώνει αυτός ο χώρος μετά από την ήττα του στις εκλογές , επιχειρούν να μπούν «πολλές σφήνες» στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά.

Η ανοικτή σύγκρουση πριν λίγες μέρες του κ. Σαμαρά με την κ. Μπακογιάννη , όπως έγραφε το NEW DEAL  (Οικουμενικά – Κεντροδεξιά σενάρια …και στη μέση η Ντόρα) , καταγράφεται σε μια συγκυρία , όπου με έμφαση από διάφορους κύκλους επανέρχονται «σενάρια οικουμενικών λύσεων» ή «ευρύτερης συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων , ενδεχομένως με συμμετοχή και άλλων δυνάμεων» , προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οξύτατη οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Είναι δε πιθανόν να παίξει ρόλο καταλύτη σε αυτές τις εξελίξεις ένα «νέο μικρό κόμμα του 4-6% σε πρώτη φάση» με «κεντρογενή χαρακτήρα» που θα προέρχεται από την Ν.Δ και του οποίου πιθανά να ηγείται η κ. Μπακογιάννη.

Όμως η πολυκατοικία της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς . έχει πολλαπλά προβλήματα , που δημιουργούνται και από τις «καντρίγιες» και τις «σφήνες» του Γ. Καρατζαφέρη .

Ο ΛΑΟΣ , σε αυτή την φάση φέρεται να παρέχει μια στήριξη στη Κυβέρνηση αναφορικά με την προσπάθεια που κάνει για την οικονομία. Όμως παράλληλα δεν αφήνει και τον «παραδοσιακό δεξιό χώρο» από τον οποίο προέρχεται .
Ουσιαστικά η μετατόπιση – στήριξη , τουλάχιστον για την ώρα , κοινωνικών ομάδων και ψηφοφόρων της ευρύτερης Κεντροδεξιάς , προς την Κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κρίσης και των προσπαθειών που καταβάλλονται και σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της , είναι ίσως το κλειδί της ερμηνείας γι’ αυτή την νέα ανακατωσούρα στη Κεντροδεξιά.

Ο Καρατζαφέρης θέλει με κάθε τρόπο να διώξει από πάνω του τις αιτιάσεις ότι «εκπροσωπεί τα άκρα» ή είναι ο «εκφραστής μιας ιδιότυπης ακροδεξιάς» για να μπορέσει να «περάσει» σε ένα πιο ευρύ χώρο και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακρωατήριο . Οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» που προέρχονται από την Δεξιά, φαίνεται, πως για την ώρα τουλάχιστον «ανέχονται» ή και παρακολουθούν με ενδιαφέρον « τις κινήσεις» το Παπανδρέου.

Το παιχνίδι φαίνεται να παίζεται για την ώρα στο γήπεδο της Κεντροδεξιάς , λόγω και επιλογών της Κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική και το «πάγωμα» για τη  ώρα κάποιων πιο κεντροαριστερών πολιτικών που είχε στο προεκλογικό της Πρόγραμμα. Ο Α. Σαμαράς προσπαθεί να συγκρατήσει , μετά την βαριά ήττα του Κ. Καραμανλή και της Ν.Δ , και τους δεξιούς και τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους της παράταξης , παρά τις πιέσεις που δέχεται . Φαίνεται δε πως πέρα από τις αναγκαίες αντιπολιτευτικές κορώνες , έχει βρει πολιτικά και κανάλια απ’ ευθείας συνεννόησης με τον Γ. Παπανδρέου για τα μεγάλα και σοβαρά θέματα.

Ο Γ. Καρατζαφέρης προσπαθεί να είναι συνεχώς μέσα στο παιχνίδι ανοίγοντας συνεχώς μέτωπα . Αμέσως μετά την  άγρια τηλεοπτική κόντρα του με τον Π. Παναγιωτόπουλο για την πρόταση του περί συνεργασίας Ν.Δ και ΛΑΟΣ στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές , επανήλθε και ακριβώς την επομένη το πρωί (Πέμπτη 15 Απριλίου) με συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα» , επανέφερε όχι απλά την πρόταση του για συνεργασία , αλλά έριξε στο τραπέζι και ονόματα που μπορούν να στηριχθούν από κοινού , όπως π.χ τον κ. Μπακατσέλο για την Περιφέρεια ή τον Δήμο  Θεσσαλονίκης , τον κ. Ψωμιάδη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ή  την Περιφέρεια , τον κ. Τατούλη για την Περιφέρεια Αρκαδίας , τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη για τον Δήμο Αθήνας κ.α

Το παιχνίδι λοιπόν χοντραίνει και ο Γ. Καρατζαφέρης φαίνεται ότι δεν μιλάει απλά για μια συνεργασία ΛΑΟΣ – Ν.Δ στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές , αλλά θέλει – όπως είπε και στις συνεντεύξεις του- να υπάρχει διαβούλευση και συνομιλίες με όλα τα επώνυμα στελέχη της Κεντροδεξιάς , από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη , μέχρι και τον Κώστα Καραμανλή.

Φαίνεται λοιπόν πως ο χώρος της λεγόμενης Κεντροδεξιάς, γίνεται «μήλον της έριδος» για πολλούς παίχτες

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου