ΧΤΥΠΗΜΑ Δ.Ν.Τ. ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ “ΒΑΡΙΔΙ” ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Μοίρασε το

Με λιτή, αλλά περίεργη διατύπωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «στοχοποιεί» και «ενοχοποιεί» την Ελλάδα για την αργή ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την  ύφεση, σε σχέση με τις Η.Π.Α .

Έκθεση του Δ.Ν.Τ., προβλέπει ανάκαμψη και ανάπτυξη της Παγκόσμιας Οικονομίας, με τις Η.Π.Α να πρωταγωνιστούν σε ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρώπη και την ατμομηχανή της την Γερμανία.

Ωστόσο το Δ.Ν.Τ. δέχεται δριμεία κριτική για τις πρακτικές και τις επιλογές του από τα «ανατολικά θύματα» του…

Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και ανάπτυξη που θα μπορούσε να ανέλθει στο 4,1% για το 2010, αντί του αρχικού 3,9%, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα αγγίξει φέτος το 3%, αντί το 2,7%, ενώ ελαφρώς πιο απαισιόδοξες διαφαίνονται οι προβλέψεις που αφορούν στην Ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με την ιταλική οικονομική εφημερίδα “Il Sole 24 Ore”, θα κοινοποιήσει επισήμως τα στοιχεία και τις προβλέψεις του στις 21 Απριλίου.
Εντούτοις, η Ευρώπη φαίνεται ότι “βγαίνει από την ύφεση αλλά πιο αργά από ό,τι άλλες περιοχές, κυρίως εξ αιτίας της περίπτωσης της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης”.
Ενώ, αρχικά το ΔΝΤ είχε υπολογίσει τον Ιανουάριο ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα άγγιζε το 0,9%, τώρα κάνει λόγο για ένα ποσοστό της τάξεως του 0,8%.
Επίσης, και για τον επόμενο χρόνο, το 2011, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,5%, μειωμένη κατά 0,1 μονάδα, σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις του.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, η Γερμανία, θα σημειώσει ανάπτυξη του 1,2% του ΑΕΠ το 2010 και 1,7% το 2011.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, υπογράμμισε ότι “ακόμη και να ήταν ταχύτερη η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την αναμενόμενη, η ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα δεν ήταν ούτως ή άλλως αρκετά μεγάλη για να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της παρατεταμένης ύφεσης που υφίσταται σήμερα η οικονομία”.
“Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας μπορεί να πει κανείς ότι ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αλλά δεν έχουμε γλυτώσει ακόμη και πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί”, υπογράμμισε.

Στο μεταξύ δριμεία κριτική άσκησε  ο διευθυντής της τσέχικης κεντρικής τράπεζας στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι “αυτό ευθύνεται για την οικονομική κρίση στην Ανατολική Ευρώπη”. Με γράμμα του προς την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο αναπληρωτής διευθυντής των Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ , Γκέρυ Ράις, δήλωσε ότι “αυτές οι επικρίσεις έρχονται σε αντίθεση με τα πραγματικά περιστατικά, ενώ έρχονται σε αντίθεση τόσο με την κοινή λογική όσο και με την κρίση της διεθνούς κοινότητας”.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου