ΕΦΙΑΛΤΗΣ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ” ΣΤΗ ΝΔ

Μοίρασε το

Το «φάντασμα» ενός δεύτερου γύρου αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη για τα στελέχη, τους βουλευτές  και τη βάση της Ν.Δ. Και αυτό γιατί πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να ξεπεράσει το κόμμα τα όρια των αντοχών του και να φτάσει ακόμα και σε διάλυση, λόγω της σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά που έχει πλέον πάρει την μορφή μιας σκληρής βεντέτας, χωρίς ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Όμως δίπλα σε αυτό τον εφιάλτη, ενός δηλαδή δεύτερου γύρου, η βάση και τα στελέχη της Ν.Δ προσπαθούν να καταλάβουν ποια θα είναι η προοπτική του Κόμματος, ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» με τον ένα ή τον άλλο νικητή. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει ένα «καθαρό» αποτέλεσμα, τότε η διαμάχη και η αντιπαράθεση θα συνεχιστούν. Λένε μάλιστα πως και λόγω της σκληρής σύγκρουσης και της «άγριας βεντέτας» που υπάρχει ανάμεσα στους δύο βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας, αν δεν υπάρξει νικητής με υψηλό ποσοστό και με σημαντική διαφορά από τον άλλο, τότε «ο επόμενος γύρος της αναμέτρησης είναι πολύ κοντά και το κόμμα δεν πρόκειται να ησυχάσει, αλλά θα αντιμετωπίζει συνεχώς φαινόμενα εσωστρέφειας».

Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά, ένα παλιό και έμπειρο Κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ «ο Γ. Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2007 καθάρισε και ασχολήθηκε με την αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, γιατί έριξε στο Βενιζέλο μια μεγάλη διαφορά που δεν σήκωνε την παραμικρή αμφισβήτηση. Εδραιώθηκε στη συνέχεια κόβοντας τον βήχα στο Βενιζέλο να κάνει οτιδήποτε επειδή είχε ισχυρή εντολή. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει στη Ν.Δ την επόμενη μέρα αν η εκλογή είναι οριακή, αν ο νικητής βγει με 5 ή 6 ή ακόμα και 8 μονάδες διαφορά. Η ενότητα θα κρέμεται σε μια κλωστή και όποιος χάσει θα έχει μόνιμα στο πίσω μέρος του μυαλού του πως μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία γιατί έχασε οριακά…».  

Η ίδια πάντως η σκληρότητα και αντιπαράθεσης και οι προσωπικές επιθέσεις των υποψήφιων έχουν δημιουργήσει ένα «καυτό κλίμα». Δύο  ημέρες πριν από τις εκλογές στη ΝΔ, η Ντορα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποιούν πλέον οξύτατους χαρακτηρισμούς. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί για μικροπρέπεια τον Α. Σαμαρά, ενώ ο δεύτερος τονίζει ότι «οι μηχανισμοί θα πεθάνουν τη Δευτέρα». Συγκεκριμένα, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega δήλωσε ότι ποτέ δεν εισηγήθηκε πρόωρες εκλογές και κατηγόρησε την πλευρά Σαμαρά ότι κρύφτηκε. «Υπάρχουν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη και εκείνοι που κρύφτηκαν. Είχα μερίδιο ευθύνης και στις νίκες και στις ήττες, διότι ήμουν παρούσα. Δεν ανήκω στους πολιτικούς που εξαφανίζονται. Δεν είδα σε καμιά από τις μάχες την άλλη πλευρά», είπε χαρακτηριστικά ενώ καταλόγισε μικροπρέπεια στον Α. Σαμαρά. «Είναι μικροπρέπεια από τον Σαμαρά να αναφέρεται στην επιτυχία του Βουκουρεστίου για το Σκοπιανό και να μην αναφέρεται στον αρχιτέκτονα του Βουκουρεστίου», ανέφερε.

Με τη σειρά του ο Α. Σαμαράς από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο υποστήριξε ότι «ζούμε στιγμές επαναστατικές», καθώς «για πρώτη φορά πάρθηκε η απόφαση να γίνει η εκλογή αρχηγού από τη βάση. Τέρμα πια τα κλειστά κυκλώματα, οι κλειστές πόρτες. Το κόμμα ανοίγει για όλους. Αυτή είναι η φωνή της βάσης» και πρόσθεσε: «Οι μηχανισμοί θα πεθάνουν από τη Δευτέρα». Ακόμα, μίλησε για «αποξένωση των οπαδών που οδήγησε στην απαξίωση των οργανώσεων» και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές.

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Γιάννη Μαυρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου