ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΙΣ “ΛΑΪΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ”

Μοίρασε το

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποψηφιοτήτων το βράδυ της Πέμπτης, και τις διαδοχικές συναντήσεις των υποψηφιών με τον Δ. Σιούφα η κούρσας της διαδοχής ξεκίνησε κι επίσημα. Όμως με την επίτευξη συμφωνίας επί της διαδικασίας (το έκτακτο συνέδριο θα περιοριστεί στην αλλαγή του καταστατικού κι ο πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση), δεν αποκλείεται στη συνέχεια να προστεθούν κι άλλες υποψηφιότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που ακόμα κρατά κλειστά τα χαρτιά έσπευσε να δηλώσει ότι η λήξη της προθεσμίας αφορούσε στην προηγούμενη διαδικασία. “Από τη στιγμή, όμως, που αποφασίζεται η αλλαγή του τρόπου εκλογής και κυρίως το άνοιγμα προς την κοινωνία, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και πάνω στα νέα δεδομένα όλα θα εξεταστούν απ’ την αρχή.

Τη θέση ότι η προθεσμία είναι “κενή περιεχομένου” απ’ τη στιγμή που αλλάζει ο τρόπος εκλογής, εκφράζει κι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω προτείνοντας πριν απ’ το Συνέδριο τη Σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής που θα εισηγηθεί τις αλλαγές. Απ’ την πλευρά του, ο Δημήτρης Σιούφας παρέπεμψε το ζήτημα στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ακόμα παραμένει σιωπηλός με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να στρέφονται εναντίον του.

«ΕΙΣΑΙ ΤΡΕΛΟΣ»
 
Χαρακτηριστική είναι η κόντρα του Κώστα Καραμανλή με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αλλά και οι βολές του τελευταίου προς στελέχη και δελφίνους για τα «διαδικαστικά» της διαδοχής και όχι για την ουσία. Κόντρα με τον Κώστα Καραμανλή, που τρόπο τινά έφερε στην επιφάνεια ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης , σε συζητήσεις που είχε στο Περιστύλιο και στους διαδρόμους της Βουλής την Τετάρτη (μέρα της ορκομωσίας των βουλευτών) με δημοσιογράφους , αλλά και με βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  

«Μπορούσε και έπρεπε να γίνει τακτικό Συνέδριο. Εγώ πήγα και το είπα στον πρόεδρο: Να πάμε σε τακτικό. Διαφορετικά τι θα πάμε να κάνουμε στο Συνέδριο; Να μαζευτούμε, να μιλήσουμε τρεις ώρες και να φύγουμε;», είπε ο κ. Μεϊμαράκης στον Κώστα Καραμανλή κατά την τελευταία τους συνάντηση πριν λίγες μέρες στη Ρηγίλλης. «Είσαι τρελός» ήταν η απάντηση που εισέπραξε από τον τ. Πρωθυπουργό ο κ. Μεϊμαράκης , ο οποίος πρόβαλλε το επιχείρημα , ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να συγκληθεί τακτικό Συνέδριο, με δεδομένη την απόφασή του να αποχωρήσει από την κομματική ηγεσία. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός επέμεινε και ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να συνεδριάσει άμεσα η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει τη σύγκληση τακτικού Συνεδρίου (σ.σ. που προϋποθέτει την εκλογή νέων συνέδρων).

Πάντως ο τ. Υπουργός Άμυνας, φέρεται να είναι ενοχλημένος και από ορισμένους χειρισμούς  για την οργάνωση του Συνεδρίου του επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Δημήτρη Σιούφα. «Όπως προχωράει η διαδικασία θα πάμε στο Συνέδριο για να πάρει χειροκροτήματα ο Σιούφας και μετά να φύγουμε. Εμένα φίλος μου είναι, αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι διαφωνώ με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα. Δεν πήγα στην επιτροπή γιατί δεν ήθελα να κάνω το καρτούν!…»  ανέφερε σε μια στιγμή της συζήτησης που είχε με δημοσιογράφους και βουλευτές της Ν.Δ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης, είχε πολλά παράπονα και για τον Αντώνη Σαμαρά στον οποίο ασκεί κριτική για την απόφαση του να μην συναντηθούν. «Ο Σαμαράς πυροδότησε και δυναμίτισε με τη στάση του τον δεύτερο γύρο. Με αυτό το ενδεχόμενο, να έχουμε δεύτερο γύρο, εγώ τον αναζήτησα γιατί λογικά θα γίνει “αντι-ντορικό” μπλοκ. Αυτή η στάση βοηθάει την Ντόρα από τον πρώτο γύρο. Ο Σαμαράς με πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, μέχρι που διέρρευσε ότι “έφαγα πόρτα”. Ε, σταμάτησα κι εγώ να τον ψάχνω…», ανέφερε στους συνομιλητές του ο τ. Υπουργός.  Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης προβληματίζεται όχι μόνο αν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της Ν.Δ , αλλά και αν θα συμμετάσχει ή όχι στο συνέδριο .
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΑΡΗΣ

Στο μεταξύ προβληματισμένος και ενοχλημένος για κινήσεις της οργανωτικής επιτροπής είναι και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος,  ο οποίος τις αμφισβητεί ευθέως. Κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι οι ενστάσεις Σπηλιωτόπουλου συνδέονται και με το ενδεχόμενο μιας δικής του υποψηφιότητας, η οποία- όπως έλεγαν – μετά την απόφαση για λαϊκή εκλογή εξετάζεται σε νέα βάση, αλλά θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να ωριμάσει.

ΚΛΕΙΔΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Κλειδί για τις εξελίξεις θεωρείται η στάση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φέρεται τώρα διατεθειμένος να παραμείνει στο τιμόνι και μετά την 7η Νοεμβρίου έως ότου εκλεγεί ο νέος αρχηγός. Τη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.  

Εξάλλου την  προσεχή Δευτέρα, 19 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές. Στην συνεδρίαση, η οποία θα γίνει στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής.

Στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει και η εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα της ΚΟ και των πέντε αναπληρωτών του, θέσεις για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα – όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση – μέχρι την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου και ώρα 10 μ.μ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου