ΓΑΛΑΖΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΤΕΛΙΚΟ ΓΥΡΟ”

Μοίρασε το

Ετοιμάζουν τον «τελικό γύρο» από την επόμενη των εκλογών δελφίνοι και παραπονούμενοι στη Ν.Δ. Η δημοσκοπική καθίζηση, οι αποκλεισμοί στα ψηφοδέλτια, αλλά κυρίως η έλλειψη πλέον συγκροτημένης πολιτικής και σχεδίου από την ηγετική ομάδα του Κυβερνώντος Κόμματος, έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα εντός της Ν.Δ. Έντονη είναι η αμφισβήτηση και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και τους στενούς συνεργάτες του για επιλογές και χειρισμούς που έφεραν στο «χείλος του γκρεμού» την «γαλάζια παράταξη».

Τόσο οι επίδοξοι δελφίνοι (Δ. Αβραμόπουλος , Ν.Μπακογιάννη, Α. Σαμαράς), όσο και πολλά άλλα στελέχη, αλλά και οι «κομμένοι» από τα ψηφοδέλτια , δίνουν πλέον «ραντεβού για την επόμενη μέρα της ήττας» και εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις στο παρασκήνιο για τις τελευταίες επιλογές του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Μετά και την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ και την καρατόμηση των κκ. Σ. Τσιτουρίδη, Π. Δούκα και Αρ. Παυλίδη, τα μαχαίρια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με δυσκολία κρατούνται στα θηκάρια. Η ένταση στην κυβέρνηση είναι πια τόσο μεγάλη που πολλοί προεξοφλούν ότι για πρώτη φορά θα αμφισβητηθεί και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Το ίδιο άλλωστε άφησαν σαφώς να εννοηθεί  οι τρεις αποπεμφθέντες βουλευτές, επισημαίνοντας ότι θα σιωπήσουν προς το παρόν, αλλά όχι για πάντα. Ανάλογα μηνύματα εκπέμπουν και ορισμένοι από τους έξι βουλευτές που αποχώρησαν οικειοθελώς από την εκλογική μάχη, απειλώντας με αποκαλύψεις μετά την 5η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες , αλλά και πολλά έμπειρα στελέχη, η εκλογική μάχη για τη ΝΔ χάθηκε στην πραγματικότητα μετά τις ευρωεκλογές, όταν ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε να προχωρήσει σε ρήξεις και ανατροπές.  Θυμίζουν μάλιστα πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να αλλάξει ούτε τους περιφερειάρχες , αν και έλεγε πως « θα αλλάξει ό,τι ενοχλεί και ό,τι απογοητεύει τους πολίτες».

Δεν είναι λίγοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που τονίζουν πως  «δεν αποφασίζει πια ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αλλά μια μικρή ομάδα υπουργών και συνεργατών του που τον επηρεάζουν και τον παρασύρουν σε λανθασμένες κινήσεις».
Πάντως κοινός τόπος στα γαλάζια στελέχη είναι πως  αν η ήττα της ΝΔ στις εκλογές είναι μεγάλη και το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίσει αυτοδυναμία, τότε θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, εφόσον επιμείνει να παραμείνει στην ηγεσία της παράταξής του, όπως σταθερά δηλώνει.

Βέβαιο επίσης θεωρείται ότι θα εισπράξουν ομοβροντία εσωκομματικών πυρών τα πρόσωπα που επηρεάζουν τον κ. Καραμανλή στις αποφάσεις του, με πρώτους τους κκ. Γ. Σουφλιά, Πρ. Παυλόπουλο , Ευ. Αντώναρο και Ι. Λούλη.

ΤΑ 4 ΛΑΘΗ

Μουρμούρες και γκρίνιες για τις επιλογές του κ. Καραμανλή διατυπώνονται ήδη στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις βουλευτών και υπουργών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει στα ίσα την επανεκλογή του, αλλά δεν τόλμησε να προχωρήσει σε θεαματικές πρωτοβουλίες, για να μη δυσαρεστήσει υπουργούς του και για να μη διαταράξει εσωκομματικές ισορροπίες. Τα στελέχη της ΝΔ καταλογίζουν στον κ. Καραμανλή τέσσερα βασικά λάθη:

1 Δεν τόλμησε να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές, ο οποίος θα του έδινε τη δυνατότητα να εκτονώσει την οργή της κοινής γνώμης και να αποδείξει ότι έλαβε τα μηνύματα του εκλογικού αποτελέσματος.

2 Κατέφυγε σε εκλογές, όταν σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του επέμεναν ότι δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί συνθήκες για επικοινωνιακή αντεπίθεση.

3 Δεν άλλαξε την επικοινωνιακή ομάδα του μετά τις εκλογές, αλλά, αντιθέτως, επέτρεψε στο επιτελείο του να αποδεκατιστεί και να λείψουν η έμπνευση και οι πρωτοποριακές ιδέες από τις κινήσεις και τις εμφανίσεις του κ. Καραμανλή, καθώς και από την προεκλογική καμπάνια του κόμματος. 4 Δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει νωρίτερα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, με αποτέλεσμα να κλυδωνίζεται τώρα η ΝΔ σε μια περίοδο που αναζητεί την ηρεμία και αφορμές για να στριμώξει τους αντιπάλους της.

Όπως λένε στελέχη της Ν.Δ αυτές οι επιλογές ανήκουν και βαρύνουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό «ο οποίος θα κληθεί μετά τις εκλογές να αναλάβει τις ευθύνες το».

ΑΦΗΣΑΝ ΠΛΗΓΕΣ ΟΙ ΒΟΛΕΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ

Πάντως το  εσωκομματικό κλίμα ήρθε να κάνει ακόμη χειρότερο η καρατόμηση των κ.κ. Τσιτουρίδη, Δούκα και Παυλίδη, όχι τόσο για τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων στελεχών, αλλά τον τρόπο με τον οποίο έγινε. «Υποτίθεται ότι και οι αποκλεισμοί από τα ψηφοδέλτια θα ήταν ένα από τα ισχυρά χαρτιά μας. Αλλά οι χειρισμοί που έγιναν δημιουργούν περισσότερα προβλήματα», τόνιζε κορυφαίος , εκτιμώντας ότι η απόφαση για την καρατόμηση όσων θεωρούσε ο Πρωθυπουργός ότι «πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης» θα έπρεπε να γίνει αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών και όχι με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων.

Όσα διαδραματίστηκαν  στη Ρηγίλλης, με την έφοδο του κ. Τσιτουρίδη στο γραφείο του κ. Ζαγορίτη και τις βαριές καταγγελίες του για «παράδοση» του Μαξίμου στη «διαπλοκή», άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στη Ν.Δ. Παράλληλα με την έντονη κριτική για τις πρόωρες κάλπες, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος ήταν εκ των βασικών εισηγητών της επίσπευσης των εκλογών, δέχονται βολές και για τους αποκλεισμούς.

Η σφοδρή αντεπίθεση του κ. Τσιτουρίδη, ο οποίος απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς τον αποκλεισμό του σε παρέμβαση Σουφλιά, βρίσκει πρόθυμους ακροατές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πολλοί στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η προσβλητική συμπεριφορά του πρώην υπουργού Απασχόλησης απέναντι στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπήρξε καταλυτική. Η ειρωνική κίνηση Τσιτουρίδη, μάλιστα, με το δάκτυλο στο αυτί για όσους «δεν άκουγαν» την οργή της κοινωνίας και εισηγούνταν πρόωρες κάλπες, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι εξόργισε τον Πρωθυπουργό και «κλείδωσε» προ τριών εβδομάδων την αποπομπή τού άλλοτε «λοχαγού» της Ν.Δ. από τον συνδυασμό του Κιλκίς.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ

Στο μεταξύ όλη αυτή η κατάσταση έχει κάνει τους επίδοξους δελφίνους να κινούνται με το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα».
Τις τελευταίες ημέρες στελέχη της λεγόμενης μητσοτακικής πτέρυγας έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις, ενώ προσεγγίζουν άλλα κομματικά στελέχη (μέλη Κεντρικής Επιτροπής, επιτελείς Νομαρχιακών κ.ά.) που περιμένουν τις εκλογές και τις αποφάσεις του κ. Καραμανλή.

Παράλληλα ισχυροί κομματικοί παράγοντες της Μεσσηνίας κινητοποιούνται για μια δυναμική επανεκλογή του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος διευρύνει πανελλαδικά τους διαύλους με τον πυρήνα των καραμανλικών στελεχών. Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ετοιμάζεται για σκληρή μάχη με την κ. Μπακογιάννη, γνωρίζοντας ότι η μονομαχία τους στην Α΄ Αθηνών θα είναι κρίσιμο τεστ και για την κούρσα της διαδοχής.

ΠΗΓΕΣ: ΤΟ ΒΗΜΑ (www.tovima.gr), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (www.e-net.gr), TA NEA (www. tanea.gr), ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (www.kathimerini.gr), ΕΘΝΟΣ (www.ethnos.gr)  

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου