Η “ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΟΥΚΑ” ΚΤΥΠΑ ΤΟ “ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ”

Μοίρασε το

ΕΘΙΞΑΝ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ

ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΑΙΧΜΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΥΠΟΝΟΗΣΑΝ “ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ” ΚΑΙ ΕΠΕΣΥΡΑΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ “ΠΑΓΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ”

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ DEAL ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ 

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

Κτύπημα στην “κοινωνική ευαισθησία” της Λούκας Κατσέλης επέφεραν κορυφαίοι τραπεζίτες, σε μια μάχη που ξεκίνησε παρασκηνιακά κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά που φαίνεται να κλιμακώνεται, μετεκλογικά, σε ανοικτή σύγκρουση. Αφορμή έδωσαν οι πρόσφατες εξαγγελίες της “κόκκινης Λούκας” – και προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ – ότι θα προωθήσει άμεσα μέτρα ελάφρυνσης των ασθενέστερων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Οι τραπεζίτες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνδεσμο τουριστικών επιχειρήσεων, δεν δίστασαν να διατυπώσουν ανοικτά τις επιφυλάξεις, εκπλήσσοντας τις τοποθετήσεις – την ώρα μάλιστα που ορισμένοι εξ αυτών φημολογείται ότι καταλαμβάνουν τα υψηλότερα αξιώματα της Εθνικής και της Αγροτικής Τράπεζας. Με μια “ομοβροντία” τραπεζικών πυρών – που συνοψίζεται στη λογική “κάτω τα χέρια απ’ τις τράπεζες”, ο Ν. Καραμούζης απ’ τη Eurobank (φλερτάρει με τη θέση του Διοικητή της Εθνικής), ο Θ. Πανταλάκης απ’ την Πειραιώς (φλερτάρει με τη θέση του Διοικητή της Αγροτικής) κι ο Αλ. Τουρκολιάς απ’ την Εθνική (πνευματικά παιδιά όλοι τους, του αείμνηστου Θ. Καρατζά, στενού συνεργάτη και φίλου του Κώστα Σημίτη…) τάχθηκαν κατά της ρύθμισης για ελάφρυνση των ασθενέστερων, από οφειλές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας και της αλόγιστης πολιτικής πιστωτικής επέκτασης των ίδιων των τραπεζών, αλλά και από τις υπερβολικές, “παράνομες” και “καταχρηστικές” χρεώσεις τους – όπως κατ’ επανάληψη κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη.

Στο επίκεντρο της κριτικής τους, η πρόταση της “κόκκινης Λούκας” για προσωρινό “πάγωμα” των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ρύθμιση των χρεών των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Πρόταση που είχε συζητηθεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, όταν το ΠΑΣΟΚ θέτοντάς το σε διαβούλευση τόσο με την Ένωση Τραπεζών, όσο και με τους δικαστικούς φορείς, είχε λάβει τη σύμφωνη γνώμη τους, ώστε στη συνέχεια πήρε τη μορφή σχεδίου νόμου, το οποίο το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή, αλλά απέρριψε τότε η κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως είχε διευκρινίσει τότε η Ιπποκράτους, αλλά κι έχει ξεκαθαρίσει κατ’ επανάληψη η Λούκα Κατσέλη, τη συγκεκριμένη ρύθμιση υιοθετούν κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη και δεν αποσκοπεί να καλύψει τους κακοπληρωτές ή τους “μπαταχτζήδες”. Κι αυτό γιατί δεν αναφέρεται πουθενά σε χάρισμα χρεών, ούτε σε “πάγωμα” πληρωμών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα επανέλθει για διαβούλευση προτού πάρει το δρόμο ψήφισής της στη Βουλή, ήταν τόσο ξεκάθαρη και σαφής που την είχαν υπογράψει δέκα κορυφαίοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και υπουργοί, σήμερα, της κυβέρνησης, καθώς κι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Για αυτό κι ο πρωθυπουργός δεν την ανέφερε στις προγραμματικές του δηλώσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ν. Καραμούζης εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε την υπουργό Οικονομίας για “ανευθυνότητα” και υπεράσπιση της λογικής “δεν πληρώνω – δεν πληρώνω”, αλλά όπως φάνηκε, ο τρόμος των τραπεζών είναι τα δικαστήρια. “Σίγουρα δε θέλουμε ένα στρατό πολιτών να συνωστίζονται στα ειρηνοδικεία με χρέη 2.000-3.000 ευρώ, όμως λέμε όχι και στην καλλιέργεια της ανευθυνότητας και της λογικής του “δεν πληρώνω-δεν πληρώνω”. Είμαι εναντίον γενικευμένων αποφάσεων”, τόνισε και επιχειρηματολόγησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν, λέγοντας πως φέτος οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν συνολικά προβλέψεις 4,5 δισ. ευρώ για επισφαλή δάνεια τα οποία θα πληρώσουν οι μέτοχοι. Βεβαίως, δεν αναφέρθηκε στην εύλογη απώλεια των μετόχων απ’ την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων, ούτε βέβαια στα μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη των μετόχων…

Σε ένα τόνο πιο οξύ ο Θ. Πανταλάκης σημείωσε ότι «όποιος παρεμβαίνει με ρυθμίσεις πρέπει επίσης να σκεφτεί και πώς θα ομαλοποιηθεί μετά η αγορά. Η ρύθμιση συνεπάγεται στρέβλωση και κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει παρά μόνο η τράπεζα»! Δηλαδή δικαίωμα παρέμβασης στην αγορά δεν έχει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ούτε και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που προσφεύγουν στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν το δίκιο τους έναντι του “δίκιου του τραπεζίτη”…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου