ΔΙΑΔΟΧΗ Ν.Δ: “ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ” ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Μοίρασε το

του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗ 

«Στο Πρόγραμμα των  εκατό ημερών και στις δεσμεύσεις προς τους πολίτες είναι συγκεντρωμένη η προσοχή μας» λένε στο ΠΑΣΟΚ και θέλουν να φαίνεται μικρό το ενδιαφέρον τους για την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ. Επισημαίνουν στο κλισέ: «Απολύτως κανένα σχόλιο για τα εσωτερικά άλλου κόμματος». Ωστόσο, ένα τμήμα της προσοχής των κυβερνητικών «πλανάται» επάνω από τη Ρηγίλλης, παρά την κατηγορηματικά διακριτική στάση. Μετά από την εκλογή αρχηγού της ΝΔ, η τακτική και η αντζέντα τής αντιπολίτευσης θα επηρεάσουν την εφαρμογή τής κυβερνητικής πολιτικής, αναλόγως τού νέου πολιτικού αρχηγού και εν όψει κυβερνητικών αποφάσεων με υψηλό πολιτικό κόστος ή ρίσκο. Τέτοιες αποφάσεις είχε σχεδιάσει το μέγαρο Μαξίμου για τον επόμενο Μάρτιο και μετά, σκοπεύοντας να έχει αντισταθμίσει μια κοινωνική δυσαρέσκεια με την εφαρμογή τού προγράμματος των «εκατό πρώτων ημερών».

Τμήμα τού προγράμματος, όμως, ναρκοθετήθηκε από την Οικονομία. Ο πρωθυπουργός δηλώνει προσήλωση στους στόχους των «εκατό ημερών» και οι νέες συνθήκες δεν μπορεί παρά να οξύνουν το ενδιαφέρον τού ΠΑΣΟΚ για το πολιτικό ισοζύγιο με τη ΝΔ.

Αντι-νεοφιλελευθερισμός και…

ΩΣΤΟΣΟ, τα ερωτήματα τίθενται: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περιμένει ότι με ηγεσία Μπακογιάννη θα βρει περισσότερη ‘‘κατανόηση” για δυσάρεστες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές;».

Απάντηση των κυβερνητικών: «Η ΝΔ συχνά αντιγράφει θέσεις ΠΑΣΟΚ. Μια σύγκλιση θέσεων μπορεί να κινηθεί στη βάση κοινών παραδοχών. Αυτό δεν αίρει τις διαφορές μας. Απορρίπτουμε ριζικά τον νεοφιλελευθερισμό».

Διαπίστωση: «Αντι-νεοφιλελεύθεροι υπάρχουν και μεταξύ των υποστηρικτών τού κ.Σαμαρά και μεταξύ εκείνων τής κυρίας Μακογιάννη στη ΝΔ». Απάντηση: Απορρίπτουμε τον νεοφιλελευθερισμό που υπηρετήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή και εκφράζεται από τη ΝΔ».

Απορία: «Πώς διαχειρίζεται το ΠΑΣΟΚ το ότι στελέχη της Ιπποκράτους και κορυφαίοι του Μαξίμου χρησιμοποιούν την αυστηρή κριτική Σαμαρά για βασικές πτυχές της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ;».

Απάντηση: «Ο λαός έδωσε μια τεράστια δύναμη στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας θετικά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για μια καλύτερη Ελλάδα».

… νέος πατριωτισμός

Για την εξωτερική πολιτική – τομέα υψηλού ενδιαφέροντος για Παπανδρέου, Μπακογιάννη και Σαμαρά, το κυβερνητικό κόμμα «θέλει να διαχωρίζεται απ’ όσα λένε οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ».

Ερώτημα προς ΠΑΣΟΚ: «Οι θέσεις και η στρατηγική σας, λ.χ, για το Μακεδονικό συγκλίνουν με της Ντόρας και αποκλίνουν από του Σαμαρά…». Απάντηση: «Ο ελληνικός λαός στηρίζει τις ‘‘κόκκινες γραμμές’’ που εμείς θέσαμε για το πρόβλημα και τη λύση του».

Διαπιστώσεις και απορίες: «Ο Σαμαράς μπορεί να εκφράσει την αμφισβήτηση της καταλληλότητας του Δικαστηρίου της Χάγης για το Αιγαίο, να καταθέσει σκεπτικισμό για τον γενικευμένο  προσδιορισμό τών μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα ως τούρκων… να εκφράσει ένα ‘‘όχι σε λύση τύπου Άνναν’’ στο Κυπριακό… Και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις αλλά οι κυρίαρχες σ’ αυτό απόψεις είναι πιο κοντά στης Ντόρας παρά στου Σαμαρά»…

Απάντηση: «Ως πατριωτικό κόμμα, πάντα προστατεύσαμε αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα. Δεν χαρίζουμε πατριωτισμό σε κανένα, δεν παραγνωρίζουμε τον πατριωτισμό κανενός. Υπηρετούμε έναν νέο πατριωτισμό»…

Καλύτερα Ντόρα…

Λογική κατάληξη: «Με όρους εξυπηρέτησης της κυβερνητικής πολιτικής, σας συμφέρει ηγεσία Μπακογιάννη. Γιατί σε μια περίοδο δύσκολων αποφάσεων σάς συμφέρει μια αντιπολιτευτική αντζέντα στρατηγικά πιο επιθετική για την πολιτική σας από μιαν άλλη;».

Απάντηση ΠΑΣΟΚ: «Δεν σχολιάζουμε όσα συμβαίνουν στο άλλο κόμμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σαφή θεσμικό ρόλο που πρέπει να υπηρετείται με τρόπο που συμφέρει τη χώρα και τον πολίτη».

Μήπως έτσι αφήνουν από την Ιπποκράτους να εννοηθεί ότι η ηγεσία Σαμαρά, λόγω του ενδοδεξιού προσανατολισμού της, είναι πιο χρήσιμη αφήνοντας στο ΠΑΣΟΚ περισσότερο ζωτικό χώρο στο «κοινωνικό Κέντρο»;

…ή Σαμαράς;

«Κανένα σχόλιο» είναι η απάντηση, ενώ αναγνωρίζεται πως «ο Σαμαράς επιμένει σ’ ένα πιο ‘‘κοινωνικό πρόσωπο’’ από της Ντόρας» άρα, θεωρητικά «μπορεί να δείξει πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ απ’ όσο η νεοφιλελεύθερη αντίπαλός του».
Άρα; Μάλλον το ΠΑΣΟΚ προτιμά Ντόρα: Εγκλωβισμένο στον μονόδρομο της διαχείρισης της οικονομικής δυσπραγίας, έχει πιο εύκολο να διαμοιράζει τα ιμάτια του μεσαίου χώρου με την επίδοξη αρχηγό παρά με τον αντίπαλό της.

Προφανώς θεωρεί πιο δύσκολο το να κρατήσει το «κοινωνικό Κέντρο» υπό την επιρροή του, έχοντας απέναντι τον «δεξιό» Σαμαρά και την προβαλλόμενη «κοινωνική ευαισθησία» του αντί την «πολυσυλλεκτική» Ντόρα και τον «ρεαλισμό»-σήμα κατατεθέν της.

Σιωπή και για «χωρισμό»

Απάντηση ΠΑΣΟΚ; «Κανένα σχόλιο»…Αντιστοίχως, δεν σχολιάζεται από την κυβερνητική πλευρά και μιαν άλλη πιθανότητα. Η αναμέτρηση Μπακογιάννη-Σαμαρά να οδηγήσει τη ΝΔ σε διάσπαση ή σε «νέου τύπου» οργάνωσή της: Σε οργάνωση συνεργαζομένων (η μη) κομμάτων ή σε «ομοσπονδιακή λειτουργία» κομματικών τάσεων.

Αυτό άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και της υπόλοιπης Ευρώπης, ενόσω Μπακογιάννη και Σαμαράς – Σαμαράς και Μπακογιάννη επαγγέλλονται μια «σύγχρονη Κεντροδεξιά με σαφή ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά»…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου