NEW DEAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Μοίρασε το

Για ένα “νέο κοινωνικό συμβόλαιο” μίλησε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Πρόκειται ουσιαστικά για σημαντική αλλαγή, από ένα κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος που αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργεί η υπερχρέωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά κι οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το μήνυμα που εκπέμπει η τοποθέτησή του τόσο προς την τραπεζική αγορά, όσο και προς τους πολίτες. Ήδη, οι τοποθετήσεις του αντιμετωπίστηκαν με θυμηδία από κορυφαία τραπεζικά στελέχη άλλων τραπεζών, τα οποία διαπίστωναν “κεντροαριστερή ρητορική” που “είχαμε χρόνια να ακούσουμε από τραπεζίτη”. Η παρέμβαση Ταμβακάκη έρχεται ακριβώς σε μια περίοδο όπου οι θερμοκρασία στις σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζιτών φάνηκε να ανεβαίνει την προηγούμενη βδομάδα με την επεισοδιακή αντιπαράθεση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο. Ουδείς αμφιβάλει ότι η κόντρα αυτή θα έχει συνέχεια. Για την ώρα όμως η “κόκκινη Λούκα” φαίνεται να διατηρεί ελαφρό προβάδισμα, καθώς τις δικές της απόψεις υιοθετεί ο Γιώργος Παπανδρέου και τη δική της γραμμή θα επιδιώξει να επιβάλλει και στους τραπεζίτες, ώστε με μια “νέα συμφωνία” με ένα new deal η χώρα να εξέλθει απ’ την κρίση…
Τι περιλαμβάνει το “κοινωνικό συμβόλαιο”, όπως τα περιέγραψε ο κ. Ταμβακάκης;

– Στήριξη στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που με αξιοπρέπεια αντιμετωπίζουν την κρίση και εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους προς το τραπεζικό σύστημα. Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού αυτό που λέμε «συναλλακτική ηθική».

– Στα επιβαρυμένα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα γίνει αναδιάρθρωση χρεών, μέσα και από το υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως γίνουμε και πιο τολμηροί από αυτό. Αναμένονται εντός του Ιανουαρίου τα νέα προϊόντα αναχρηματοδοτήσεων σε αυτόν τον τομέα.

– Υιοθέτηση ενός τιμολογίου υπηρεσιών που θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις της νομολογίας, θα είναι σύγχρονο, διαφανές, χωρίς τα ψιλά γράμματα που τραυματίζουν την εμπιστοσύνη τραπεζών και καταναλωτών.

– Θα διαμορφώσουμε μία νέα σχέση πελάτη – Τράπεζας. Θα διαθέτουμε προϊόντα τα οποία ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, αλλά και δυνατότητες αποπληρωμής των πελατών μας, αποφεύγοντας τις υπερβολές του παρελθόντος, από τις οποίες πρέπει να διδαχθούμε όλοι μας.

Ουσιαστικά, δηλαδή, όπως σχολίαζαν χθες ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, η διοίκηση της Εθνικής υιοθετεί και δεσμεύεται να εφαρμόσει αυτοβούλως τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών, ενήμερων και ληξιπρόθεσμων, την κατάργηση καταχρηστικών πρακτικών, αλλά και την καθιέρωση του υπεύθυνου δανεισμού.

Επιπλέον, ο κ. Ταμβακάκης φάνηκε να προσαρμόζει τη στρατηγική της Εθνικής στο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ενώ έκανε ανοίγματα στην κοινωνία, που εσχάτως εμφανίζεται μάλλον εχθρική προς τις τράπεζες. Μίλησε για:

1. Ενίσχυση του προγράμματος εταιρικής-κοινωνικής ευθύνης (αύξηση δηλαδή του κοινωνικού μερίσματος),

2. Ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών σε τομείς καινοτομίας, υψηλής τεχνογνωσίας, όχι μόνο μέσω χρηματοδοτήσεων αλλά και ανάληψης επενδυτικού κινδύνου σε τεχνολογίες αιχμής.

3. Αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε τομείς αιχμής (ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση υδάτινων πόρων, απορριμμάτων, ΣΔΙΤ).

4.Χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για τεχνολογίες που συνδράμουν στην προσπάθεια της χώρας μας, για περισσότερο θετικό περιβαλλοντολογικό ισοζύγιο.

Επιπλέον, απηύθυνε κλάδο ελαίας στο Σύλλογο των Εργαζομένων της τράπεζας, δείχνοντας ειλικρινή διάθεση να ξεπεράσει τις εντάσεις του πρόσφατου παρελθόντος: «Ειδικότερα για τους εργαζόμενους θα αναβαθμίσουμε τις σχέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα αποκαταστήσουμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους, θα συζητάμε, θα συμφωνούμε ή θα διαφωνούμε, αλλά πάντα με καλοπροαίρετη διάθεση και ειλικρίνεια, σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας», τόνισε ο κ. Ταμβακάκης.

Η χθεσινή παρέμβαση Ταμβακάκη εξέπληξε ευχάριστα τα κυβερνητικά στελέχη, που είχαν θορυβηθεί από την ανοικτή αντιπαράθεση του προέδρου της ΕΤΕ, Β. Ράπανου, με την κ. Κατσέλη, για το νομοσχέδιο περί ρύθμισης οφειλών μικρών επιχειρήσεων. Ο κ. Ταμβακάκης, όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι, επανέφερε την Εθνική σε παράλληλο δρόμο με την κυβερνητική πολιτική, ενώ δημιουργεί νέα δεδομένα συνολικά στον τραπεζικό κλάδο, που καλείται να προσαρμοσθεί στους όρους του «κοινωνικού συμβολαίου» της διοίκησης της ΕΤΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου