ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΘΛΙΜΕΝΟΥΣ ΤΡΟΠΙΚΟΥΣ”

Μοίρασε το

Απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών ο μεγάλος Γάλλος ανθρωπολόγος ερευνητής Κλοντ Λεβί-Στρος, ένας από τους σημαντικότερους διανοητές του τελευταίου αιώνα , που  ανέδειξε όχι μόνο τον “στρουκτουραλισμό” , αλλά την ανθρωπολογία και δη τους μύθους γύρω από τις πρωτόγονες κοινωνίες . Ο επιστήμονας που ανέτρεψε την ιδέα ότι ότι ο δυτικόςε πολιτισμός είναι ένας ανώτερος πολιτισμός .

Ο ανθρωπολόγος – εθνολόγος και φιλόσοφος «έφυγε» από τη ζωή λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει, στις 28 Νοεμβρίου το 101ο έτος της ηλικίας του. Ο «πατέρας» της σύγχρονης ανθρωπολογίας γεννήθηκε το 1908 στις Βρυξέλλες και επηρέασε γενιές ερευνητών, θέτοντας τα σύγχρονα θεμέλια της Επιστήμης του.

Ο Λεβί-Στρος με την πένα του έδωσε τη μάχη του ώστε να αποκατασταθεί η «πρωτόγονη» σκέψη. Σκαπανέας του «στρουκτουραλισμού»,μεθοδικός μελετητής των μύθων σε πλανητική διάσταση, ανέτρεψε την ιδέα ότι ο δυτικός είναι ένας ανώτερος πολιτισμός και αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία του ανθρώπου ανάμεσα στα άλλα έμβια όντα.

Γόνος αλσατοεβραϊκής οικογένειας, μελέτησε συστηματικά την ανθρώπινη κοινωνία και τις λειτουργίες της για να αποσυρθεί από αυτή. Στο τελευταίο στάδιο της ζωής, ο αιωνόβιος Γάλλος διανοητής διακρινόταν από μία… εκφοβιστική ντροπαλότητα, σύμφωνα με το στενό του περιβάλλον. Επέλεξε να αποσυρθεί σε ένα διακριτικό διαμέρισμα στο Παρίσι όπου έγραψε, το έργο του «Από κοντά και από μακριά».

Πρόσφατα δήλωσε πολύ ανήσυχος για την εξαφάνιση πολλών ζώντων ειδών – από τα φυτά και τα ζώα – και διερωτάτο για την εξέλιξη του κόσμου και τις συνέπειες των δραστηριοτήτων του ανθρώπου στον πλανήτη. «Δεν αγαπώ τον κόσμο μέσα στον οποίο τελευτώ» ανέφερε…

 «Το ανθρώπινο είδος -λόγω του πλήθους του- ζει μία κατάσταση εσωτερικής δηλητηρίασης. Πολλά είδη εξαφανίζονται απ’ αυτές τις τόσο τρομακτικές απερημώσεις», επισήμανε το 2005 σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.

Ο Λεβί Στρος, αγωνιστής στο κόμμα SFIO, τον πρόδρομο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πήρε το πανεπιστημιακό δίπλωμα της Φιλοσοφικής σχολής το 1931. Σχεδόν αμέσως, αναλαμβάνει θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, με ορμητήριο το οποίο κάνει από το 1935 πολλές εθνογραφικές αποστολές σε όλον τον Αμαζόνιο. Εκεί θα εμπνευστεί τους «Θλιμένους Τροπικούς» (1955), που επέχει θέση αυτοβιογραφίας. Το 1941 θα καταφέρει να φθάσει στη Νέα Υόρκη, όπου κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο θα διδάξει. Μεταπολεμικά, γίνεται καθηγητής Ανθρωπολογίας του «Κολλεγίου της Γαλλίας», όπου διδάσκει έως το 1982. Το 1973 εισήλθε στη Γαλλική Ακαδημία, κατέχοντας ισοβίως την έδρα της Εθνολογίας. «Οι στοιχειώδεις δομές συγγένειας» των πρωτόγονων λαών, η «Δομική ανθρωπολογία 1 και 2», όπου ο Στρος θεμελιώνει και τεκμηριώνει τον δομισμό εφαρμόζοντάς τον σε όλα τα ανθρώπινα είδη, και τέλος «Η άναρχή σκέψη» είναι από τα πολύ γνωστά έργα του Γάλλου διανοητή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέτισε φόρο τιμής στον Κλόντ Λεβι Στρος, «έναν από τους μεγαλύτερους εθνολόγους όλων των εποχών», δημιουργό της «σύγχρονης ανθρωπολογίας».

Ο Νικολά Σαρκοζί «αποτίει φόρο τιμής στον ακούραστο ανθρωπιστή, τον ερευνητικό πανεπιστημιακό, που πάντα αναζητούσε νέες γνώσεις, στον άνθρωπο που ήταν ελεύθερος από κάθε σεκταρισμό και κάθε κατήχηση, τον Κλοντ Λεβί-Στρος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την περασμένη χρονιά τον Κλόντ Λεβι-Στρος με την ευκαιρία των γενεθλίων του – είχε γίνει 100 ετών – για «να του εκφράσει την αναγνώριση όλου του έθνους».

Πολυάριθμα έργα του Κλοντ Λεβί-Στρος έχουν εκδοθεί στα ελληνικά: «Θλιβεροί τροπικοί», «Άγρια σκέψη», «Μυθολογικά: Το ωμό και το μαγειρευμένο», «Μυθολογικά: Από το μέλι στη στάχτη», «Ο δρόμος της μάσκας», «Ανθρωπολογία και μύθος», «Μύθος και νόημα», «Ο μύθος του λύγκα», «Φυλή και Ιστορία» και «Φυλή και Πολιτισμός», «Κοιτάζω, ακούω, διαβάζω», «Εξ αποστάσεως».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου