COVID 19: Γιατί η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ Ιταλία

Μοίρασε το

Ο Μάνος Τρούλης αναρωτιέται εάν αποτελούν Εικονική πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων στην Ιταλία από τον Covid 19; Και εξηγεί γιατί η Ελλάδα, παρά τα ελλιπή στοιχεία, δεν θα γίνει ποτέ Ιταλία.


Στις 23 Μαρτίου 2020, η Sarah Newey της «The Telegraph» έγραφε άρθρο. Τίτλος, «Γιατί πέθαναν τόσοι πολλοί ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην Ιταλία;». Σε αυτό, φιλοξένησε τις απόψεις του Walter Ricciardi. Ο Ricciardi είναι Καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (Università Cattolica del Sacro Cuore) στον τομέα Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας.

Ο συγκεκριμένος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχει διατελέσει σύμβουλος του υπουργού Υγείας της γειτονικής Ιταλίας. Διατελεί μέλος πολλών επιτροπών Δημόσιας Υγείας. Μεταξύ αυτών και της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής Έρευνας για την Υγεία (EACHR). Ενώ μεταξύ 2010-2014 διατέλεσε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Δημόσιας Υγείας.

Αποκαλυπτικά στοιχεία ή υπερβολικά νούμερα;

Στο άρθρο αυτό υπάρχουν αποκαλυπτικά στοιχεία για τα αίτια της κατάστασης που επικρατεί στην Ιταλία. Από την πλευρά τους τα ΜΜΕ δεν έδωσαν καμία απολύτως σημασία στις αποκαλύψεις αυτές. Έμειναν στην παρουσίαση των ειδήσεων με τρόπο που εντείνει το φόβο και τον πανικό. Τονίζουν διαρκώς την δήθεν τραγικότητα των αριθμών των θανάτων.

Ο καθ. Walter Ricciardi υποστηρίζει ότι η θνητότητα παρουσιάζεται αυξημένη λόγω του δημογραφικού. Πρώτον γιατί η Ιταλία είναι η – δεύτερη χώρα στον κόσμο με τον γηραιότερο πληθυσμό. Και δεύτερον λόγω του τρόπου που τα νοσοκομεία στην Ιταλία καταγράφουν τους θανάτους. Εξηγεί παρακάτω ότι: «[…] πιθανόν οι θάνατοι εμφανίζονται τόσο αυξημένοι λόγω του τρόπου που καταγράφονται από τους γιατρούς στη χώρα». Συμπληρώνει «ο τρόπος που καταγράφουμε τους θανάτους είναι πολύ γενναιόδωρος υπό την έννοια ότι όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα νοσοκομεία  μ ε κορονοϊό θεωρούνται ότι πέθαναν  ε ξ α ι τ ί α ς  του κορονοϊού».

Στη συνέχεια επιχειρεί να θέσει το ζήτημα στη σωστή βάση. Εξηγεί: «Σε μία επανεκτίμηση που προχώρησε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (Ιταλία), προκύπτει ότι μόνον για το 12% των συνολικών θανάτων ευθύνεται αποκλειστικά ο κορονοϊός, ενώ για το 88% των ασθενών που τελικά πέθαναν είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και πολλοί εξ αυτών δύο ακόμα και τρία!».

Είναι όλα Covid 19 μέχρις αποδείξεως του εναντίου…

Με τα λόγια αυτά ο καθ. Ricciardi καταρρίπτει μερικώς τον μύθο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τους αριθμούς στη γειτονική Ιταλία. Είναι βέβαιο ότι όσο θα περνάνε οι μέρες και η κατάσταση θα ομαλοποιείται τόσο πιο ψύχραιμες απόψεις θα διατυπώνονται για το τι πραγματικά συνέβη τις ημέρες της έξαρσης της πανδημίας στην Ιταλία. Εύλογα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα παραπάνω είναι μόνον θεωρίες. Ότι η πραγματικότητα από την εικόνα στα νοσοκομεία της βόρειας Ιταλίας και τα φέρετρα διαψεύδει τον καθ. Ricciardi.

Όμως, σε αυτή την περίπτωση η Ελληνίδα γιατρός κ. Μουζακίτη, η οποία εργάζεται στο αντίστοιχο ΕΚΑΒ στην Πάρμα (Emilia – Romagna) της Ιταλίας, έδωσε μία συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ στις 19.03.2020 που επιβεβαιώνει τον καθ. Ricciardi.

Πράγματι, στο βίντεο που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο μετά το λεπτό 6:38:00 ακούγεται σαστισμένη να λέει: «Για μας είναι όλα (εννοεί τα περιστατικά) Covid, είναι όλα Covid μέχρις αποδείξεως του εναντίου…». Όμως, πώς μπορεί να αποδειχθεί το αντίθετο χωρίς ιατροδικαστική εξέταση; Χωρίς ιστολογικές εξετάσεις αφού δεν διενεργείται νεκροψία – νεκροτομή στα θύματα που καταγράφονται ως θάνατοι με κορονοϊό;

Σφαιρική εικόνα, ναι. Αξιόπιστη όμως;

Γεννάται, λοιπόν, ένα εύλογο ερώτημα… Πόσοι είναι οι συνολικοί θάνατοι κάθε ημέρα από κάθε αιτία σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών προκειμένου να έχουμε μία σφαιρική και αξιόπιστη εικόνα που να οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα ως προς το μέγεθος του προβλήματος; Στην Ιταλία ο ημερήσιος δείκτης θανάτων ανά 1000 κατοίκους έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια σε 10,7.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε πληθυσμό 60 εκ., ετησίως πεθαίνουν 642.000 (sic!) άνθρωποι από κάθε αιτία. Και διαιρώντας με 365 τότε κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα (χωρίς την πανδημία κορονοϊού) που περνάει στην Ιταλία, πεθαίνουν 1.759 άνθρωποι. Έτσι, μπορεί λογικά να διατυπωθεί η υπόθεση ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Ίσως πολύ πάνω από 2.200 θανάτους ημερησίως, σε περιόδους έξαρσης μίας πανδημίας κοινής γρίπης.

Για παράδειγμα πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο αντίστοιχος μ.ο. θανάτων στην Ελλάδα είναι 295 άνθρωποι κάθε 24 ώρες;! Ποιο είναι όμως το κρίσιμο στοιχείο που δεν παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ; Είναι η κατανομή των θανάτων με κορωνοϊό ανά την επικράτεια της Ιταλίας και κατ’ επέκταση ο συνολικός αριθμός θανάτων από κάθε αιτία ανά ημέρα. Όσο τα στοιχεία αυτά δεν διατίθενται στη διεθνή κοινότητα προς επεξεργασία τόσο τα συμπεράσματα που εξάγονται ως προς το μέγεθος του προβλήματος στην Ιταλία θα είναι ανακριβή και πλασματικά.

https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.CDRT.IN?end=2017&locations=IT&start=2006
https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.CDRT.IN?end=2017&locations=IT&start=2006

Η παραπάνω ανάλυση δεν επιχειρεί να ακυρώσει το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας από τις σοβαρότερες πανδημίες στα χρονικά. Όμως αυτό συμβαίνει, κυρίως διότι δεν υπάρχει γνωστή αντιϊκή θεραπεία σε συνδυασμό με την τρομακτικά υψηλή μεταδοτικότητα. Όχι λόγω των φύρδην μίγδην αριθμών θανάτων. Στην επιδημιολογία, η θνητότητα είναι η αναλογία των θανάτων από κάποια νόσο σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με την νόσο σε δεδομένο χρονικό διάστημα. Η θνητότητα θεωρείται οριστική όταν καταγραφεί η έκβαση όλων των κρουσμάτων (ίαση ή θάνατος).

                                      Αριθμός θανάτων λόγω της νόσου Χ

Θνητότητα = ——————————————————————

                          Αριθμός ατόμων που διαγνώστηκαν με τη νόσο Χ

Παρά τα ελλιπή στοιχεία, η Ελλάδα δεν θα γίνει Ιταλία

Έτσι, τα ελλιπή στοιχεία που παρουσιάζονται για τη θνητότητα του κορονοϊού εντείνουν τον πανικό στον γενικό πληθυσμό. Και όχι μόνο… Τα εντείνουν και στους αξιωματούχους που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη για τη λήψη των μέτρων προστασίας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης έχει οδηγήσει σε γενική ψύχωση στη βάση αναξιόπιστων και ανεπιβεβαίωτων αριθμών. Ή, έστω, παραπλανητικών αριθμών, αφού, πράγματι, τα στοιχεία θνητότητας δεν είναι οριστικά. Ενώ εκεί όπου γίνεται εκτεταμένος διαγνωστικός έλεγχος, όπως είναι η Γερμανία, η θνητότητα δεν ξεπερνά το 0,4% όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό .

Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι η παγκόσμια κοινότητα παρασύρεται σχεδόν στα τυφλά από το αφήγημα της εξομάλυνσης της επιδημικής καμπύλης (Flattening the curve), προκειμένου να αντέξουν τα συστήματα υγείας. Χωρίς όμως να βασίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί προληπτικά η κατάσταση με ψυχραιμία. Κι αυτό, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε υπερβολές που θα στοιχίσουν ακριβά την επόμενη μέρα. Άλλωστε, για τον κίνδυνο εκτροχιασμού εν μέσω πανικού έχει έγκαιρα προειδοποιήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας. Στις 14.03.2020 έκλεισε την ενημέρωση με την εξής φράση: «Η επιδημία φόβου και πανικού είναι χειρότερη από την επιδημία του κορονοϊού».

Είναι γεγονός ότι η ψυχραιμία που επέδειξε η ελληνική Κυβέρνηση με τη λήψη εγκαίρως μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, έστω και με μικρή δόση υπερβολής, αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας συνθηκών Ιταλίας στην Ελλάδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου