280 εκ. ευρώ επιστρέφουν στην Ελλάδα

Μοίρασε το

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αποκαλύπτει μια σημαντική επιτυχία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που δίνει ανάσα 280 εκ. ευρώ στην Ελληνική Οικονομία. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την επιστροφή σχεδόν 280 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα από επιδοτήσεις.


Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την απόφαση του που εκδόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020, έκανε δεκτή την αναίρεση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφαιρεθεί από την Ελλάδα ένα σημαντικό ποσό, που θεωρήθηκε ότι δόθηκε για επιδοτήσεις βοσκοτόπων κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η απόφαση αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία της χώρας μας, καθώς όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα του Δικαστηρίου, ούτε το 3% τέτοιων υποθέσεων γίνονται δεκτές, κυρίως όταν αφορούν αιτήματα για απόδοση σημαντικών ποσών από την Επιτροπή προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Από την αρχή την υπόθεση χειρίστηκε το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου τότε υπηρετούσε ως Νομικός Σύμβουλος, ο σημερινός Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς. Η υπόθεση ολοκληρώθηκε από τους Λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και συγκεκριμένα από τον Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου Γιώργο Κανελλόπουλο, την Πάρεδρο Ελένη Λευθεριώτου και τη Δικαστική Πληρεξούσια Α΄ Αντωνία-Ευανθία Βασιλοπούλου.

Η απόφαση που εκδόθηκε εκτιμάται, ότι θα αποτελέσει «δικαστικό προηγούμενο» και για ανάλογες διεκδικήσεις σημαντικότατων ποσών από τη χώρα μας που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Το ιστορικό της απόφασης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί ελέγχους, κάθε ένα ή δύο χρόνια, σε όλες τις χώρες μέλη για τη διάθεση κοινοτικών πόρων στον αγροτικό τομέα σε διάφορες κατευθύνσεις και πραγματοποιεί την τελική εκκαθάριση λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην FEOGA). Για την τριετία 2009-2011 διενεργήθηκε ανάλογος έλεγχος για επιδοτήσεις που δόθηκαν από ελληνικής πλευράς σε βοσκοτόπια με κοινοτικούς πόρους. Διαπιστώθηκε, κατά την Επιτροπή, ότι οι επιδοτήσεις αυτές δεν ήταν νόμιμες και προχώρησε σε άμεσα μέτρα αφαιρώντας από τις επιδοτήσεις για την Ελλάδα 313 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η χώρα μας προσέφυγε στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) ζητώντας να της αποδοθούν αυτά τα χρήματα, υποστηρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις δόθηκαν νόμιμα σε αντίθεση με ότι είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απόφαση του, την 1 Φεβρουαρίου του 2018, δεν δικαίωσε την Ελλάδα. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ασκώντας αναίρεση, πήγε την υπόθεση στον δεύτερο βαθμό αφού, στο μεταξύ, προσπάθειες που έγιναν για συμβιβασμό δεν είχαν καλά αποτελέσματα.

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο και δικαίωσε την Ελλάδα αποδίδοντάς της 280 εκατομμύρια ευρώ, το σημαντικό επιχείρημα που προβλήθηκε από τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι στις μεσογειακές χώρες οι βοσκότοποι ορίζονται με διαφορετικά κριτήρια από εκείνα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ υπέρ της Ελλάδας στη δίκη παρενέβη και υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις και η Ισπανία που είχε ανάλογα θέματα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου