ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ…

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ανατριχίλα θα προκαλούσε η υποψία πως η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των κληροδοτημάτων της χώρας, ώστε να αξιοποιηθεί ο δημόσιος πλούτος, ήταν μια σκέψη που επεβλήθη από τα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που δείχνει να αναλαμβάνουν και τυπικά την οικονομική επιτροπεία της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί εύκολα θα συμπέραινε κανείς πως η χώρα, μη έχοντας τίποτα άλλο να δώσει ως εγγυήσεις στους δανειστές της, ξεκινά να διαθέτει προς εκμετάλλευση ή προς πώλησης της δημόσια περιουσία της. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης που έκανε και τη σχετική ερώτηση στη Βουλή κι έβγαλε την …είδηση απ’ τον πρωθυπουργό ανέφερε πως αν τα ξεκαθαρίζαμε και τα αξιοποιούσαμε για δύο χρόνια δεν θα αναγκαζόμασταν να πάρουμε δάνεια. Είναι μια άποψη κι αυτή. Απλοϊκή, όπως συνηθίζει να τις διατυπώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αλλά δείχνει να έχει βάση.

Το θέμα είναι γιατί όλα αυτά τα χρόνια, ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας; Δεν γνώριζαν όλα αυτά τα χρόνια – 70 χρόνια έχει να γίνει εκκαθάριση με ένα νόμο που ισχύει από το 1939! – ότι είχαν ένα αναξιοποίητο θησαυρό στα χέρια τους; Ασφαλώς και το γνώριζαν όλοι, όπως το γνωρίζουν κι οι Έλληνες πολίτες.

Το θέμα είναι σε ποιον θα εμπιστευτούν τη διαχείριση του. Κι εδώ αποκαλύπτεται η απλοϊκότητα κι η ευκολία της άποψης Καρατζαφέρη. Διότι δεν ξεκαθαρίζουν έτσι απλά ακίνητα που είναι αξεκαθάριστα 70 χρόνια, ούτε προφανώς προφταίνουμε να τα αξιοποιήσουμε σε δυο χρόνια για να γλιτώσουμε τα δανεικά.

Από την άλλη πλευρά, πράττει ορθώς η κυβέρνηση που κινεί τη διαδικασία. Άλλωστε, “θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση ενός μέρους του δημοσίου χρέους και να δώσει ένα οικονομικό έναυσμα στην αναπτυξιακή πορείας της χώρας” όπως είπε ο πρωθυπουργός. Υπό την προϋπόθεση, όμως πάντα, ότι ο τρόπος ελέγχου και αξιολόγησης θα πρέπει να γίνει σωστά και με διαφάνεια.

Κι εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Διότι, διαφάνεια είναι το τελευταίο που θα μπορούσαν να περιμένουν οι Έλληνες από μια τέτοια διαδικασία. Μένουν λοιπόν να ελπίζουν στη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού. Ο οποίος ωστόσο δεν απέκλεισε και την πώληση ενός μέρους της περιουσίας αυτής για τη μείωση του χρέους.

Έτσι και να μην είχαν την ιδέα οι οικονομικοί επίτροποι της χώρας, τους τη δώσαμε οι ίδιοι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου