ΚΑΙΕΙ …ΚΑΡΒΟΥΝΟ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μοίρασε το

ΧΡΗΜΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ 3.000 ΑΠΟ ΤΙΣ 49.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ

“Στόχος είναι να πατήσουμε το γκάζι, να βάλουμε ένα στέρεο ανάχωμα στην ύφεση, καθώς και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα. Για αυτό προωθούμε άμεσα επενδύσεις και μεγάλες ρυθμιστικές τομές”. Η Λούκα Κατσέλη ήταν σαφής. Το να “πατήσουμε γκάζι” είναι στόχος. Όχι απτό αποτέλεσμα. Αλλιώς θα έλεγε: “Πατήσαμε γκάζι. Τρέχουμε με ιλλιγγιώδεις ταχύτητες”. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κι έξι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας απ’ το ΠΑΣΟΚ, η αρμόδια περί την Ανάπτυξη υπουργός παραδέχεται ότι η ανάπτυξη της χώρας οδεύει με… το χειρόφρενο σηκωμένο. Και πως,για την ώρα τουλάχιστον, το “γκάζι” είναι απλώς μια έκφραση καλών προθέσεων.

Εκτός όμως από τα λόγια και τις προθέσεις, έστω κι οι καλές, υπάρχει και το αποτέλεσμα. Κι εδώ τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Προ ημερών, όπως έγινε… σε λίγους γνωστό, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επιχειρήσεων που είχαν αιτηθεί να ενταχθούν στον πρώτο κύκλο του ΕΣΠΑ. Όπως όμως έγινε γνωστό στο NEW DEAL η βάση έφτασε στο 79 και σε ορισμένες περιπτώσεις στο 84. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως ελάχιστες, μόλις 3.000 επιχειρήσεις, θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση των κοινοτικών ενισχύσεων. Κι αυτό την ώρα που η βάση της θετικής αξιολόγησης ήταν 40!

Το γιατί οι βάσεις ανέβηκαν θέτοντας εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις οφείλεται εν μέρει στη μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων που αποφάσισε στις 19 Νοεμβρίου η κυβέρνηση. Δίχως να καταλάβει κανείς το λόγο, το ένα δισ. € του πρώτου κύκλου του ΕΣΠΑ που με τα χίλια ζόρια διέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ έγινε εν μια νυκτί 500 εκ. €! Όπως έγιναν 70 εκ. € τα 250 εκ. € για τους ελεύθερους επαγγελματίες… Κι αυτό, την ώρα που το πρόγραμμα έτρεχε κι είχε υποβληθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή το 80% των αιτήσεων, οι οποίες τελικώς στις 18 Δεκέμβρη, που εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, έφτασαν τις 49.000!!!

Αυτός ήταν ο ένας λόγος που η επιδότηση έγινε “όνειρο απατηλό” για ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις. Οι αριθμοί σοκάρουν. Από τις 49.000 περίπου επιχειρήσεις που αιτήθηκαν επιδότησης, με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ισχύουν αξιολογήθηκαν οι 43792 και 32.620 πέρασαν τη βάση. Απ’ αυτές τελικώς, θα είναι σε θέση να επιδοτηθούν, μόλις οι 3000! Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι για την Αττική: στον κλάδο του εμπορίου από τις 3574 που πέρασαν τη βάση της θετικής αξιολόγησης θα επιδοτηθούν οι 367 με τη βάση να διαμορφώνεται στις 79.071. Στις υπηρεσίες από τις 2981 θα επιδοτηθούν οι 432 με τη βάση να διαμορφώνεται στις 79.899. Στη μεταποίηση από τις 1443 θα επιδοτηθούν 351 κοκ…

Άλλοι λόγοι για την παραπάνω απογοητευτική επίδοση, αναζητούνται – ως είθισται να συμβαίνει στην Ελλάδα – στην κακοδιαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης. Όχι πως επί “γαλάζιας διακυβέρνησης” η ανάπτυξη έτρεχε και τα κοινοτικά κονδύλια απορροφούνταν. Αλλά είναι αληθές ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου έκανε φιλότιμες προσπάθειες να ρίξει ρευστό στην αγορά, είτε ως υφυπουργός, είτε αργότερα ως υπουργός. Τον πρώτο κύκλο του ΕΣΠΑ τον εξήγγειλε στις 25 Μαίου του 2009! Λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, δηλαδή. Τα προγράμματα όμως άνοιξαν ουσιαστικά όταν άρχισαν να υποβάλλονται οι αιτήσεις. Κι αυτό έγινε τέσσερις μήνες μετά! Από 1η Σεπτέμβρη του 2009 συγκεκριμένα, λίγο πριν εξαγγελθούν οι πρόωρες εκλογές!…

Κάπως έτσι, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ήταν χαμηλή, κατά την περίοδο της ΝΔ. Προφανώς, ένας απ’ τους πολλούς λόγους που οι πολίτες ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ήταν για να την αυξήσει. Έξι μήνες μετά όμως, τα ευρωπαϊκά χρήματα παραμένουν αδιάθετα και το μόνο που υπάρχει είναι υποσχέσεις πως τελικώς θα διατεθούν. Πως όμως θα αυξηθεί η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, είναι ένα ερώτημα. Όπως ερώτημα είναι το που στηρίζει την αισιοδοξία της η κυβέρνηση, ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα εισρεύσει στην αγορά “ζεστό κοινοτικό χρήμα” της τάξης των 10 δισ. €; Διότι από δω και πέρα θα κληθούν να υλοποιήσουν (αν υλοποιήσουν) οι 3000 επιχειρήσεις με στόχο να απορροφήσουν τα 500 εκ. €. Τα υπόλοιπα 9,5 δισ. € πότε θα απορροφηθούν όταν δεν έχει γίνει καλά καλά η προδημοσίευση του επόμενου κύκλου και το μόνο που υπάρχει μια εξαγγελία της κας Κατσέλη για πρόγραμμα 275 εκ. €!

Η απάντηση μπορεί και να βρίσκεται στην απλούστευση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων που προωθεί με νομοσχέδιο η κα Κατσέλη. Μένει να φανεί το προσεχές διάστημα. Είναι όμως σαφές πως το ΕΣΠΑ χωλαίνει. Και μαζί μειώνεται κι η προσδοκία της αγοράς για την εισροή κοινοτικού χρήματος που υπάρχει, ως λέγεται, και περιμένει, αλλά που τελικώς κανείς δεν μπορεί να αγγίξει…! Σαν τον πεινασμένο που βλέπει το λουκάνικο να κρέμεται απ’ την οροφή, αλλά δεν φτάνει για να το πιάσει και να το φάει…

Είναι επίσης σαφές πως μόνο γκάζι δεν πατά η κυβέρνηση (όπως είπε κι η κα Κατσέλη, “στόχος είναι να πατήσουμε γκάζι”….) Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχει σηκωμένο το χειρόφρενο κι από τη μέχρι στιγμής πρακτική της φαίνεται να συζητά πως θα βάλει μπροστά τη μηχανή… Κι ως γνωστό η πολλή συζήτηση και …ανάλυση φέρνει παράλυση. Κι η αγορά έχει παραλύσει προ πολλού και περιμένει δράση και απόδειξη πως όταν η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη την εννοεί ως ένα όχημα που θα τρέχει καίγοντας πυρηνική ενέργεια, όχι κάρβουνο. Επιτέλους, όχι άλλο κάρβουνο!!!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου