– “ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΜΠΛΟΚΟ” ΚΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ
– ΣΤΟ ΠΑΡΑ 1 ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
– ΛΥΣΗ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Διχασμός και αβεβαιότητα επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, ως προς την βοήθεια και την στήριξη για την Ελλάδα, τις ώρες μάλιστα που ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαμηνύει πως η λύση πρέπει να βρεθεί μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και «σπρώχνει» έξω από το «κάδρο» την λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στις Βρυξέλλες, αλλά και στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες εντείνονται οι διαβουλεύσεις και οργιάζει το παρασκήνιο για το θέμα της στήριξης της Ελλάδας.
Σχηματικά φαίνεται πως οι λεγόμενες «Μεσογειακές» χώρες πιέζουν για απόφαση – λύση «εδώ και τώρα» , ενώ οι λεγόμενοι «Βόρειοι» με πρωτοστάτη την Γερμανία για την ώρα τουλάχιστον επιμένουν ότι δεν πρέπει να τεθεί θέμα βοήθειας προς την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις διπλωματικών και οικονομικών κύκλων στην Αθήνα, όλο αυτό το κλίμα, όλος αυτός ο διχασμός ανάμεσα στις διάφορες χώρες, καταγράφει σε τελευταία ανάλυση την αντιπαράθεση που αναζοπυρώνεται ανά περιόδους και αναμένεται να ενταθεί στην πορεία για «Ευρωζώνη 2 ή και 3 ταχυτήτων». Γάλλοι, Ισπανοί και Ιταλοί ζητούν απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ νέες δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση έκανε, (την Δευτέρα), και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης εμφανίζεται επιφυλακτικός, με δεδομένη την αρνητική στάση της Γερμανίας. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblat», κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν το μηχανισμό συντονισμένων διμερών δανείων που θα τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας. «Χρειαζόμαστε απόφαση σε αυτή τη σύνοδο, διαφορετικά θα απειληθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης και θα ενθαρρυνθεί η κερδοσκοπία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ενωση».Από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ , επεσήμανε πως «οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα, διότι, με τον τρόπο αυτόν, στηρίζουμε και την Ευρωζώνη». Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι επεσήμανε σε δηλώσεις του πως «έχουμε απόλυτη ανάγκη μιας συμβιβαστικής λύσης για την Ελλάδα, διότι κρίνεται η αξιοπιστία της Ευρωζώνης» και πρόσθεσε ότι «όταν μια χώρα της Ευρωζώνης περνάει μια δύσκολη περίοδο, έχουμε ηθική και θεσμική υποχρέωση να επέμβουμε».
Η Προεδρία
Η ισπανική προεδρία επιθυμεί τη λήψη απόφασης για στήριξη της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής και θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. Ο Ισπανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο σημαντική για το μέλλον της Ε.Ε. και του ευρώ και, όπως είπε, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να επιδείξουμε την αλληλεγγύη που αξίζει στην Ελλάδα.Σε παρέμβασή του στην Ευρωβουλή, (την Δευτέρα) ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν απέκλεισε ταυτόχρονη στήριξη της Ελλάδας από χώρες – μέλη και από το ΔΝΤ αν και ο ίδιος προσωπικά είναι αντίθετος, όπως είπε, με μια μεγαλύτερη εμπλοκή του διεθνούς οργανισμού πέραν της τεχνικής βοήθειας. «Πρέπει να αποφασίσουμε γρήγορα, αλλά δεν είναι απολύτως αναγκαίο να συμφωνήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος δέχεται προφανώς έντονες πιέσεις από την κα Μέρκελ να μη ληφθεί απόφαση αυτή την εβδομάδα.Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες για λήψη απόφασης πριν ή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Διαβεβαίωσε δε τους Γερμανούς ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός διμερών δανείων προς την Ελλάδα είναι απολύτως συμβατός με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ υπάρχει, όπως είπε, και σχετική γνωμάτευση προς αυτήν την κατεύθυνση της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής.
Νομοθεσία
Η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει τη διάσωση των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας δεν μιλάμε για διάσωση αλλά για βοήθεια, ανέφερε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα πρότειναν ποτέ κάτι, εάν δεν ήταν σίγουρες ότι είναι συμβατό με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση, προτείνει να ληφθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής μόνο η πολιτική απόφαση για τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης και να μετατεθούν για αργότερα οι όροι και η ενεργοποίηση των διμερών δανείων των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας να ληφθεί αργότερα, με άλλη απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης. Με τη δεύτερη απόφαση, θα προσδιοριστεί ενδεχομένως και η περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ, την οποία ζητούν πλέον επιτακτικά οι Γερμανοί. Οι πιέσεις των εταίρων δεν φαίνεται προς το παρόν να έχουν μεταβάλει την άκαμπτη στάση της γερμανικής κυβέρνησης. Χθες, Δευτέρα , ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, που θεωρείται και ο πλέον εχθρικός στη στήριξη της Ελλάδας, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στην Ελλάδα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ επανέλαβε ότι, στην παρούσα φάση, δεν τίθεται θέμα παρέμβασης της Ευρωζώνης.Από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ουλριχ Βίλχεμ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εταίρους της τεχνικές λεπτομέρειες ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά πιστεύει ότι δεν τίθεται θέμα στήριξης προς την Αθήνα στην παρούσα φάση, ούτε τίθεται θέμα λήψης απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής.
Τρισέ: Με τη μορφή δανείου η βοήθεια
Οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα έχει τη μορφή δανείου, που όμως θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τόνισε χθες σε δηλώσεις του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια θα δοθεί μόνο εάν περιλαμβάνει την παράμετρο σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, στο σύνολό της. «Δεν θα πρέπει να συνδυάσουμε μια μεταβίβαση χρημάτων ή μια επιδότηση με ένα δάνειο αυστηρών όρων, όπως αυτά που χορηγεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο κ. Τρισέ.«Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε για ένα δάνειο χωρίς κάποιο στοιχείο επιδότησης. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές… Αυτό το δάνειο αποτελεί -κατά την άποψή μας- τη μοναδική πιθανότητα», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Ο ίδιος επισήμανε ότι η φραστική πειθαρχία από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) τάχθηκε κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι τα δάνεια του ΔΝΤ απευθύνονται προς χώρες με προσωρινή ανάγκη ξένου συναλλάγματος.
Επιμένει η Μερκελ.
Τη θέση της, ότι δεν χρειάζεται να τεθεί το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε η Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ, στο Βερολίνο.«Και οι δύο υπογραμμίσαμε ότι η Ελλάδα δεν μας έχει ζητήσει χρήματα. Επομένως, δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για μία έκτακτη βοήθεια στη Σύνοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους.
Ο Γ. Παπανδρέου.
Στο μεταξύ από το βήμα της Βουλής την Δευτέρα το βράδυ , ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου , απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Ευρωζώνη . Χαρακτήρισε μάλιστα ευφάνταστα σενάρια και αστειότητες τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά πολιτική στήριξη και διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις». «Φτάσαμε στο σημείο να ακούμε ευφάνταστα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Πρόκειται περί αστειότητας, που μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Σήμερα η Ελλάδα, δεν είναι το πρόβλημα. Είναι μια αξιόπιστη χώρα που μπορεί να αναμετριέται υπεύθυνα με τα δικά της προβλήματα. Δεν είμαστε, ούτε δέχεται κανένας Έλληνας να είναι επαίτης. Δεν έχουμε ζητήσει εμείς χρήματα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι με όλα αυτά που κάνουμε, η χώρα μας θα τα καταφέρει» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, της διεθνούς συγκυρίας αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας, η χώρα ήταν εύκολο να γίνει «το μαύρο πρόβατο, το πειραματόζωο στη νέα φάσης της διεθνούς κρίσης» και άφησε αιχμές για όσους, όπως είπε, θέλησαν «να γίνει η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων».Τόνισε πως «δυστυχώς, μερικοί πολιτικοί και κάποια ΜΜΕ, θέλησαν, παίζοντας με τον λαϊκισμό και τις προκαταλήψεις των ψηφοφόρων τους, να γίνει η Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα, ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων. Αυτή η κατάσταση, δεν θα ανατρεπόταν με ευχολόγια, ξόρκια, καταγγελίες, ή με τον φόβο του πολιτικού κόστους. Για να πείσουμε, ήταν επιβεβλημένο να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, για να ανατρέψουμε την κακή εικόνα όπου βρεθήκαμε» .