ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ …ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΒΟΗΘΕΙΑ

Μοίρασε το

Ένα νέο σκληρό παζάρι με τους Εταίρους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου) αναφορικά με το περιβόητο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι αντιδράσεις πρωτίστως της Γερμανίας (λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει συμμαχική Κυβέρνηση της κ. Μέρκελ), αλλά και της Αυστρίας και της Ολλανδίας, δίχασαν το Eurogroup, ενώ σημειώθηκε από την όλη εξέλιξη και νέο ρήγμα στο Γαλλογερμανικό άξονα καθώς το Παρίσι κινήθηκε στην κατεύθυνση άμεσης στήριξης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δ.Ν.Τ αλλά και να παρακολουθεί με αγωνία τα spread. Στη Σύνοδο των Υπουργών της Ευρωζώνης την Δευτέρα δεν παρουσιάστηκε συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα και το θέμα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου ή σε επόμενη Σύνοδο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενημερώνοντας ότι η στήριξη θα γίνει μέσω διμερών δανείων.

«Τα μέτρα επαρκούν για το 10 αν εφαρμοστούν πλήρως, έγκαιρα και αποτελεσματικά” αναφέρει το κείμενο των υπουργών, καλώντας την Ελλάδα να δώσει λεπτομέρειες “για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για 11 και 12».

Μετά τη συνεδρίαση, ο  Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι προς το παρόν θέμα ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα δεν τίθεται, λαμβανομένου υπόψη ότι η Αθήνα δεν έχει υποβάλει ανάλογο αίτημα. Σημείωσε, επίσης, ότι προς το παρόν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ως προς την ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για “λεπτομέρειες”, οι οποίες, όπως είπε, “θα ξεκαθαριστούν”.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι μετά τα σημαντικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση οι αγορές θα ηρεμήσουν και τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας σταδιακώς θα αποκλιμακωθούν. Αν, ωστόσο, αυτό δεν συμβεί, συνέχισε, τότε η δέσμευση που ανέλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 11 Φεβρουαρίου, για αρωγή προς την Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης, θα υλοποιηθεί.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι η υλοποίηση αυτής της βοήθειας θα έχει το χαρακτήρα διμερών δανείων χωρών-μελών του ευρώ προς την Ελλάδα μέσω διαδικασιών, τις οποίες θα συντονίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος, αφού υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του το πόσο σημαντικά και γενναία είναι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι εκτός από το ζήτημα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης η ελληνική οικονομία έχει και σοβαρό πρόβλημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Το κείμενο των υπουργών της Ευρωζώνης

Τη δέσμευση των κρατών μελών της ευρωζώνης να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί, επιβεβαίωσε το Eurogroup, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης διευκρίνισαν τις τεχνικές πτυχές της.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος δεν είναι η παροχή βοήθειας στα επίπεδα του μέσου όρου των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα είναι ικανές να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές, το συντομότερο δυνατό.

Το Eurogroup υπογραμμίζει ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές δεν ζήτησαν οικονομική βοήθεια και επισημαίνει ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας και στην τόνωση της εμπιστοσύνης των αγορών. Σημειώνεται, μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν πλήρως από το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υιοθετώντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές στις 3 Μαρτίου, και τα οποία υιοθετήθηκαν από την ελληνική Βουλή στις 5 Μαρτίου, το Eurogroup θεωρεί ότι αυτά επαρκούν για την επίτευξη των στόχων για το 2010, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν, πλήρως, έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο.

Παράλληλα το Eurogroup απευθύνει έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν με αποφασιστικό τρόπο και άμεσα την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου.

Το Eurogroup υποστήριξε ακόμη ότι η διόρθωση των ανισορροπιών και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι καθοριστικής σημασίας για να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία και για να πετύχουν τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% μέχρι το 2012.

Τέλος, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και για τα μέτρα εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού το 2011 και 2012.

Η Αθήνα θα πρέπει να παράσχει αυτές τις πληροφορίες στην έκθεση που θα υποβάλει στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έως τις 15 Μαΐου.

Διάσταση απόψεων

Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι εκ των θερμών υποστηρικτών του σχεδίου ευρω-βοήθειας, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Είναι «επιθυμητό» να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο.

Η Γαλλία, η οποία τάσσεται επίσης υπέρ του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, εκφράζει πλέον ανοιχτά τη διαφωνία της με τη στάση που τηρεί το Βερολίνο τόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και σε γενικότερα θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωζώνη να εξασφαλίσει τη διάσωση της Ελλάδας, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της με τις απόψεις του Γερμανού ομόλογου της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Σόιμπλε, που ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα υιοθετεί όμως «αυστηρούς κανόνες», που περιλαμβάνουν, «ως ύστατη λύση, τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της», όπως δήλωσε στη Bild.

Διαφορετική άποψη περί του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου υιοθετεί ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος τονίζει ότι αυτό δεν αποτελεί ή δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και ότι «τα επόμενα χρόνια αυτό που πρέπει να ενισχύσουμε είναι τα όργανα της ΕΕ, για τον έλεγχο και το συντονισμό των πολιτικών κατάρτισης προϋπολογισμού και πώς αυτοί οι προϋπολογισμοί θα τηρούνται».

Πάντως σήμερα Τετάρτη, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας και αναμένεται να δώσει το πράσινο φως, λέγοντας ότι η χώρας μας έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου