ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ Η ΝΤΟΡΑ

Μοίρασε το

ΑΦΗΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

– ΤΗ ΧΩΡΙΖΕΙ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.ΣΑΜΑΡΑ

Εξαιρετικά δύσκολο και ρευστό το τοπίο στην Ν.Δ καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη επιβεβαιώνει, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το ταξίδι της στη Κύπρο που προκάλεσε νέα αντιπαράθεση με τον Α. Σαμαρά, την αυτόνομη πορεία της, αλλά και την πρόθεση της να λειτουργεί ως διακριτός πόλος. Όλοι πλέον αναρωτιούνται που το πάει η κ. Μπακογιάννη και μέχρι που θα φθάσει καθώς αφήνει πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ακόμα και την δημιουργία νέου κόμματος.

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και διεκδικήτρια της ηγεσίας της ΝΔ , σε συνέντευξη της χθες βράδυ στο τηλεοπτικό σταθμό ALTER (και στον  Νίκο Χατζηνικολάου) , δεν έκρυψε την ψυχική και πολιτική απόσταση που την χωρίζει από τον Αντώνη Σαμαρά , όπως χαρακτηριστικά γράφει και η ηλεκτρονική έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ (enet.gr)

Η κ. Μπακογιάννη  παραδέχθηκε ότι η σχέση της με τον πρόεδρο της ΝΔ είναι «δύσκολη», άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να κινείται με αυτόνομο τρόπο, ενώ χαρακτήρισε καλές και τις σχέσεις της με τον Κώστα Καραμανλή. Επίσης, άφησε μισάνοιχτο και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Η τ. ΥΠΕΞ  εμφανίστηκε ως επικεφαλής μιας πτέρυγας εντός της ΝΔ.  “Υπάρχουν διαφορετικές τάσεις στην Νέα Δημοκρατία, μη γελιόμαστε”, είπε, για να προσθέσει ότι “θα κριθεί αν μπορεί να υπάρχει σύνθεση αυτών των τάσεων”. “Ο κ. Σαμαράς πήρε 380 χιλιάδες ψήφους, εγώ πήρα 304 χιλιάδες”, δήλωσε, τονίζοντας ότι “οι 380 χιλιάδες ψηφοφόροι έχουν τις απόψεις τους και οι άλλες 304 χιλιάδες τις δικές τους”.

Επίσης, με πολύ προσεκτικό τρόπο, η τέως υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αφήσει ανοιχτό –πολύ προσεκτικά- το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. Επέλεξε, εξάλλου, να μη διαψεύσει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, αν και ρωτήθηκε πολλές φορές. Παρότι υποστήριξε ότι “η χώρα χρειάζεται μεγάλα κόμματα και σταθερές κυβερνήσεις” και δήλωσε πως “τα μεγάλα κόμματα είναι η λύση του πολιτικού συστήματος”, επανέλαβε την εκτίμησή της ότι “τα κόμματα δε δημιουργούνται από πίκρες και προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά μόνο όταν υπάρχει σοβαρή κοινωνική ανάγκη”. Στη συνέχεια, όμως, έσπευσε να προσθέσει ότι “τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει μεγάλο μέρος της εκλογικής τους βάσης” και είπε πως “ισχύει το παπανδρεϊκό ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”. Και όταν ρωτήθηκε αν ισχύει και για την ΝΔ, απάντησε καταφατικά. “Για τον καθένα μας έφτασε η ώρα της αλήθειας και της αυτογνωσίας”, πρόσθεσε με νόημα.

Μιλώντας για τον Αντώνη Σαμαρά, παραδέχτηκε ότι “έχουμε μια δύσκολη σχέση”. “Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις”, είπε, προσθέτοντας πως “ο πολιτικός δεν μπορεί να κάνει πολιτική με απωθημένα, βεντετισμούς και προσωπικές πικρίες”. Υπογράμμισε ότι “η ζωή θα δείξει αν θα ευδοκιμήσει η σχέση μου με τον Αντώνη Σαμαρά. Διαψεύδοντας ότι ήταν ευνοούμενη των ΜΜΕ κατά την κούρσα διαδοχής, υποστήριξε πως “τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, με εξαίρεση κάποια, με πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις”. “Δεν ήθελαν εμένα, αλλά κάποιον άλλο στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας”, είπε.

Μιλώντας για τα λάθη που της κόστισαν τον προεδρικό θώκο της Ρηγίλλης, η κ. Μπακογιάννη αναγνώρισε ότι έχει κάνει λάθη. “Είναι βέβαιο ότι έκανα λάθη. Όταν χάνεις τις εκλογές, σημαίνει ότι έχεις κάνει κάποια λάθη”. Επίσης, σημείωσε ότι “ταυτίστηκε με την κυβέρνηση Καραμανλή, για την οποία ο κόσμος είχε οργή” και εκτίμησε πως “δεν μπόρεσε να αναδείξει την προσωπική αυτόνομη πορεία της και ήταν ανοιχτή στις κατηγορίες περί οικογενειοκρατίας”. Επίσης, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει  ότι… ο Αντώνης Σαμαράς «έλειπε για 14 χρόνια», «γι’ αυτό και προβλήθηκε ως αντισυστημικός υποψήφιος», όπως είπε χαρακτηριστικά η ηττημένη της 29ης Νοεμβρίου.

Κατά τα λοιπά, η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε μήνυμα στη Ρηγίλλης ότι δεν κάνει βήμα πίσω. Υπερασπίστηκε πλήρως το  πρόσφατο ταξίδι της στην Κύπρο, που πρόσθεσε άλλο ένα επεισόδιο στην τρικυμιώδη σχέση της με τον κ. Σαμαρά. “Εξεπλάγην τρομερά, γιατί την ημέρα που ο Όλι Ρεν ήταν στην Αθήνα και σφιγγόταν η καρδιά όλων των Ελλήνων, έγινε θέμα άνευ λόγου και αιτίας ένα ταξίδι που έχω κανονίσει από τον Ιανουάριο”. “Ήμουν υπουργός Εξωτερικών 4 χρόνια. Μιλάω με τους μισούς υπουργούς Εξωτερικών σε εβδομαδιαία βάση, είναι δυνατόν να σταματήσω να το κάνω”, διερωτήθηκε. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν θα έπρεπε να συνεννοηθεί με το κόμμα της, είπε ειρωνικά: “θα υποβάλλω από εδώ και πέρα αίτηση με χαρτόσημο των πέντε για να βλέπω έναν ξένο υπουργό Εξωτερικών”. “Η επίσκεψή μου στην Κύπρο ήταν ένα μονόστηλο. Το θέμα είναι περί όνου σκιάς και αναδεικνύει λανθάνουσα κακή σχέση”, κατέληξε.

Μιλώντας για τον πρώην πρωθυπουργό, η  κ. Μπακογιάννη είπε ότι “ο Καραμανλής κράτησε την ουδετερότητά του” στις εσωκομματικές εκλογές  και εκτίμησε ότι “δεν ήταν η βούλησή του να πάνε οι περισσότεροι συνεργάτες του με το μέρος του Αντώνη Σαμαρά”. Πάντως, κάνοντας απολογισμό της θητείας Καραμανλή, ήταν… αποκαλυπτική. “Κιοτέψαμε”, είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως “η Νέα Δημοκρατία δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε”.

“Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά το 2004. Έπρεπε αντί της ήπιας προσαρμογής να ξεκινήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εκεί κάναμε το μεγάλο λάθος, επικράτησε ο φόβος των αντιδράσεων και του πολιτικού κόστους”, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ερωτηθείσα γιατί δεν τα είπε τότε, σημείωσε ότι “αναλαμβάνει την ευθύνη, γιατί έβαλε τη συλλογική προσπάθεια πάνω από τις ευθύνες της”. Τέλος, υπεραμύνθηκε της απόφασης Καραμανλή για προσφυγή στις κάλπες, αν και ξεκαθάρισε πως “δεν ήταν εκ των εισηγητών”. “Ήταν σωστή η απόφαση για εκλογές”, είπε.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αμύνθηκε και για το ότι το όνομά της έχει συνδεθεί με το σκάνδαλο Siemens. “Θέλω να ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση. Η υπόθεση δεν είναι ποιος συνέφαγε δημόσια με τον Χριστοφοράκο, αλλά ποιος πήρε τα λεφτά”, είπε. “Συμμαθητής μου ήταν ο Χριστοφοράκος”, είχα την ατυχία να τον ξέρω προσωπικά, να τον βλέπω συχνά”, πρόσθεσε, καταλήγοντας: “Ήμουν υπέρ όλων των εξεταστικών. Όταν βγάλουν πολιτικές ευθύνες, θα είμαστε εδώ για να τους πετάξουμε στη θάλασσα”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου