ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ

Μοίρασε το

Έτοιμες να αναλάβουν συντονισμένη δράση κατά των κερδοσκόπων είναι η Γαλλία και η Γερμανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα αν χρειαστεί, αποκαλύπτοντας πως εργάζονται πάνω σε ένα ορισμένο αριθμό συγκεκριμένων μέτρων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια είανι ακριβώς αυτά. Ο κ. Σαρκοζί ουσιαστικά παρείχε πολιτική στήριξη στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως «η Η Ελλάδα πήρε μέτρα και δρα με αποφασιστικότητα και ως εκ τούτου μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας». Αποκάλυψε ότι μίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πριν τις συνομιλίες του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας πως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να αναλάβουν συντονισμένη δράση κατά της κερδοσκοπίας των αγορών που έχει βάλει στο στόχαστρο τη χώρα μας.

Είπε αρκετές φορές ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που συγκροτήθηκε η ευρωζώνη και καθιερώθηκε το ενιαίο νόμισμα.

Ο Νικολά Σαρκοζί είπε πως εάν υπάρξει πρόβλημα με τη χώρα μας, υπάρχουν τα μέτρα και η αποφασιστικότητα και πως αυτό είναι το μήνυμα απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ (υπουργός Οικονομικών) μαζί με τους συναδέλφους της στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη εργάζεται πάνω σε έναν ορισμένο αριθμό συγκεκριμένων μέτρων αν η Ελλάδα τα χρειαστεί», εξήγησε και πρόσθεσε: «Συγκεκριμένα, ακριβή μέσα υπάρχουν (για την πάταξη των κερδοσκόπων) τα οποία δεν θα ανακοινώσουμε απόψε (…) τα οποία ωστόσο θα δείξουν τη δεδομένη στιγμή ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζεται μόνον πολιτικά, αλλά και σε όλες τις πτυχές οποιονδήποτε μελλοντικών αιτημάτων της».

Σε ερώτηση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απάντησε ότι «η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι πάντα δίπλα σε χώρα μέλος της που πλήττεται από κερδοσκοπία. Αν δεν λειτουργούμε κατά αυτόν τον τρόπο, τότε τι μήνυμα στέλνουμε;».

«Παλεύω για να υπεραμυνθούμε της ευρωζώνης. Είναι θέμα λογικής και συνοχής. Για αυτό η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας, γιατί είναι μέλος της ευρωζώνης και έχει ένα κοινό νόμισμα», υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας, η οποία αναγνωρίζει και στηρίζει την προσπάθεια του ελληνικου λαού.

«Οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε ή αν δεχτούμε δεν θα είναι θέμα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Είμαστε σύμφωνοι και θεωρούμε πολύ σημαντικό η κρίση να είναι αφορμή για να συμβάλλει σε μια ισχυρή ευρωζώνη. Τώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα, για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κερδοσκοπία απέναντι στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, δήλωσε δεν είναι επιλογή της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο ΔΝΤ. Νομίζω πως μετά τις συναντήσεις μου, διαμορφώνεται η πολιτική βούληση και οι πιο συγκεκριμένοι τρόποι να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, αν υπάρξει».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια αλλά να μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ακόμη, είπε πως οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας είναι άριστες. «Νικολά, σε περιμένουμε στην Ελλάδα», έκλεισε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Από τη γαλλική πλευρά ήταν η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου