ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ …ΕΧΘΡΟ!

Μοίρασε το

Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη! Γεμάτη από εσωτερικές διαμάχες, έριδες, αλληλοσπαραγμό, προδοσίες, συνωμοσίες, θυσίες και το κυριότερο εξωτερικούς εχθρούς. Είναι πάντα ο εξωτερικός εχθρός που προκαλεί την κάθαρση, οξύνει το εθνικό εγωισμό, δημιουργεί συνθήκες εθνικής ομοψυχίας και συστράτευσης. Τελικά ο εχθρός αντιμετωπίζεται ηρωικά, το δένδρο της εθνικής υπερηφάνειας ποτίζεται κι “η Ελλάδα ξανά προς τη δόξα τραβά”, για να διαψευστούν και πάλι οι μεγάλες (εθνικές) προσδοκίες κι ένας νέος κύκλος απογοητεύσεων, μιζέριας κι εσωστρέφειας να ξεκινήσει. Αιώνες τώρα οι Έλληνες αδυνατούν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν πως ο “εχθρός” βρίσκεται “εντός των τειχών”, στο αίμα και το εθνικό DNA. Είναι η ζήλια κι ο φθόνος έναντι εκείνου που πρόκοψε. Είναι η ευτυχία που δίνει η δυστυχία του γείτονα. Είναι και ταυτόχρονα το ψυχαναλυτικά οξύμωρο. Όποιος ξένος τολμήσει να πειράξει τον γείτονα (που μέχρι πρότινος) λοιδορούσαμε, θα πέσουμε (όλη η γειτονιά) να τον φάμε.

“Ξένος μπήκε στο μαντρί”! Όχι τώρα. Πολύ καιρό τώρα. Απλά τώρα τον πήραμε χαμπάρι. Κι η “εθνική αντίσταση” πάει να ξεκινήσει. Τώρα ο ξένος, ο “εξωτερικός εχθρός” είναι και πάλι η Γερμανία. Προ εξήντα ετών η χώρα υπό γερμανική κατοχή στέναζε. Τελικά οι Γερμανοί έφυγαν. Η χώρα απελευθερώθηκε απ’ το ναζιστικό ζυγό, αλλά οι Γερμανοί ξανάρθαν. Σιωπηρά, χωρίς πολύ θόρυβο, άρχισαν να αγοράζουν γη, υποδομές, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, δίκτυα τροφίμων. Προσφέροντας το “τυρί” των κοινοτικών επιδοτήσεων και την ευδαιμονία μιας δανεικής Mercedes, BMW, ή Porche, οι Έλληνες ούτε που κατάλαβαν τι συνέβαινε. Ξαφνικά ανακάλυψαν πως η Siemens λάδωνε πολιτικούς για να ελέγχει τις τηλεπικοινωνίες κι όχι μόνο, πως οι γερμανικές εταιρίες όπλων πουλούν αφειδώς οπλικά συστήματα στη χώρα, πως γερμανικές είναι οι εταιρίες που μας έφτιαξαν αεροδρόμια και δρόμους που αποπληρώνουν με ειδικούς φόρους ή τέλη διέλευσης οι Έλληνες φορολογούμενοι – όσοι τελοσπάντων φορολογούνται.

Τώρα λοιπόν που οι Γερμανοί κινδυνεύουν να μην πάρουν όσα είχαν συμφωνήσει, αφού η κατάσταση στη χώρα άλλαξε.., άρχισε ο πόλεμος. Ξαφνικά το ελληνικό χρέος και τα ελλείμματα έγιναν μέγα πρόβλημα και η χώρα μπήκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Ευτυχώς! Ο “εχθρός” πήρε σάρκα και οστά. Αν δεν υπήρχαν οι Γερμανοί θα έπρεπε να τους ανακαλύψουμε, μήπως μαζευτούμε και νοικοκυρευτούμε – έστω και προσωρινά. Αλλά βέβαια, το πρόβλημα είναι πως μόνοι μας, ουδέποτε τα καταφέραμε εκατό τοις εκατό. Ιστορικά, οι “εχθροί” αντιμετωπίζονταν με τη βοήθεια “συμμάχων”. Οι οποίοι βεβαίως, κάθε φορά πρόσφεραν βοήθεια, προφανώς όχι με το αζημίωτο.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου