ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ

Μοίρασε το

Μέχρι και την παραμονή κυριολεκτικά των εκλογών και παρά τον θόρυβο που είχε ξεσηκωθεί και τις αντιδράσεις για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, η «γαλάζια διακυβέρνηση» φαίνεται ότι «έπαιζε» με τους «κτηματομεσίτες» μοναχούς και παρά την επίσημη  διαβεβαίωση για επιστροφή στο Δημόσιο των εκτάσεων που είχαν παραχωρηθεί, «άνοιγαν παράθυρα» ώστε όσοι μεθόδευσαν την εκποίηση της δημόσιας γης  να μπορούν να έχουν «ρελάνς». Τα όσα διαδραματίστηκαν παρασκηνιακά τις παραμονές των εκλογών φαίνεται πως ανακάλυψε το Υπουργείο Οικονομικών και προχώρησε στην ανάκληση   της Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την επιστροφή των ανταλλαγέντων με τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα ακινήτων…

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε, την Τρίτη (16 Φεβρουαρίου) ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την από 12 Φεβρουαρίου 2010 πράξη του, ανακάλεσε την αποδοχή της υπ. αριθμ.312/2009 Γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία προτεινόταν από την πλειοψηφία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η αποδοχή υπό όρους της από 9 Δεκεμβρίου 2008 πρότασης της Μονής Βατοπεδίου.

Με την πρότασή της, η Μονή Βατοπεδίου δήλωνε πρόθυμη να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο όσα ακίνητα, από τα ανταλλαγέντα με τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα, βρίσκονται ακόμη στη κατοχή της, καθώς και το τίμημα όσων από αυτά μεταβίβασε σε τρίτους, ενώ δήλωνε ότι το ζήτημα της κυριότητας της λιμνοθάλασσας και των παραλίμνιων εκτάσεων θα λυθεί στα Δικαστήρια.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η γνωμοδότηση είχε γίνει αποδεκτή από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στις 4 Σεπτεμβρίου 2009, και είχε σταλεί για εκτέλεση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών την τελευταία εργάσιμη ημέρα, πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, δηλαδή στις 2 Οκτωβρίου 2009.

Μόλις πληροφορήθηκε την έναρξή της διαδικασίας εκτέλεσης της Γνωμοδότησης, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε πλήρη ενημέρωση από τις υπηρεσίες και διέταξε στις 9 Δεκεμβρίου 2009 την αναστολή κάθε περαιτέρω ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών , «η ανάκληση της αποδοχής έγινε γιατί το Δημόσιο δεν συναλλάσσεται, ούτε συμβιβάζεται με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για τα προφανή και αδιαμφισβήτητα δικαιώματα του, τόσο στις κοινόχρηστου χαρακτήρα εκτάσεις της λιμνοθάλασσας, όσο και στις παραλίμνιες εκτάσεις, καθώς και στα ακίνητα, που με τις γνωστές, μεθοδευμένες ενέργειες της προηγούμενης κυβερνησης, περιήλθαν στην κατοχή της Μονής ή τρίτων».

Παράλληλα, γνωστοποιείται πως ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας από μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, υπό την εποπτεία αντιπροέδρου. Η Ομάδα, τονίζεται, «θα προβεί άμεσα σε όλες τις δικαστικές και διοικητικές ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του Δημοσιου για τα ακίνητά του, που αποτέλεσαν αντικείμενο εγκληματικών, παράνομων και άκυρων συναλλαγών εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης και τρίτων, η ευθύνη των οποίων διερευνάται ήδη από τη Βουλή και την ποινική Δικαιοσύνη».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου