ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ…ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΩΓΗ

Μοίρασε το

Παίχτηκε ένα άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας. Οι κερδοσκόποι πατώντας σε αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως στο διαχειριστικό μπάχαλο που δημιούργησε η Ν.Δ και στα υψηλά ελλείμματα που συσσώρευσε με την πελατειακή μεταπρατική πολιτική της, δημιούργησαν ένα κλίμα αστάθειας, πιέσεων, αλλά και εκβιασμών, προκειμένου σε πρώτη φάση, η Ελλάδα να δανείζεται με επαχθείς και τοκογλυφικούς όρους. H χώρα παρουσιάζονταν στο διεθνή τύπο ως χώρα «απατεώνων», «μπαταχτσήδων» και άλλων συναφών χαρακτηρισμών, λες και όλοι οι πολίτες έχουν DNA απατεώνων. Δόθηκε μια μάχη, κυρίως πολιτική, με τον Γ. Παπανδρέου να επιμένει πως δεν είναι θέμα ταμειακών διευθετήσεων, αλλά πολιτικής, καθώς ο στόχος των κερδοσκόπων ήταν και είναι το ευρώ και η ευρωζώνη. Λίγο ή πολύ σήμερα αυτή η αντίληψη κερδίζει έδαφος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φαίνεται ότι με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, θα υπάρξει πολιτική στήριξη και πιθανότατα και οικονομική προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες πρωτίστως του Νότου που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα»…

Βέβαια για να πείσει ότι θα αλλάξει τις παθογένειες της Ελληνικής οικονομίας και θα «πειθαρχήσει» στις δημοσιονομικές απαιτήσεις των Βρυξελλών, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ένα σκληρό πακέτο μέτρων. Πολλά από αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα, άλλα όμως είναι μόνιμου χαρακτήρα. H μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων και του χρέους, όχι μόνο τροφοδοτούσε τους κερδοσκόπους, αλλά ταυτόχρονα αποτελούσε και κινούμενη άμμο για κάθε αναπτυξιακή πολιτική. Κινδύνευαν τα όποια κονδύλια «έπεφταν» στην ανάπτυξη να χαθούν στη «μαύρη τρύπα».

Χρειάζεται λοιπόν από εδώ και πέρα να δρομολογηθούν πολιτικές για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και την τόνωση της ανάπτυξης, ώστε σιγά – σιγά ο κόσμος να πάρει ανάσα. Βέβαια απομένει να ξεκαθαριστούν και οι όροι που θέσουν οι Ευρωπαίοι για αυτή την στήριξη που μας δίνουν και κυρίως τα περιθώρια ανάμιξης τους στη διαχείριση της χώρας, η οποία διαθέτει μια φρεσκοεκλεγμένη και με ισχυρή εντολή κυβέρνηση.

Ο Γ. Παπανδρέου, σαφώς και πήρε την υπόθεση πάνω του, σαφώς και για την ώρα αναδιπλώθηκε από βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις. Πριν από λίγες βδομάδες, το πρόβλημα ήταν η «Ελληνική τραγωδία», δηλαδή εντοπισμένο στους «παράξενους Έλληνες», τώρα το θέμα μπαίνει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιθανά αυτόν να είναι μια πρώτη θετική εξέλιξη.

Τα δεδομένα για την ώρα τουλάχιστον είναι πως έχει οριστικοποιηθεί η παροχή πολιτικής στήριξης αλλά και οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, πιθανά με τη μορφή μακροχρόνιου, χαμηλότοκου δανείου, από Γαλλία και Γερμανία. 

Η επισημοποίηση της συμφωνίας για την παροχή βοήθειας αναμένεται να γίνει  μετά τον δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ελλάδα κρατάει χαμηλούς τόνους κι εμφανίζεται προς τα έξω ότι όχι μόνο δεν ζητάει οικονομική βοήθεια από τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά μόνο πολιτική, και δηλώνει ότι θα τα καταφέρει μόνη της. Το ύψος της οικονομικής βοήθειας, που ενδέχεται να φτάσει και τα 20 δισ. ευρώ, θα καθοριστεί με διαπραγματεύσεις εκπροσώπων των τριών χωρών το επόμενο διάστημα. Η βοήθεια αυτή προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται και από πρόσθετες υποχρεώσεις (σ.σ.: μέτρα) της Αθήνας, πέραν εκείνων του Προγράμματος Σταθερότητας. Οι τεχνικές λεπτομέρειες αναμένεται να καθορισθούν στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου