ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Τελικά είναι συνταγή επιβίωσης του καπιταλισμού. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – ραχοκοκαλιά κάθε οικονομίας – θα γίνει και στις ΗΠΑ των επιχειρηματικών κολοσσών και των πανίσχυρων πολυεθνικών. Ο Ομπάμα στην ομιλία του προς το αμερικανικό έθνος, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας του – ήταν σαφής. Φορολογικές πιστώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενίσχυση της μεσαίας τάξης και δραστικός περιορισμός των κρατικών δαπανών.

Μετά το σοκ της οικονομικής κρίσης και τις ουρές ανέργων, η λύση για την επιβίωση του συστήματος δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το στόχο “δουλειά για όλους”. Άλλωστε, στην εργασία των πολλών και τη δυνατότητά τους να καταναλώνουν στηρίζονται τα πάντα. Ακόμα κι η ισχύς των κερδοσκοπικών funds.

Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να αντιληφθεί κανείς πως η νέα “συνταγή επιβίωσης” είναι απαραίτητη για την αναγέννηση της κρατικοδίαιτης ελληνικής οικονομίας – μοναδικό φαινόμενο στην αναπτυγμένη Δύση. Ούτε επί υπαρκτού σοσιαλισμού δεν συναντούσε κανείς τόσο κράτος. Κι η Ελλάδα, ως γνωστό, “ανήκει στη Δύση” εδώ και χρόνια. Κατ’ όνομα μάλλον, ή κατ’ επίφαση…

Καλόμαθε λοιπόν η ελληνική κοινωνία να ζητά τη βοήθεια του “πατερούλη”, να καταναλώνει απερίσκεπτα το “πατρικό εισόδημα” και τώρα που ο “πατερούλης” δεν αντέχει άλλο παραξενεύεται, ξεβολεύεται.

Οι Δημόσιοι υπάλληλοι – οι πλέον προνομιούχοι εκ των εργαζομένων – βγαίνουν στους δρόμους για να αποτρέψουν μείωση των εισοδημάτων. Και δεν υπάρχει ούτε ένας να τους θυμίσει τα ιστορικά deals που έκαναν στη Γερμανία συνδικάτα, εργοδότες και κυβέρνηση και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Ήταν τα deals εκείνα που διασφάλισαν την οικονομική ευρωστία και ισχύ της γερμανικής οικονομίας που σήμερα καθορίζει το ευρωπαϊκό μέλλον.

Αλλά είπαμε, άλλο Γερμανία. Εδώ είναι Ελλάδα. Κι ουδείς αντιλαμβάνεται πως το κοινό όφελος μετατρέπεται δυνητικά και σε προσωπικό όφελος. Μια κοινωνία σε κατάσταση κοινωνικού εμφυλίου, όπου κάθε τάξη και συντεχνία, βάλει εναντίον της άλλης και όλες μαζί εναντίον τους…

Από τη στιγμή λοιπόν που το κράτος τελειώνει – σε αντοχές και ρευστό – το μόνο που απομένει είναι η επιχειρηματικότητα. Παραδόξως, ο Έλληνας ουδέποτε την φοβόταν. Απεναντίας σε περιβάλλοντα ανταγωνιστικά δραστηριοποιούνται επιτυχώς. Αρκεί να δραστηριοποιηθεί και τώρα. Το ΕΣΠΑ είναι μεγάλη ευκαιρία για όσους μπορούν να δουν μπροστά. Η σημερινή κρίσιμη κατάσταση η βασική αιτία για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο κι οι “βολεμένοι” να μείνουν πίσω.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν έχει παρά να ακολουθήσει τη συνταγή. Είναι συνταγή και για τη δική της επιβίωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου