ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

“It’s the economy stupid”. (Είναι η οικονομία, ηλίθιε) Ήταν το προεκλογικό μότο του Μπιλ Κλίντον όταν έσπαγε τον “πολύ” (τότε) Τζορτζ Μπους κι περνούσε, νεαρός, το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Το πάθημα Μπους έγινε …μάθημα που διδάχθηκε σε όλα τα πανεπιστήμια πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. Το επιτελείο του Μπιλ Κλίντον είχε πέσει διάνα….

Ο μύθος θέλει τον Τζέιμς Κάρβιλ, έναν εκκεντρικό τύπο απ’ τη Λουιζιάνα – που κάποια στιγμή έπαψε να πιστεύει σε ιδεολογικά στερεότυπα – να είναι ο νονός του συγκεκριμένου μότο κι ο εγκέφαλος που το υλοποίησε. Ο ίδιος, μετέπειτα, βρέθηκε να αποθεώνει την αγορά ομολόγων. Μέσω αυτής “μπορείς να σπάσεις τον τσαμπουκά οποιοδήποτε”, πιστεύει. Ο νέος μύθος τον θέλει να βρίσκεται πίσω απ’ τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται, αυτές τις μέρες, εναντίον της Ελλάδας και να ποντάρει στην χρεοκοπία της…

Στην Ελλάδα ο … (νέος) μύθος είναι υπό διαμόρφωση. Ο άλλος (αυτός που προτείνει “να ζήσεις το μύθο σου στην Ελλάδα”) έχει καταπέσει… Ουκ ολίγα εκατομμύρια δολάρια χρωστά η χώρα σε τηλεοπτικούς οργανισμούς όπως το CNN για τη σχετική διαφημιστική προβολή της χώρας στο εξωτερικού. Εξ ου και το εχθρικό κλίμα που διαμορφώνουν σε βάρος της…

Στο νέο μύθο λοιπόν, αναζητείται ο πρωταγωνιστής που θα επαναφέρει τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας, θα τη γλιτώσει στο παρά πέντε απ’ τη χρεοκοπία και δεν θα αφήσει να του σπάσουν τον τσαμπουκά. Ασφαλώς κι είναι μάταιο να αναζητείται (ο πρωταγωνιστής) στη στήλη αυτή. Τα παιχνίδια με την αγορά ομολόγων και το μικρό αδελφάκι, την αγορά παραγώγων (CDS) που τη συνοδεύει, υπερβαίνουν τις δυνατότητές της… Έτσι, μένουν οι εικασίες περί του… πρωταγωνιστή.

Θα είναι άραγε ο Γιώργος Παπανδρέου και το δικό του (οικονομικό) επιτελείο; Μένει να αποδειχθεί και κριθεί εκ του αποτελέσματος. Που δεν θα αργήσει να φανεί. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και θα δείξουν αν η νέα κυβέρνηση διαθέτει το σθένος και τις ικανότητες να περάσει ανέπαφο το σκάφος της οικονομίας μέσα απ’ τις συμπληγάδες που απειλούν να το συντρίψουν.

Το σίγουρο πάντως είναι πως το παιχνίδι (της οικονομίας) δεν είναι για ηλίθιους…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου