ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ

Μοίρασε το

Δεν ανακάλυψαν την πυρίτιδα οι “ειδικοί” του ΙΟΒΕ! Η ανοικτή επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό δεν επισημαίνει κάτι καινούργιο. Όπως κάθε εχέφρων Έλληνας με ελάχιστη γνώση της οικονομίας και της αγοράς, λέει τα γνωστά που απορρέουν από την κοινή λογική.

Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σήμερα. Ουδείς θα διαφωνούσε: Ο δημόσιος τομέας. Υπερτροφικός, σπάταλος, αναξιόπιστος, αναποτελεσματικός, διεφθαρμένος. Ο Κώστας Καραμανλής το είχε περιγράψει ανάγλυφα: “Ο μεγάλος ασθενής”. Ο ίδιος κι οι κυβερνήσεις του όμως δεν είχαν ούτε την ικανότητα, αλλά κυρίως ούτε τη βούληση να τον θεραπεύσουν. Επί ημερών του το κράτος έγινε πιο υπερτροφικό, πιο σπάταλο, πιο αναξιόπιστο, πιο αναποτελεσματικό, πιο διεφθαρμένο. Η περιβόητο “επανίδρυση του κράτους” αφορούσε στην ενίσχυση του “γαλάζιου κράτους” και το κυριότερο στην εκποίηση των τελευταίων ασημικών του κράτους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου όχι μόνο δεν βρήκε ασημικά, αλλά ευθύς εξαρχής έπρεπε να αντιμετωπίσει τις στρατιές συμβασιούχων που άφησε πίσω της η ΝΔ. Αυτοί θα είναι κι οι πρώτοι που θα πληρώσουν, αν κι εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει τις αρχικές της εξαγγελίες. Οι δεύτεροι που θα (πρέπει να) την πληρώσουν είναι οι μόνιμοι. Χρόνια τώρα έμαθαν να παίρνουν το ένα επίδομα πίσω απ’ το άλλο, να κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα και να δουλεύουν οι συμβασιούχοι. Ικανότατη η συνδικαλιστική τους ηγεσία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ανάγκη κάθε εξουσίας σε ψήφους.

Τώρα ήρθε η ώρα της κρίσης. Το ΙΟΒΕ προτείνει περικοπή μισθών. Είναι μια λύση, για να μην υπάρξει χειρότερη… Παράλληλα, με τον Καλλικάρτη και την κατάργηση αναποτελεσματικών ΔΕΚΟ, οι δαπάνες του Δημοσίου θα μειωθούν. Θα δοθεί μια ισχυρή ένεση για την ίαση του δημοσιονομικού. Η δεύτερη θα δοθεί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Ουδείς αμφισβητεί πως η αδικία είναι μεγάλη. Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα δείξει και το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της περίστασης.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η ανταγωνιστικότητα. Επαναπαυμένη και ζώντας στην ευδαιμονία τους οι Έλληνες έμαθαν να αρμέγουν την αγελάδα που λέγεται κράτος. Είτε βολεμένοι στο Δημόσιο, είτε ως “ημέτεροι επιχειρηματίες” που έκαναν δουλειές με το κράτος, είτε ως αγρότες που ζούσαν (από) και σπαταλούσαν τις επιδοτήσεις, το εξάντλησαν και το οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η… αγελάδα πλέον πνέει τα λοίσθια. Αν ψοφήσει η χώρα θα βυθιστεί σε μεγάλη κρίση. Το ΙΟΒΕ το λέει ξεκάθαρα και κάθε Έλληνας πλέον το αντιλαμβάνεται. Ίσως για αυτό έχουν αρχίσει να κατανοούν ολοένα και περισσότεροι πως οι θυσίες είναι αναπόφευκτες…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου