ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΚΕΛΙ ΤΟΥ ΚΡΕΟΠΩΛΗ…

Μοίρασε το

Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου από τότε που ανέλαβε εκ νέου τη διακυβέρνηση του τόπου. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών δείχνουν πως τα περιθώρια πειραματισμών και νεωτερισμών στενεύουν και η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις επερχόμενες (και εν πολλοίς αναμενόμενες) κοινωνικές αντιδράσεις, συγκροτεί ένα εκρηκτικό πολιτικό μηχανισμό που δύσκολα εξουδετερώνεται πριν την εκπυρσοκρότηση… Για αυτό κι έχει σημασία αν η κυβέρνηση θα περάσει το πρώτο κρίσιμο τεστ. Υποχώρηση στα αιτήματα των αγροτών θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλες κοινωνικές ομάδες και δεν αποκλείεται η χώρα να βρεθεί στη δίνη μιας ευρύτερης κοινωνικής έκρηξης που θα συμπαρασύρει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στον τόπο. Έτσι, όμως που έχουν τα πράγματα, ούτε υποχώρηση μπορεί να γίνει. Το θέμα των αγροτών είναι τα λεφτά (των επιδοτήσεων). Και ως γνωστό, λεφτά δεν υπάρχουν. Κι όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά οι Ευρωπαίοι ζητούν πίσω κι αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε κακήν κακώς και παρανόμως για να ικανοποιήσει (και πάλι) τους αγρότες.

Ελλείψει χρημάτων υπάρχει λύση; Η καταστολή θα ήταν μια λύση. Αλλά ορθώς η κυβέρνηση αρνείται να την υιοθετήσει. Είναι θέμα φιλοσοφίας, αλλά και ουσίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η κοινωνία θα βρεθεί στο πλευρό των αγροτών. Και τότε θα χαθεί το μοναδικό πλεονέκτημα που η κυβέρνηση διαθέτει. Την πολιτική απομόνωση των αγροτών και την κοινωνική κατακραυγή των κινητοποιήσεων.

Ελλείψει χρημάτων και άρνησης καταστολής, ο “ανοικτός διάλογος” μπορεί να κρατήσει τους δρόμους ανοικτούς. Η κυβέρνηση έθεσε το πλαίσιο και θέλει να υπερβεί το παρόν κοιτάζοντας το μέλλον. Γι αυτό και ποντάρει στους νέους αγρότες που τους ανήκει. Οι παλιοί έμαθαν αλλιώς. Έμαθαν να “διεκδικούν” και να παίρνουν. Να “μαγειρεύουν” και να “τρώνε” τις επιδοτήσεις. Να καταχρώνται τον πλούτο της γης τους. Και στο τέλος να επιβραβεύονται. Οι αντιδράσεις τους σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής που τους ήθελε τα χαϊδεμένα παιδιά της εκάστοτε ηγεσίας την οποία εκβίαζαν με αντίτιμο την ψήφο τους.

Σήμερα όμως το πολιτικό κόστος που θα υποστεί η κυβέρνηση αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους θα είναι εξόχως μεγαλύτερο. Κι είναι τόσο απλό που μια μερίδα αγροτών αδυνατεί να το κατανοήσει. Όπως αδυνατούν πολλοί ακόμα να κατανοήσουν πως τα ψέματα για τη χώρα τέλειωσαν. Και πως το να επιβιώνει ως “μαύρο πρόβατο” της ΕΕ, δεν είναι πια χαριτωμένο προνόμιο, αλλά ο βασικός λόγος για να οδηγηθεί μια ώρα αρχύτερα στο τσιγκέλι του κρεοπώλη…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου