ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΟΛΟΓΑ!

Μοίρασε το

 
Κάθε χρόνο τα ίδια! Οι αγρότες καβαλούν τα τρακτέρ, αλλά αντί για τα χωράφια (τους) βρίσκονται στους δρόμους (μας). Οι υπόλοιποι πολίτες αγανακτούν. “Δεν έχουν δουλειά να κάνουν αυτούς τους μήνες και μεταφέρουν το καφενείο στις εθνικές οδούς”.
 
Κάθε χρόνο τα ίδια! Βιώνουμε την ίδια μονότονη παρεξήγηση. Οι αγρότες έχουν παρεξηγήσει την έννοια των αγώνων και των διεκδικήσεων τους. “Αγανακτισμένοι” χάνουν το δίκιο που έχουν και την κοινωνία απ’ το πλευρό τους. Οι κυβερνώντες απ’ την άλλη, έχουν παρεξηγήσει την έννοια του διάλογου – που κάθε φορά προτείνουν και για τον οποίο κάθε φορά είναι “ανοικτοί”. Έτοιμοι να καταβάλουν τα χρήματα. Έτοιμοι να σκαρφιστούν το τέχνασμα που θα ξεγελάσει τους Κοινοτικούς… Και το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη χρόνια. Στα ίδια και πάλι “μπλόκα”.
Κάθε χρόνο τα ίδια! Ουδέποτε λύθηκε η παρεξήγηση. Ίσως διότι ουδείς επιθυμεί να λυθεί. Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα θέλει τους αγρότες να ξεβολεύονται. Οι χρυσές εποχές των επιδοτήσεων (δίνονται για αναπτυξιακούς σκοπούς, όχι για να γίνουν 4Χ4, ή βορρά στις ρουλέτες και τα φρουτάκια…) τελειώνουν και θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία της αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας. Νέες καλλιέργειες, ποιοτικά, πιστοποιημένα τρόφιμα. Ό,τι οι αγρότες ήξεραν μέχρι σήμερα, αλλάζει. Οι ειδικοί τους το λένε μεν. Οι αγρότες όμως δυσπιστούν. Κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή. Και του χρόνου βλέπουμε πάλι.

Κάθε χρόνο τα ίδια! Δυσπιστία, σύγχυση, στημένοι καυγάδες. Φροντίζουν για αυτό κι οι βολεμένοι “αγροτοπατέρες” που ξέρουν να χαϊδεύουν αυτιά. Φροντίζουν κι οι φοβισμένοι πολιτικοί που αγρόν αγοράζουν… ενίοτε και ψήφους. Και το πάρτι των μεσαζόντων συνεχίζεται. Κι άντε μετά να εξηγείς στον απλό αγρότη γιατί δεν πρέπει να πάρει τους δρόμους (κι ό,τι άλλο) όταν η τιμή παραγωγού – καταναλωτή παρουσιάζει τέτοιες αποκλίσεις.

Ναι, αλλά κάποια στιγμή, κάποιος πρέπει να εξηγήσει. Να ενημερώσει υπεύθυνα και σωστά. Να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις. Να πει όλη την αλήθεια, χωρίς μισόλογα. Υποσχέσεις του τύπου, θα πάρετε την επιδότηση όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων που δεν έκαναν – ως όφειλαν – οι προηγούμενοι δεν αρκούν. Και τα λεφτά εντέλει να δοθούν πάλι εδώ θα ‘μαστε του χρόνου.

Το αγροτικό χρίζει συνολικής αντιμετώπισης. Τα αγροτικά μπλόκα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, συνολικά. Εν προκειμένω, η φρέσκια, ωραία και με γνώση, πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρέπει να αφεθεί στη μοίρα της. Μόνη να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα. Το πιθανότερο είναι ψάξει τρόπο να μπαλώσει την τρύπα… Και του χρόνου, πάλι τα ίδια!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου