…ΧΡΕΟΣ (ΑΝΑ)ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΙ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

Μοίρασε το

Τους Έλληνες πάντα μας απασχολούσε η γνώμη των ξένων για τη χώρα μας: από τα νησιά, το φαγητό και τη μουσική μας μέχρι την πολιτική κατάσταση και την επικαιρότητα. Στα σημαντικά γεγονότα, τα δελτία ειδήσεων μας βομβαρδίζουν με δημοσιεύματα και ανταποκρίσεις ξένων μέσων, η πλειοψηφία των οποίων είναι αρνητικού περιεχομένου. Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, η περιβόητη οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα μας, και το ίδιο έκαναν και τα σημαντικότερα ενημερωτικά μέσα του κόσμου. Η Βρετανική Guardian ήταν ιδιαίτερα αυστηρή με την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τη διαφορά του ελλειμματικού ποσοστού που ανακοίνωσαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία – 12.7% και 6% αντίστοιχα – τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει πως δε θα επιτρέπεται σε καμία χώρα μέλος της να παρουσιάζει ανακριβή στοιχεία που προκύπτουν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Τη διαφθορά και αναξιοπιστία των δημόσιων υπηρεσιών έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα που κατατάσσει την Ελλάδα στην 71η θέση της κατάταξης στον πίνακα της διαφθοράς, όπου ισοβαθμούμε με τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και τη Ρουμανία. Δεν είναι να απορεί κανείς με αυτήν την εξέλιξη καθώς τα κριτήρια αξιολόγησης αποτελούνται από τον αριθμό και το μέγεθος των εθνικών σκανδάλων που αποκαλύπτονται, το χρόνο εκδίκασης νομικών υποθέσεων και την αποτελεσματικότητα των μέτρων καταπολέμησης της διαφθοράς. Η Σαουδική Αραβία (63η θέση), η Γεωργία (66η θέση) η Γκάνα (69η θέση) και το Κατάρ (22η θέση) μας κοιτάνε από λίγο έως πολύ ψηλότερα.

Με μια φωτογραφία από τους «ακριβότερους Ολυμπιακούς Αγώνες» να ντύνει άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, οι Βρετανοί αναρωτιούνται αν η Ελλάδα είναι η νέα Ιρλανδία και περιγράφουν πως η χώρα μας «προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα χρέη της». Οι Financial Times, ως πρώτη είδηση, είχαν την καταγγελία των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών για το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο χρωστάει σχεδόν €7 εκατομμύρια χωρίς να έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του από το 2005. Ο Kim Björnstrup, Αντιπρόεδρος της Σουηδικής Octapharma, δήλωσε πως «Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να μηνύεις τον πελάτη σου» όμως το ΕΣΥ τους χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αρνήθηκαν να τη σχολιάσουν. Παρ’ όλα αυτά, αναφέρεται πως η Ελλάδα δε θα ακολουθήσει απαραίτητα το παράδειγμα του Ντουμπάι καθώς η οικονομική της κατάσταση δεν είναι στα καταστροφικά επίπεδα που έχουν υποδείξει κάποια μέσα.

Οι Financial Times φιλοξενούν δηλώσεις του Anders Borg, Υπουργού Οικονομικών της Σουηδίας, ο οποίος αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κατάσταση πιο σοβαρά καθώς δεν επιτρέπεται να έχει έλλειμμα της τάξης του 10% ή 12%. Το CNC News αναφέρει πως τα ελληνικά χρέη απειλούν το ευρώ, όμως η Γερμανία θα ξεμπλέξει την Ελλάδα από την δυσχερή της κατάσταση ούτως ώστε να διατηρηθεί η νομισματική ένωση. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σωτηρία του ευρώ όταν δέχεται έντονη πίεση από ένα ασθενέστερο νόμισμα, όπως το δολάριο ή το κινεζικό γουάν.

Το γενικότερο κλίμα για την Ελλάδα δε χαρακτηρίζεται τόσο απο αρνητισμό όσο απο ανησυχία και δυσπιστία. Τα ειρωνικά σχόλια δε λείπουν από την Guardian που αναφέρεται στα «χρόνια ανηθικότητας» που οδήγησαν τη χώρα σ’ αυτήν την κατάσταση. Όμως αναγνωρίζει πως «σε μια σπάνια στιγμή συναίνεσης, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η αξιοπιστία της χώρας τους είναι σε κίνδυνο». Καιρός ήταν…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου