ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ Ή ΣΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΥΓΑΣ

Μοίρασε το

Απορίες και ερωτήματα δημιουργεί η νέα αντιπαράθεση – κριτική του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Χρήστου Παπουτσή με τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την επίμαχη τροπολογία για τις γονικές παροχές που κατατέθηκε στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας στη Βουλή. Και τα ερωτήματα, όπως και οι απορίες δημιουργούνται στο γιατί υπάρχει αυτή η «ηχηρή αντιπαράθεση», ανάμεσα σε δύο εκ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού που μάλιστα μετέχουν και στη νέα σύνθεση του «πρωϊνού καφέ», όπου μπορούν και εκεί να βρουν τρόπους επικοινωνίας. Ορισμένοι λένε πως πρόκειται για μια «τεχνητή αντιπαράθεση», ώστε να είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ένα είδος «αμορτισέρ» που θα απορροφά τους κραδασμούς και την δυσαρέσκεια του κόσμου από κάποιους ατυχείς χειρισμούς ή επώδυνες πολιτικές. Ένα είδος δηλαδή «ελεγχόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης» που θα κλείνει – όσο μπορεί – τον δρόμο σε διαρροές και προς τα δεξιά και πρα αριστερά…

Ωστόσο άλλα στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές επιλογές όσον αφορά πρωτίστως στην οικονομική πολιτική που συνυπάρχουν, αλλά και αντιπαρατίθενται – ανάλογα με την συγκυρία – και γύρω από τις οποίες στοιχίζονται στελέχη που τις εκφράζουν και τις υποστηρίζουν, κάτι που έχει φανεί και σε άλλες περιπτώσεις. Και στην μεν μία στοιχίζονται στελέχη και Υπουργοί όπως η Λούκα Κατσέλη, ο Χρήστος Παπουτσής κ.α σε δε άλλη υπουργοί όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η Άννα Διαμαντοπούλου κ.α..

Όπως και να είναι η νέα παρέμβαση του Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή, περιέχει και ένα είδος τελεσίγραφου, καθώς ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επικαλείται στην ομιλία του όλους τους βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος και την αντίθεση τους κατ΄αρχήν  στη διαδικασία των «νυκτερινών τροπολογιών». Στην παρέμβαση του ο κ. Παπουτσής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται η επίμαχη τροπολογία, άφησε και πάλι αιχμές για το οικονομικό επιτελείο.                                                                                                                      

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην κατάθεση της τροπολογίας για τις γονικές παροχές, επισήμανε ότι είναι η τελευταία φορά που οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δέχονται την κατάθεση άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια. “Τέτοιες πρακτικές δεν συνάδουν με τις θέσεις του πρωθυπουργού για τη διαφάνεια”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη (που ήταν παρούσα στην Επιτροπή καθώς η τροπολογία εντάχθηκε σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου της για την προστασία των δασών) συμφώνησε με τον Χρ. Παπουτσή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε να κάνει με το επείγον του θέματος. Πάντως και  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου , Γιάννης Δριβελέγκας , εξέφρασε την δυσαρέσκεια του με την πρακτική κατάθεσης τροπολογιών σε άσχετα με το θέμα  νομοσχέδια

Σχολιάζοντας την παρέμβαση Παπουτσή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρχουν οι λεγόμενες “νυχτερινές” τροπολογίες, “όπως γινόταν κατά κόρον”.

Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “στη συγκεκριμένη περίπτωση η τροπολογία κατατέθηκε εμπρόθεσμα, πριν τη συζήτηση στη Βουλή, άρα κανείς βουλευτής δεν θα στερηθεί του δικαιώματος να εκφράσει την άποψη του επί της τροπολογίας να γίνει επεξεργασία στην επιτροπή, να διασαφηνιστεί, έτσι ώστε στην ολομέλεια της Βουλής να πάει ένα συγκεκριμένο επεξεργασμένο νομοθέτημα”.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα δώσει- ενώπιον της Βουλής- τις σχετικές διευκρινίσεις για τη φορολογία στις γονικές παροχές την προσεχή Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρ. Παπουτσής είχε κάνει παρέμβαση από το βήμα της Βουλής και για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να “παγώσουν” οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων που αμείβονται με άνω των 2.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου