ΟΙ ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί η κυβέρνηση σε έναν κύκλο αδράνειας, με την οικονομία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των πολιτών και να επισκιάζει κάθε προσπάθεια εφαρμογής του κυβερνητικού έργου, επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της. Ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς τους δύο πρώτους μήνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την επικαιρότητα όπως είναι φυσικό, την απασχολούν κυρίως θέματα που αφορούν την πορεία της οικονομίας, τις αντιδράσεις των πιστωτών της χώρας, και των οίκων αξιολόγησης. Καθώς όμως η ανάκαμψη προβλέπεται βραδεία και επώδυνη και εύλογα η ανησυχία των πολιτών για το αύριο μεγαλώνει, ο κίνδυνος μόνιμης περιδίνησης γύρω από τα θέματα οικονομίας είναι μεγάλος, και στην ουσία είναι πιθανόν να ακυρώνει και να εξαφανίζει από την επικαιρότητα, κάθε προσπάθεια για ουσιαστικές αλλαγές στο κράτος. Αμέσως μετά τις γιορτές σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί στην ανασυγκρότηση των δημόσιων οργανισμών, κυρίως αυτών που έχουν άμεση επαφή με την καθημερινότητα των πολιτών. Έχοντας στα χέρια τους τα κυβερνητικά στελέχη σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, που χαιρετίζει μεν τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και εξαγγελίες της κυβέρνησης, αδημονεί δε για γρήγορη εφαρμογή τους, βλέπουν το χρόνο να απειλεί το πολιτικό κεφάλαιο της εκλογικής νίκης και της αξιοπιστίας τους. Ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να επιβάλλει την αξιοκρατία στις προσλήψεις, τη διαφάνεια στο δημόσιο και την πάταξη της διαφθοράς, με δρακόντεια μέτρα.

Βλέποντας μάλιστα την κοινωνία να επικροτεί τις πρωτοβουλίες του δείχνει να μην υπολογίζει τις ούτως ή άλλως αναμενόμενες αντιδράσεις μέρους του κομματικού μηχανισμού, που διακαώς ανέμενε να συγκυβερνήσει. Η πρωτοβουλία επίσης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση των εξεταστικών επιτροπών για τις σκοτεινές υποθέσεις της τελευταίας εξαετίας (ομόλογα, Ζίμενς, βατοπέδι, Γερμανός)στις οποίες συμπεριελήφθη και αυτή του χρηματιστηρίου, παρ’ ότι όπως έλεγαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αφορά στην ουσία την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και δεν είναι απλώς ένα πυροτέχνημα, σίγουρα θα αλλάξει και την καθημερινή ατζέντα των ΜΜΕ, που τώρα κυριαρχείται από εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, αναπαραγωγές ξένων μέσων, και απειλές των στελεχών της Κομισιόν. Ήδη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι σε κάποια ΜΜΕ, λέγοντας ότι εκπλήσσεται κανείς από την ευκολία με την οποία υιοθετούνται και προτείνονται μέτρα πανικού στον δημόσιο διάλογο, με λέξεις όπως “φοροεπιδρομή” και “χαράτσια”, κάνοντας λόγο για “ανεύθυνη κακοφωνία που ακυρώνει κάθε σοβαρό διάλογο”. Απάντησε μάλιστα σε αυτούς που προτείνουν την παραπομπή των προεκλογικών δεσμεύσεων στις καλένδες υπογραμμίζοντας: “Δεν λέμε άλλα ως αντιπολίτευση και άλλα ως κυβέρνηση”. Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης ο οποίος απάντησε σε αυτούς που μιλούν για καθυστέρηση στην λήψη μέτρων για την οικονομία, λέγοντας ότι σε περιόδους ύφεσης τα βεβιασμένα μέτρα αποδείχθηκαν τις περισσότερες φορές λανθασμένα.

Οι κόντρες και οι παραφωνίες

Ενώ σε κεντρικό επίπεδο ο απολογισμός των πρώτων μηνών της κυβέρνησης κρίνεται θετικός, κάτι που αποτυπώνεται και στην αύξηση του ποσοστού δημοφιλίας του πρωθυπουργού, έχουν αρχίσει να φαίνονται σε κάποια γρανάζια της κυβερνητικής μηχανής, κάποιες δυσλειτουργίες. Και οι δυσλειτουργίες αυτές αποδίδονται είτε σε δυσκολία συνεργασίας υπουργών και υφυπουργών, με αποκορύφωμα κάποιοι υφυπουργοί να μην έχουν πάρει ακόμα αρμοδιότητες, είτε σε κοινοβουλευτική απειρία κάποιων «νεοφώτιστων», υπουργών. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης έχει κάνει κατ’ ιδίαν επαφές με εντολή του πρωθυπουργού με τους «βραδυπορούντες» και τους έχει ζητήσει να κινηθούν γρήγορα γιατί φρενάρουν ολόκληρη την κυβέρνηση. Όπως επίσης επέστησε την προσοχή σε κάποιους που δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά και στο λαϊφ στάϊλ, να ανακόψουν την τακτική έκθεσή τους, γιατί δεν συνάδει μα την εικόνα που θέλει για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι ένα μέρος των δυσλειτουργιών οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα και παρά τον αρνητικό θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, μόνο το 50% των ειδικών και γενικών γραμματέων έχει τοποθετηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως επίσης έχει καθυστερήσει η τοποθέτηση διοίκησης σε κάποιες ΔΕΚΟ, και όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τα γκόλντεν μπόυς που έχει καταγγείλει επανηλειμμένως ο πρωθυπουργός ζουν και βασιλεύουν και συνεχίζουν το καταστροφικό παιχνίδι τους, αναθαρρημένα από την συνεχιζόμενη αδράνεια των αρμόδιων υπουργών.

Οι χρυσοκάνθαροι των ΔΕΚΟ

Ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί η κυβέρνηση από την διαρροή στο διαδίκτυο καταλόγων με ονόματα δεκάδων στελεχών των ΔΕΚΟ, που εμφανίζονται να εισπράττουν τερατώδη ποσά, τα οποία μάλιστα είναι κατά πολύ υψηλότερα από ανάλογες θέσεις του ιδιωτικού τομέα. Το θέμα απασχόλησε το Μαξίμου σε ανώτατο επίπεδο και εκδηλώθηκε έντονη δυσαρέσκεια για τους εποπτεύοντες υπουργούς που έσπευσαν να νομιμοποιήσουν τις υπέρογκες αμοιβές δημιουργώντας κλίμα αντιπαράθεσης μέσα στις επιχειρήσεις μεταξύ στελεχών «ειδικών θέσεων» και εργαζομένων με τις συλλογικές συμβάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η σύρραξη απεφεύχθη την τελευταία στιγμή. Όπως έλεγε έμπειρο κομματικό στέλεχος του Κινήματος, κάποιοι νέοι υπουργοί είτε από απειρία, είτε από ανεπάρκεια δεν φρόντισαν να ενημερωθούν από έμπειρα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης και εγκλωβίστηκαν από το «γαλαζοπράσινο» κατεστημένο της νομενκλατούρας των δημόσιων οργανισμών που κινήθηκαν εγκαίρως να διαφυλάξουν τα χρυσά τους προνόμια.

Αυτό δημιούργησε κύμα δυσαρέσκειας στην πλειοψηφία των εργαζομένων που βλέπουν για μια ακόμη φορά ότι τα περί δικαιοσύνης και αξιοκρατίας αποτελούν ρητορείες, αφού καλούνται να τα εφαρμόσουν αυτοί που τόσα χρόνια τα καταστρατήγησαν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για κάποιους υπουργούς του είναι τέτοια που δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με αφορμή την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από το ΥΠΕΞ, λόγω φόρτου εργασίας, και τη φημολογούμενη δημιουργία υφυπουργείου Ναυτιλίας. Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, επικρατεί ανησυχία για τις ολιγωρίες και τις παλινωδίες και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να επαναδραστηριοποιηθεί το συντονιστικό όργανο που είχε συσταθεί αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και στην πορεία αδρανοποιήθηκε, καθώς όπως λένε το όργανο αυτό, αν λειτουργούσε, πολλές από τις αστοχίες των κυβερνητικών στελεχών θα τις είχε προλάβει πριν εκδηλωθούν. Στο όργανο αυτό μετέχουν κορυφαίοι υπουργοί και πρόσωπα που κατέχουν θέσεις-κλειδιά όπως οι: Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Γ. Ελενόπουλος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής και η διευθύντρια της Κ.Ο. Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Γ. Πετρουλάκης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Ρ. Σπυρόπουλος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου