“Η χώρα βρίσκεται στην εντατική”. Ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που το ομολόγησε προ ημερών. Ποιος άκουσε; Οι αγορές σίγουρα. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν ευθύς αμέσως. Μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Υποβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ακολούθησε ένα κυβερνητικό σαφάρι προσέλκυσης νέων επενδυτών-δανειστών. Κατά ένα οξύμωρο τρόπο, θα έπρεπε να πειστούν πως αξίζει να ποντάρουν ακόμα σε μια χώρα-ασθενή και μάλιστα στην εντατική.
Άκουσαν κι οι τραπεζίτες. Όχι πως χρειαζόταν. Άλλωστε, οι τράπεζες είναι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση της οικονομίας και το μέλλον της. Χρόνια τώρα κάνουν τις αναλύσεις τους, χρησιμοποιώντας το καλύτερο και το πλέον καταρτισμένο δυναμικό της χώρας. Χρόνια τώρα φροντίζουν για να έχουν, την ώρα της κρίσης. Κι είναι οι μόνες που έχουν και μπορούν – εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις – να σύρουν το κάρο της επανάκαμψης.
Συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις; Για την ώρα μάλλον όχι. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τον “προβληματισμό” των εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Όσοι είχαν την φαεινή ιδέα να παρακολουθήσουν ζωντανά τις συνεδριάσεις κατάλαβαν ότι η πολιτική ηγεσία μάλλον δεν συμμερίζεται την άποψη Παπανδρέου περί εντατικής.
Είναι απλό. Όταν αγωνιάς για κάτι, βρίσκεσαι σε εγρήγορση. Ανησυχείς. Καμία ανησυχία. Τα έδρανα ήταν άδεια. Ο ένας μετά τον άλλο οι “αγορητές” ανέβαιναν στο βήμα, εκστόμιζαν λόγους ανούσιους γραμμένους από “αφανείς συνεργάτες” κι αποχωρούσαν ικανοποιημένοι ότι έκαναν το καθήκον τους. Καμία πρωτοτυπία. Καμία νέα ιδέα. Καμία πρόταση. Καμία αίσθηση αντίληψης της πραγματικότητας. Ωσάν η χώρα να μην αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών. Ωσάν, να μην είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Ωσάν, να μη βρίσκεται στο ναδίρ της διεθνούς αξιοπιστίας της.
Για “εντατική” μίλησε ο Παπανδρέου, πλην όμως ουδείς απ’ τους εκπροσώπους του λαού το άκουσε. Ή κι αν το άκουσε, μάλλον δεν το κατάλαβε. Άλλωστε, τι νόημα θα έχει να το καταλάβει. Σημασία έχει να πληγούν τα δικά τους εισοδήματα. Η λύση βρέθηκε. Τέσσερις Εξεταστικές Επιτροπές διασκεδάζουν την ανασφάλεια των βουλευτών για την επερχόμενη μείωση των εισοδημάτων τους. Τη λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που θα τους έπληττε την βρήκαν.