Απεβίωσε σήμερα το πρωί ο Χρήστος Λαμπράκης, πρόεδρος του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη). Με το θάνατό του σηματοδοτούνται σημαντικές αλλαγές στο χώρο του Τύπου. Το σίγουρο όμως είναι πως ένας μεγάλο κύκλος έκλεισε. Ο Λαμπράκης θεωρούνταν – όχι αδίκως – υπόδειγμα εκδότη που επιτελούσε στο ακέραιο το θεσμικό του ρόλο στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης εντελώς διαφορετικής – όχι απαραίτητα καλύτερης. Οι τελευταίες ανακατατάξεις στο χώρο του Τύπου το πιστοποιούν. Η “παράδοση” του Τύπου στη νέα γενιά εκδοτών δεν επιτρέπει αισθήματα αισιοδοξίας, αλλά προβληματισμού και βαθύτατης ανησυχίας. Θα ήταν ελπιδοφόρο αν υπήρχε βεβαιότητα ότι η παρακαταθήκη του θα λειτουργούσε ως εφαλτήριο για κάτι εξίσου σημαντικό και μεγαλειώδες με ό,τι εκείνος δημιούργησε και άφησε πίσω του.
Γεννημένος το 1934 ο Χρήστος Λαμπράκης σπούδασε στην Αγγλία και στην Ελβετία, υπηρέτησε στο Ναυτικό και αφού εργάστηκε ως δόκιμος δημοσιογράφος στο «Βήμα» ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών όταν, το 1957, πέθανε αιφνιδίως ο πατέρας του. Στα πενήντα και πλέον χρόνια που ακολούθησαν, ο Χρήστος Λαμπράκης πλούτισε το Συγκρότημα, όπως είχε καθιερωθεί να ονομάζεται ο εκδοτικός οργανισμός, με μια εικοσάδα εβδομαδιαίων και μηνιαίων εντύπων τα οποία στον χώρο τους στάθηκαν και στέκονται οδηγοί. Οι πολιτικές περιπέτειες της Ελλάδας, η καθημερινή μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη και για την αλήθεια, που σάλπιζαν τα έντυπά του και πρόβαλλε ο ίδιος, δεν τον άφησαν άτρωτο. Η χούντα των συνταγματαρχών τον φυλάκισε και κυριολεκτικά στραγγάλισε την κυκλοφορία των εφημερίδων και των περιοδικών του.
Οι γνώσεις του, η ενάργεια και το πάθος του για τη μορφωτική και την πνευματική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν εκφράστηκαν μόνο στον εκδοτικό χώρο. Εμπνευστής, ακάματος εργάτης, με ιδέες πρωτοποριακές, ο Χρήστος Λαμπράκης δημιούργησε το πρώτο μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων της χώρας στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής, «τέκνο» της ομάδας των Φίλων της Μουσικής, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε. Ενα άλλο δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άλλα εκκολάπτονται σήμερα σε άλλες ελληνικές πόλεις. Ο ίδιος, το 1991, δημιούργησε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του, έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με τον υψηλό στόχο «να διαμορφώσει τον ανανεωτικό πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα». Ηταν ο πρώτος εκδότης στην Ελλάδα που, το 1997, πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε τη μεγάλη ηλεκτρονική πύλη ενημέρωσης και πληροφόρησης, το in.gr.