ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΑΓΚΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΣΑΜΑΡΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Είναι γνωστό πως το ταγκό είναι ένας χορός που χρειάζεται δυο. Το ζευγάρι απαιτείται να έχει ακρίβεια κινήσεων και απόλυτο συντονισμό. Στην πολιτική η φράση «it takes two to tango» έχει χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη. Ωστόσο, το ελληνικό πολιτικό σύστημα μέχρι σήμερα, δεν ευτύχησε να δει ένα ζευγάρι να χορεύει αρμονικά. Ο σημερινός πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε καλέσει τον τότε πρωθυπουργό να μάθουν το πρώτο βήμα. Ο Κώστας Καραμανλής αρνήθηκε. Τώρα, οι όροι άλλαξαν. Πλην όμως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έπαψε να αναζητά παρτενέρ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός πια της ΝΔ, ως παλιός φίλος και συμμαθητής προβάλλει ως ιδανική περίπτωση. Μετά την προχθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών διαφαίνεται ότι το… ευτυχές τελικά μπορεί kai να συμβεί… Πρώτη ένδειξη, η κατ’ αρχήν συμφωνία Παπανδρέου – Σαμαρά να χορέψουν, ώστε να «μαγέψουν» τις αγορές, να αλλάξουν την εικόνα της χώρας και τελικά να βγάλουν την χώρα απ’ την κρίση. Θα χρειαστεί βεβαίως… πρακτική εξάσκηση. Η βούληση όμως υπάρχει.

Το πρώτο βήμα στο …χορό λέγεται καταπολέμηση της διαφθοράς. Την ακρίβεια της κίνησης θα φέρει το αποτέλεσμα από την εξέταση παλιών και νέων σκανδάλων. Siemens, Βατοπέδι, ομόλογα, υποκλοπές, Χρηματιστήριο, θα τεθούν επί τάπητος. Παράλληλα, πρωτοφανή φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν με την πλειοψηφία στη Βουλή να αποχωρεί αρνούμενη τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών δεν θα επαναληφθούν. Στο εξής αν μια πρόταση υπογράφεται από 120 βουλευτές, η κυβέρνηση θα την αποδέχεται είτε το θέλει, είτε όχι. Κάπου εκεί μπερδεύονται η καταπολέμηση του μαύρου πολιτικού, ο εκλογικός νόμος, η χρηματοδότηση των κομμάτων, το πόθεν έσχες πολιτικών, εφοριακών, υπαλλήλων πολεοδομίας, όμως ο προσανατολισμός είναι ο ίδιος, όπως κι ο στόχος.

Το δεύτερο βήμα στο …χορό λέγεται καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής, πάταξη φοροδιαφυγής. Κι εδώ η ακρίβεια της κίνησης θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Όμως, οι κανόνες άρχισαν να μπαίνουν κι οι χορευτές θα γνωρίζουν τον τρόπο… εξάσκησης. Το σημαντικότερο είναι πως συμφωνούν πως δεν θα πρέπει να πειράξουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Όχι σε «φοροεπιδρομές» είπε ο «κοινωνικά φιλελεύθερος» Σαμαράς. «Δεν θα πληρώσει ο κοσμάκης την κρίση» είπε ο Παπανδρέου. Το τι θα ήθελαν οι «δημοσιονομιστές» ή οι πιστοί της μονεταριστικής ορθοδοξίας των Βρυξελλών, είναι άλλο ζήτημα.

Το τρίτο βήμα συναντά το ρόλο των ΜΜΕ. Θα χρειαστεί να υπάρξει πρόοδος στα δυο πρώτα βήματα μέχρι να φτάσουμε στο τρίτο. Ως τότε η Επιτροπή Διαφάνειας με τις αυξημένες αρμοδιότητες θα κάνει τη δουλειά της παρακολουθώντας και εγκαλώντας εκδότες, καναλάρχες, διαφημιστικές εταιρείες κ.λπ…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου