ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Να καθησυχάσει τόσο τα κομματικά στελέχη όσο και τους πολίτες που ήδη εκδηλώνουν τις αντιδράσεις τους για την επιχειρούμενη πολιτική και τα σκληρά μέτρα που θεωρούνται αναγκαία για να βγει η χώρα απ’ το τούνελ της ύφεσης επιχειρεί η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή σε κορυφαίο επίπεδο και στο κόμμα και στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν δημιουργηθεί δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τις πρώτες σαράντα μέρες διακυβέρνησης. Από τη μια είναι αυτοί που προέρχονται απ’ τον κομματικό μηχανισμό και νοιώθουν ότι οι πρώτες κινήσεις και αποφάσεις του πρωθυπουργού τους αφήνουν έξω από το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, και από την άλλη ο στενός πυρήνας των στελεχών που βρίσκεται κοντά στο Γ. Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια και επιμένει στις πολιτικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ριζικές αλλαγές στο κράτος, με εμπέδωση της αξιοκρατίας ως μονόδρομο.

Τα στελέχη αυτά που έχουν αναλάβει πλέον καίρια υπουργεία προωθούν με γοργούς ρυθμούς τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, καθώς θεωρούν ότι οι εξαγγελίες αυτές είναι που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, και εν πολλοίς η σταθερότητα και η μακροημέρευση της κυβέρνησης θα στηριχτεί στην συνέπεια που θα επιδειχθεί. Η πολιτική αυτή ωστόσο έχει και τις παρενέργειές της. Ήδη κομματικά στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα σε συσκέψεις, αλλά και σε προσωπικές επαφές μα την ηγεσία του κόμματος, έχουν εκφράσει τον προβληματισμό, αλλά και την αντίθεσή τους για τον τρόπο επιλογής των γραμματέων των υπουργείων, και των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, μιλώντας για αποκλεισμό των ανθρώπων που στήριξαν σε δύσκολους καιρούς τον Γ. Παπανδρέου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ

Η αντίθεση έγινε εμφανής την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γραμματέας του κόμματος Σ. Ξυνίδης δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι πολλά στελέχη του κομματικού μηχανισμού νοιώθουν ότι είναι σχεδόν μειονέκτημα το ότι είναι μέλη του Κινήματος για να έρθει λίγες ώρες αργότερα η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή ότι ο διαχωρισμός του κόμματος από το κράτος είναι ειλημμένη απόφαση και δεν παζαρεύεται, για να υπογραμμίσει, «δε λαμβάνουμε υπ’ όψη τις ανησυχίες όσων απλώς θέλουν να βολευτούν». Η απάντηση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, ερμηνεύεται ως απάντηση της κυβέρνησης στα κομματικά στελέχη, που φέρονται να αδημονούν να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση. Παρά μάλιστα της περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις η περιοδεία του Σ. Ξυνίδη στην επαρχία έχει ως στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα στις κομματικές οργανώσεις αλλά και στους πολιτευτές που απέτυχαν στις εκλογές να εκλεγούν βουλευτές περιμένουν ως είθισται μια θέση σε κάποιο οργανισμό και βλέπουν με κακό μάτι την επιμονή του προέδρου στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια των επιλογών μέσω βιογραφικών. Όμως δεν είναι μόνο το κόμμα που βρίσκεται σε κατάσταση κριτικής αναμονής, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα επικρατεί αναβρασμός καθώς οι περισσότεροι βουλευτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεχθούν να αιφνιδιάζονται από τον στενό κύκλο των συνεργατών του προέδρου και να εμφανίζονται ανακόλουθοι στους ψηφοφόρους τους. Φυσικά δεν μιλάμε για αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά σίγουρα για επιμονή των βουλευτών στη λειτουργία του κοινοβουλίου και των επιτροπών που θα προλαβαίνει, όπως λένε, τραγελαφικές καταστάσεις όπως αυτές των παλινωδιών με το πάγωμα των μισθών των «προνομιούχων», υπαλλήλων του δημοσίου.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Οι παλινωδίες που προκλήθηκαν από τις διαρροές του Υπουργείου Οικονομικών, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, των οποίων ο αποδέκτης, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Χρήστος Παπουτσής μετέφερε στη βουλή. Στο οικονομικό επιτελείο που δεν φανταζόταν τέτοια αντίδραση επικράτησε όπως ήταν φυσικό τουλάχιστον αμηχανία και μετά από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό πήρε πίσω το μέτρο του παγώματος, μιλώντας πλέον για πλαφόν 2000 ευρώ χωρίς τα επιδόματα, για να ακολουθήσει δεύτερη διευκρίνιση ότι τελικά θα συνυπολογιστούν και κάποιες κατηγορίες επιδομάτων, επιτείνοντας μια εικόνα προχειρότητας που εμφανίζει τους βασικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης να γίνονται στο πόδι. Βουλευτής της κυβέρνησης μάλιστα μας έλεγε πως στο θέμα αυτό, «θυμίσαμε τις χειρότερες στιγμές της προηγούμενης κυβέρνησης».

ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΡΗΓΜΑ

Το επικοινωνιακό ρήγμα που υπέστη η κυβέρνηση και το οποίο προσπάθησε να γεφυρώσει αλλάζοντας την ατζέντα με τη δημοσιοποίηση της φοροδιαφυγής των μεγαλογιατρών του Κολωνακίου, τελικά δεν πέτυχε το στόχο του γιατί όπως έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης, υπέστη πλήγμα η αξιοπιστία της, σε ένα θέμα που το κέρδος που θα απέφερε στο δημόσιο ταμείο είναι ασήμαντο ενώ το κακό που προκάλεσε ήταν μεγάλο. Όσο για τον ανεπιτυχή αντιπερισπασμό με τους φοροφυγάδες τα ίδια στελέχη σχολίαζαν πως αν αρχίσουμε τα επικοινωνιακά τρυκ, σε λίγο θα θυμίζουμε την προηγούμενη κατάσταση που η εμμονή της σ’ αυτά την οδήγησε στην καταστροφή. Και όλα αυτά λίγες μέρες απ’ ότου ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχε στείλει μήνυμα στους υπουργούς να μιλούν μόνο όταν έχουν επεξεργασμένο και κατασταλαγμένο σχέδιο. Η κατάσταση και οι αντιδράσεις φαίνεται πως ελήφθησαν υπ’ όψη από τον πρωθυπουργό ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη να επαναλάβει αρκετές φορές στη δήλωσή του μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση πράττει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να παρεμβαίνει απευθυνόμενος στην κοινωνία καθώς πιστεύει ότι το σύνολο του ελληνικού λαού έχει γνώση της κατάστασης της χώρας και είναι έτοιμο να δεχθεί τομές και ρήξεις που θα βελτιώσουν την εικόνα και την κατάσταση της χώρας.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Σενάριο υπονόμευσης της οικονομίας από συμφέροντα που θέλουν να κάνουν παιχνίδι με τα μεγέθη της και την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει στους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς, υποπτεύεται το κυβερνητικό επιτελείο. Όπως μας είπε υπουργός, τα συμφέροντα που παίζονται μέσα στην ΕΕ είναι τεράστια και οι επικρίσεις που δέχεται η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση από κοινοτικούς αξιωματούχος, είναι δυσανάλογες σε σύγκριση με την συμπεριφορά τους προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε ερώτησή μας αν τα κίνητρα της συμπεριφοράς αυτής είναι ιδεολογικά ο υπουργός μας απάντησε ότι είναι ιδεολογικά και οικονομικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Χρήστος Παπουτσής επετέθη από το βήμα της βουλής κατά του κ. Τρισέ εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «έχει αργήσει να απαντήσει στις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του εις βάρος της ελληνικής οικονομίας που στην πραγματικότητα λειτουργούν υπέρ των κερδοσκόπων, εκείνων δηλαδή οι οποίοι στις αγορές προετοιμάζονται να δανείσουν την Ελλάδα».

«Κάποιος πρέπει να του μιλήσει επιτέλους» είπε. «Όπως πρέπει να του μιλήσει κάποιος και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ο ελληνικός λαός επιτέλους ψήφισε πριν από 40 ημέρες τον Γιώργο Παπανδρέου κυβερνήτη της χώρας. Δεν ψήφισε τον κ. Αλμούνια, ούτε τον κ. Τρισέ».

Το κείμενο δημοσιεύεται  στην Οικονομική-Πολιτική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου