ΚΡΑΜΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΑΜΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ

Μοίρασε το

του ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ 

Πήρε αποστάσεις από την πολιτική παγώματος των μισθών που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής. Έτσι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα «ήχησε το καμπανάκι» προς το Οικονομικό Επιτελείο, αλλά και την Κυβέρνηση για πτυχές της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και μάλιστα με τρόπο πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Την πρώτη ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, σημαίνων στέλεχος του Κυβερνώντος Κόμματος και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, όταν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας, μαζί με άλλους βουλευτές προέβαλλε σοβαρές ενστάσεις για το θέμα της απόσυρσης, την φορολογία κ.α και τώρα ένα ακόμα επιφανές στέλεχος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και επίσης συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, ο Χ. Παπουτσής παίρνει αποστάσεις από οικονομική επιλογή που μάλιστα περνά από την εισοδηματική πολιτική.

 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Ο ίδιος ο Χρήστος Παπουτσής , επισημαίνει (σε συνομιλία μας) , ότι η παρέμβαση του είχε χαρακτήρα δημόσιας παρέμβασης – παρότρυνσης ώστε να αποσαφηνίσει το οικονομικό επιτελείο τι ακριβώς προτίθεται να κάνει , γιατί όπως τονίζει ούτε ο ίδιος ούτε οι υπόλοιποι βουλευτές γνώριζαν όλα αυτά . Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως είναι εντολή του Πρωθυπουργού να υπάρχει διαβούλευση για κάθε Νομοσχέδιο που κατατίθεται  και σε αυτή την περίπττωση όχι μόνο δεν υπήρξε διαβούλευση , αλλά «ούτε καν γνωρίζαμε γι΄αυτό το μέτρο».

Τόσο ο κ. Παπουτσής όσο και άλλοι βουλευτές αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται «η πρώτη εισοδηματική πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση , με ημιεπίσημες διαρροές στο πόδι» . Πάντως βουλευτές με πείρα του ΠΑΣΟΚ σημείωναν χαρακτηριστικά : «ας αποφασίζαμε ότι το όριο παγώματος είναι τα 1500 ευρώ, Αλλά να είχαμε πει τις απόψεις μας και να παίρναμε απόφαση. Γιατί τότε θα είχαμε δημιουργήσει ένα πακέτο συνολικό , όπου από κάπου θα παιρναμε και κάπου θα δίναμε ελαφρύνσεις , παροχές κ.α . Τώρα πως θα υπερασπιστούμε το επιχείρημα πως 1350 ευρώ καθαρά , είναι μισθός για πλούσιους».

ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Μιλώντας χθες στη Βουλή ο κ. Παπουτσής ,αφού άσκησε δριμύτατη κριτική στο σύνολο της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής που ακολούθησαν οι Κυβερνήσεις της Ν.Δ  πήρε αποστάσεις και άσκησε κριτική σε δύο μείζονα ζητήματα : στο ότι το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση δεν έχουν ακόμα αντιδράσει στις πιέσεις των Βρυξελλών , του Αλμούνια και του Τρισέ , αλλά και στο πάγωμα των εισοδημάτων άνω των 2000 ευρώ μηνιαίως. Βέβαια ο κ. Παπουτσής όπως ακριβώς είχε πράξει και ο κ. Πετσάλνικος , άφησε έξω από την κριτική του τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την επικέντρωσε προς το οικονομικό επιτελείο , λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως ο κ. Παπανδρέου πρόσφατα στη Βουλή διατύπωσε μια πολύ αποφασιστική στάση «η οποία πρέπει να σηματοδοτεί την στάση του κάθε υπουργείου χωριστά».

Πάντως και η χθεσινή παρέμβαση Παπουτσή έχει μια διπλή ανάγνωση . Η πρώτη λέει πως από την στιγμή που υπάρχουν αντιδράσεις και προβληματισμός στον κόσμο , αλλά και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για όψεις της οικονομικής πολιτικής , υπάρχουν στελέχη που ακούνε και μεταφέρουν αυτό τον προβληματισμό σε υψηλό επίπεδο , δίνοντας ταυτόχρονα και την αίσθηση πως μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει εσωτερικός διάλογος και διαβούλευση για όλα τα θέματα . Αν μάλιστα υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές στην πολιτική αυτή αυτές θα πιστωθούν στο «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» , την ευαισθησία του Πρωθυπουργού και τις πρωτοβουλίες στελεχών.

Η άλλη λέει πως όπως και στην περίπτωση του κ. Πετσάλνικου και ο κ. Παπουτσής έδωσε σαφή κάλυψη μόνο στον Πρωθυπουργό και ζήτησε (όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής) από τους Υπουργούς και πρωτίστως από το οικονομικό επιτελείο να ακούν και να κινούνται στην γραμμή και τις «προδιαγραφές» που έχει θέσει ο Γ. Παπανδρέου .

ΓΙΑ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ Ε.Ε

Σε ότι αφορά την πρώτη διαφοροποίηση αυτή των πιέσεων της Ε.Ε , ο κ. Παπουτσής τόνισε χαρακτηριστικά : «Όμως, κύριε υπουργέ η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε σχέση με τα διεθνή δρώμενα, με τις διεθνείς εξελίξεις. Έχω την αίσθηση ότι έχετε αργήσει να απαντήσετε στον κ. Τρισέ, ο οποίος επαναλαμβάνει συνεχώς τις διατυπώσεις του , τα υπονοούμενα, την κριτική του εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Κάποιος , νομίζω, επιτέλους, πρέπει να του μιλήσει για να του πει ότι για εκείνους που γνωρίζουν αυτού του είδους οι πολιτικές δηλώσεις στην πραγματικότητα λειτουργούν υπέρ των κερδοσκόπων, εκείνων δηλαδή, οι οποίοι στις αγορές προετοιμάζονται να δανείσουν την Ελλάδα.»

Πρόσθεσε πως  «κάποιος πρέπει να μιλήσει επιτέλους. Όπως πρέπει να του μιλήσει κάποιος και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , γιατί ο ελληνικός λαός επιτέλους ψήφισε πριν από 40 ημέρες το Γιώργο Παπανδρέου κυβερνήτη της χώρας. Δεν ψήφισε τον κ. Αλμούνια, ούτε τον κ. Τρισέ. Και νομίζω ότι η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης, όπως ακριβώς τη διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην τελευταία του παρουσία εδώ στη Βουλή, απαντώντας σε ερωτήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Είναι αυτή η οποία πρέπει να σηματοδοτεί στη στάση του κάθε υπουργείου ξεχωριστά».

ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ

Σε ότι αφορά το πάγωμα των μισθών ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ , σημείωσε : «Γιατί μην ξεχνάμε ότι μπορεί να υπάρχει το βάρος του παρελθόντος όσον αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας αλλά στην καμπούρας μας, στην καμπούρα του ΠΑΣΟΚ, δεν παίρνουμε το βάρος και το άγος της ΝΔ, παίρνουμε την ελπίδα του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο αύριο».
Πρόσθεσε χαρακτηριστικά : «και  για αυτό το λόγο οι όποιες συζητήσεις υπάρχουν , οι όποιοι προβληματισμοί για την εισοδηματική πολιτική , όπως αυτές τις οποίες διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες, καλό θα κάνουμε να τις επαναξιολογήσουμε με βάση τα πραγματικά γεγονότα, διατυπώνοντας τα οικονομικά κριτήρια, αυτά τα οποία παρέχει πλούσια η οικονομική θεωρία για την χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς να θεωρούνται  πάντοτε τα εισοδηματικά κριτήρια εκείνα τα οποία θα είναι τα καλύτερα για την επίτευξη των στόχων μας».

Τόνισε τέλος : « Το λέω αυτό  και κλείνω γιατί 2000 ευρώ μικτά εισόδημα είναι εισόδημα για τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη. Δεν θα πληρώσουν αυτοί ξανά το βάρος της κρίσης. Και αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να την αναλογιστεί η κυβέρνηση, όταν διατυπώνει τέτοιες απόψεις κυβερνητικής πολιτικής και δημιουργεί σύγχυση σε μια εποχή όπου χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και συνευθύνη των πολιτών, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της οικονομικής συγκυρίας και κυρίως να ενισχύσουμε τη χάραξη μιας νέας δημοσιονομικής πολιτικής όπως ακριβώς έχει εξαγγελθεί από την  κυβέρνηση».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πάντως κατ΄αρχήν τουλάχιστον η Κυβέρνηση  αντιμετώπισε αμήχανα το θέμα καθώς λίγη ώρα νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής δήλωνε πως «δεν μιλάμε για πάγωμα των μισθών, αλλά για όριο για τους μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ όπου θα πρέπει να υπάρχει μια αναγκαστική θυσία για τους μισθούς που είναι πιο προνομιακοί από κάποιους άλλους, από την μεγάλη πλειοψηφία των μισθών του ελληνικού Δημοσίου». Η «παρέμβαση  Παπουτσή» βρήκε απροετοίμαστο το κυβερνητικό επιτελείο και τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύεται τον πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους άλλους 26 ηγέτες. Ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να ενημερωθεί αργά το βράδυ από τους συνεργάτες του, οπότε η αντίδραση του δεν έγινε γνωστή. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές παραδέχονταν ότι γνώριζαν πως «υπάρχει μια γενικότερη αγωνία μεταξύ των βουλευτών», και πρόσθεταν πως «όταν όμως το λέει ο ίδιος ο γραμματέας της Κ.Ο. υπάρχει θέμα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου