ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΥΞΙΔΑ (ΚΑΙ ΕΛΠΙΣ) ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Μοίρασε το

Με γνώση ότι το Ασφαλιστικό έγινε το «Βατερλό» των προκατόχων του θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στόχος του υπουργού Εργασίας να διαμορφώσει από κοινού την ατζέντα του Ασφαλιστικού με τα συνδικάτα, τα οποία όμως ζητούν πιεστικά από την κυβέρνηση να «ανοίξει» τα χαρτιά της  επί του θέματος δηλαδή να παρουσιάσει σαφή ατζέντα. Μάλιστα, απειλούν με αποχώρηση από τον διάλογο εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους. ακολουθούν τη στρατηγική «όπου φύγει-φύγει», πρακτική που έχει τεράστιο κόστος για το Ασφαλιστικό. Και ενώ υπουργός και συνδικάτα «μάχονται» για την κατάρτιση της ατζέντας αναβρασμός παρατηρείται στους ασφαλισμένους. Προκειμένου να προλάβουν τα πιο σκληρά μέτρα που προμηνύονται…

Πιο συγκεκριμένα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από τον Δημόσιο Τομέα έφταναν τις 10.600 το 2005 για να εκτιναχθούν το 2008 στις 23.000.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου ο κ. Λοβέρδος θα έχει σύσκεψη με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΒΕΕ, ενώ την επομένη θα συναντηθεί με την ΕΣΕΕ (έμποροι).

Ο υπουργός απέστειλε επιστολή προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές, αλλά και επιμέρους λύσεις διαμέσου, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου».

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Μεταξύ των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ώστε οι τελευταίες να απονέμονται ανάλογα με τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Επίσης, σχεδιάζονται αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και δραστική μείωση των δαπανών υγείας των Ταμείων που τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Όσων αφορά το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων μελετάται η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών από το 2013. Ακόμα,  θα επιχειρηθεί να μπει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Πιο συγκεκριμένα αναμένονται ποινές (μείωση σύνταξης) για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το ανώτατο όριο ηλικίας.

ΖΟΦΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε μια εικόνα και μάλιστα ζοφερή του Ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας τα ταμεία χρειάστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 2,470 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι το 2008 η αντίστοιχη δαπάνη ήταν περίπου 850 εκατ. ευρώ.

Για το 2010, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, έχουν εγγραφεί δαπάνες 13,27 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα δαπανηθούν, από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, 17,05 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα δηλαδή των Ταμείων το 2010 υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ. 

Οι καθυστερούμενες εισφορές στο ΙΚΑ, από το 2003 έως και το 2009, αυξήθηκαν κατά 176,57% στα 4,6 δισ. ευρώ. Ειδικά για τις δαπάνες Υγείας, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι παρουσιάζουν αύξηση 25% σημειώνοντας ότι σε αυτή τη δραματική αύξηση σημαντικό ρόλο παίζει η σπατάλη στις δαπάνες για τα φάρμακα, δαπάνες που παρουσιάζουν αύξηση από 12 έως 21% ετησίως.

ΠΙΕΖΕΙ Η ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό εκείνο που επιβεβαιώνεται από τα οικονομικά στοιχεία, είναι η ανάγκη είσπραξης των εισφορών, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, η συνεπής καταβολή των εισφορών κράτους και εργοδοτών, η δημιουργία του ειδικού αποθεματικού κοινωνικής αλληλεγγύης, κ.λπ.

Η ΓΣΕΕ αναμένεται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για το Ασφαλιστικό με «κόκκινη γραμμή» τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, είναι η κυβέρνηση να καταθέσει τη δική της συγκεκριμένη πρόταση, για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών διατάξεων.

Για το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, η ΓΣΕΕ εμμένει στις θέσεις της για «ανατροπή όλων των αντεργατικών Νόμων».

Ειδικά για τα προγράμματα σταζ και τις άλλες εκκρεμείς εργασιακές σχέσεις, η Συνομοσπονδία ζητεί δίκαιη ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει με ισοτιμία και μοριοδότηση την προϋπηρεσία των συμμετεχόντων σε προγράμματα σταζ (Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και θα λαμβάνει πρόνοια και για τις άλλες μορφές εργασίας χωρίς να εξαιρούνται οι άνεργοι ως προς την μοριοδότηση για συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου